Η προεδρική πρωτοβουλία για το Κυπριακό εντάσσεται στο προεκλογικό παιγνίδι

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Antnio Guterres. Νέα Υόρκη 22 Σεπτεμβρίου 2017/ ΚΥΠΕ/Χ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Του Χρήστου Ψιλογένη

Υπό  κανονικές συνθήκες, το καθήκον της κυβέρνησης ήταν να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο λαό και τις ξένες κυβερνήσεις για τα πραγματικά γεγονότα του Κραν Μοντάνα. Ύστερα να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για το τι δέον γενέσθαι.

Ειδικά, όσον αφορά στις ξένες κυβερνήσεις, ήταν απαραίτητο ένα εμπεριστατωμένο υπόμνημα που θα ξεκινούσε από την τουρκική εισβολή και την επιβολή του διαμελισμού, κατά παράβαση των περί Κύπρου συνθηκών, του καταστατικού χάρτη και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. 

Θα υπενθύμιζε ότι η Τουρκία όχι μόνο αρνείται στους Ε/κ πρόσφυγες το δικαίωμα της επιστροφής,  αλλά τους υποκαθιστά συνεχώς με Τούρκους εποίκους!  Και θα τελείωνε με τις  οδυνηρότατες παραχωρήσεις-υποχωρήσεις μας στις οποίες η Τουρκία, αντί ανταπόκρισης,  προβάλλει διαρκώς και νέες αξιώσεις προωθώντας συστηματικά την ισλαμοποίηση της Κύπρου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ήδη ενημέρωσε τις ξένες κυβερνήσεις, ως συνήθως  χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Όσο για την ενημέρωση των ιθαγενών, αντί της παραδοσιακής  συνέντευξης  Τύπου, με την οποία οι δημοσιογράφοι όλων των απόψεων θα έθεταν τις ερωτήσεις τους, για να βγάλει ο λαός  τα συμπεράσματά του, επέλεξε νεοφανείς  τρόπους. Την επιλεκτική ενημέρωση και τον μονόλογο από τα μπαλκόνια. Ευτυχώς ορθά απέδωσε το αδιέξοδο στην τουρκική αδιαλλαξία.

Με την επιλεκτική ενημέρωση όμως, ο Πρόεδρος  πληροφόρησε υπό τύπον απολογίας  60  πολιτικούς του φίλους, που του φόρτωσαν το αδιέξοδο, εξαιτίας του οποίου χάθηκε δήθεν  ευκαιρία λύσης και τώρα κινδυνεύουμε με επίρριψη ευθυνών από τον ΟΗΕ. Παρόλο μάλιστα που έσπευσε να μας καθησυχάσει ότι τα έγγραφα που χρησιμοποίησε ήταν ήδη γνωστά και δημοσιευμένα, οι απορίες μένουν και είναι λογικές. Διότι αν ο ίδιος  προσπάθησε να κάμει απόρρητη ενημέρωση, με ήδη δημοσιευθέντα έγγραφα, τότε πρόκειται για προφανές δούλεμα και μεγάλη αχαριστία προς αφοσιωμένους φίλους, που αγωνίζονται νυχθημερόν για την ολοκλήρωση του έργου του και τη σωτηρία της πατρίδος! Αν δεν είναι προεδρικό δούλεμα, τότε είναι προεδρική γκάφα. Διότι οι άνθρωποι για να ασκήσουν την κριτική τους προφανώς βασίστηκαν κυρίως στα  δημοσιευμένα αυτά έγγραφα.

Αν τέλος τα έγγραφα ήταν πράγματι απόρρητα, τότε πώς δόθηκαν σε τόσους πολλούς και αναρμόδιους, όταν τα συναρμόδια μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ακόμα περιμένουν στο ακουστικό; Εκτός βεβαίως και αν η κυβέρνηση έκαμε δύο ενημερώσεις, γιατί έχει δύο πολιτικές,  μία για να παραπλανά τους πολλούς με μονόλογους από τα μπαλκόνια και μία  για να υπηρετεί την όποια λύση από τα διαπραγματευτικά σαλόνια.  Ωστόσο οι υπηρέτες της όποιας λύσης εκνευρίστηκαν και άρχισαν την κριτική κατά του φυσικού τους ηγέτη, γιατί αυτός, αντί να αδράξει την «ευκαιρία», συζητά ακόμα τα ελάχιστα που έμεινε να δώσει! Συμπέρασμα, η προεδρική πρωτοβουλία εντάσσεται στο προεκλογικό παιγνίδι. Ενόψει δηλαδή εκλογών, ο πρόεδρος έσπευσε να προλάβει τυχόν απιστίες από τους  πιστούς της όποιας λύσης, γιατί  τελευταίως η ηγεσία του ΑΚΕΛ άρχισε να φλερτάρει φανερά και να πλειοδοτεί επικίνδυνα. Οπότε η κυβέρνηση έσπευσε να προλάβει τυχόν παρεξηγήσεις και πιθανές λαχτάρες.  Αν τώρα μεταξύ των παραληπτών ήταν και ο ηγέτης του ΑΚΕΛ,  είναι για να του υπενθυμίσει ότι οι συνεταίροι είναι μεν δύο, αλλά ο εργοδηγός παραμένει ένας και μοναδικός! Το επιβεβαιώνει άλλωστε και η ίδια η συμπολιτευόμενη  αριστερή  αντιπολίτευση, που ελέγχει μια δεξιά κυβέρνηση όχι για τα πολλά που έδωσε, αλλά  για τα ελάχιστα που καθυστερεί να δώσει!

ΥΓ. Όσοι λοιπόν ηγέτες ακόμα απορούν γιατί οι νέοι αποφεύγουν να ψηφίσουν, ας κοιτάξουν εκτός από τις στατιστικές της ανεργίας και τις διαπραγματευτικές μας θέσεις, που μεταβάλλονται διαρκώς προς το χειρότερο.

* Πρέσβης ε.τ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *