Οι σχέσεις δεν στηρίζονται στη λογική του πλούσιου και φτωχού συγγενή: Δεν είμαστε η εναλλακτική επιλογή

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Κώστα Βενιζέλου

Το θέμα δεν είναι να ενοχλούνται και να το λένε  οι Αμερικανοί με τη συμπεριφορά του Ερντογάν  και με την πρώτη «διαφοροποίηση» του νεοσουλτάνου να επανέρχονται στις «παλιές καλές εποχές» της συνεργασίας, της φιλίας. Μια χώρα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, παντοδύναμη πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά, δεν μπορεί  να «κρέμεται» από τις διαθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από τη στιγμή που εκτιμούν πως η τουρκική συμπεριφορά επηρεάζει  ζωτικά συμφέροντα τους στην περιοχή , τότε έχουν την πολυτέλεια να αναθεωρήσουν συνεργασίες και συμμαχίες, ελαχιστοποιώντας το κόστος της επιλογής. Μια χώρα του βεληνεκούς των ΗΠΑ δεν προβαίνει, βέβαια, σε πρόσκαιρες συμμαχίες. Κοντολογίς, δεν προχωρεί  σε πρόσκαιρες συμμαχίες μέχρι να επανέλθει στον στρατηγικό τους εταίρο, την Τουρκία. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως οι Αμερικανοί θα τινάξουν τις γέφυρες συνεργασίας με την Τουρκία.

Αυτό δεν θα γίνει ποτέ καθώς τα εκατέρωθεν συμφέροντα είναι μεγάλα. Μπορεί, όμως, η Ουάσινγκτον να μην στηρίζεται στην Τουρκία,  αφήνοντας να εννοηθεί πως σε αυτή επενδύει, υποβαθμίζοντας τη συνεργασία  της με άλλες χώρες.

Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν σταθερούς πυλώνες στην περιοχή. Δεν μπορούν, όμως, να είναι δεδομένες ως χώρες και η σχέση τους  με τις ΗΠΑ να είναι μονόπλευρη. Να απολαμβάνουν, δηλαδή, οι Αμερικανοί τα οφέλη από τη σχέση αυτή, να έχουν όλες τις διευκολύνσεις, αλλά την ίδια ώρα να περιμένουν την Τουρκία να «συνετιστεί» για να επανέλθουν ως… απατημένοι σύζυγοι.

Στη Λευκωσία πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουν στρατηγικά πλεονεκτήματα, που μπορούν να αξιοποιήσουν. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο σε σχέση με τις ΗΠΑ αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ έχει την τάση να αντιμετωπίζει τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία στη λογική του «πάρε» και όχι του «δώσε». Καιρός, λοιπόν, να αναθεωρηθεί η προσέγγιση του μακρινού φτωχού συγγενή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *