Η σημασία της υπογραφής του EastMed

Οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδος Κωστής Χατζηδάκης (Κ), Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης (Α) και Ισραήλ Yuval Steinitz (2-Δ) κατά τη συνάντησή τους, πριν την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, η οποία πρόκειται να γίνει παρουσία των πρωθυπουργών των τριών χωρών, στο Ζάππειο Μέγαρο, Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Του ΛΟΥΚΑ ΦΟΥΡΛΑ

Το 2020, βρίσκει τη χώρα μας ενώπιον κρίσιμων ζητημάτων, σημαντικών προκλήσεων και εκκρεμοτήτων. Κορυφαία ζητήματα της κοινωνίας, της πολιτείας και κυριότερα της οικονομίας, απαιτούν προσήλωση, προγραμματισμό και ισχυρή πολιτική βούληση.

Σήμερα, διανύουμε μια περίοδο σημαντικών και ραγδαίων μεταβολών. Σε αυτές τις αλλαγές, η Κύπρος καλείται και επιδεικνύει προσαρμοστικότητα και διάθεση προθυμίας, για να συμπορευθεί με τα νέα δεδομένα. Διαχρονικά καμιά αλλαγή δεν σημειώθηκε αυτόματα ή με μια μονομερή προσέγγιση. Αντιλαμβανόμαστε ως Κύπρος, ότι για να σημειωθούν μεγάλες και αξιόλογες αλλαγές, απαιτείται η εποικοδομητική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, με κοινό στόχο την ευρεία και ολιστική ανάπτυξη και ευημερία.

Στο πλαίσιο αυτών των παγκόσμιων αλλαγών, οι χώρες καλούνται να επανακαθορίσουν -μεταξύ άλλων- την ενεργειακή πολιτική τους. Ο τομέας της ενέργειας διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στο σημερινό παγκόσμιο σκηνικό, ως προς την ανάπτυξη και τη χάραξη ενός ευοίωνου μέλλοντος. Οι προκλήσεις που αναφύονται σήμερα, θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη μετεξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό του σημερινού ενεργειακού μοντέλου.

  • Η Κύπρος με τη – στρατηγικής σημασίας – γεωπολιτική της θέση αποτελεί γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας και ταυτόχρονα πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου της δίνει τη δυνατότητα να είναι ο εκπρόσωπος της Ένωσης στην περιοχή. Είμαστε σημαντικό σταυροδρόμι και κόμβος μεταφοράς για την Ευρώπη.

Τα νέα ενεργειακά δεδομένα δίνουν τη δυνατότητα στην πατρίδα μας να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συνάψει οικονομικές συμφωνίες και ενεργειακές συνεργασίες με γειτονικές χώρες. Χώρες όπως η – Ελλάδα -σύμμαχος και μόνιμη συμπαραστάτης στον αγώνα μας, αλλά και το ισχυρό Ισραήλ με το οποίο διατηρούμε πλέον στενή σχέση και άψογη συνεργασία. Η σχέση με το Ισραήλ ενεργοποιεί αυτόματα το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, καθώς η υπερδύναμη παραδοσιακά είναι σταθερός σύμμαχος και αρωγός των Ισραηλινών. Επομένως, κατ’ επέκταση δημιουργείται θετικό και ευνοϊκό κλίμα για την τριμερή συνεργασία.

  • Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση στην οποία ανταποκρινόμαστε ταχύτατα και με επάρκεια. Είναι εξαιρετικής σημασίας οι ποσότητες υδρογονανθράκων της Κύπρου, για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Αυτό που απαιτείται, είναι ένα ρεαλιστικό και σωστά σχεδιασμένο πλάνο, ώστε η Κύπρος να καταστεί ένα ασφαλές ενεργειακό κέντρο, το οποίο θα έχει κεντρικό ρόλο στην εξόρυξη και διανομή του φυσικού πλούτου. Με αυτό τον τρόπο, θα αναδειχθεί η πατρίδα μας εντός της Ένωσης και της Ευρωζώνης και θα αποκομίσει οικονομικές και πολιτικές ευκαιρίες και οφέλη, μέσω των οποίων θα εδραιωθεί στο διπλωματικό προσκήνιο.

Η διαφοροποίηση του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο είναι σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και η συμβολή του αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο συμβάλλει σε αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, ο αγωγός EastMed αποτελεί μία από τις επιλογές για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην ήπειρο και η τριμερής συμφωνία που επετεύχθη είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για την Ένωση.
Είναι σημαντικό να διερευνηθεί περαιτέρω το κόστος και τα οφέλη, ωστόσο αυτό που τώρα έχει σημασία και στέλνει μηνύματα είναι η αποφασιστικότητα των τριών κρατών. Πιστεύω σύντομα και της Ιταλίας, αλλά και της ΕΕ στο σύνολό της που άλλωστε χρηματοδοτεί την όλη μελέτη. Το μήνυμα που στέλνεται προς πάσα κατεύθυνση είναι ηχηρό και ισχυρό.

Η τριμερής συμφωνία είναι βαρύνουσας σημασίας, για τον λόγο ότι, οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας συνεχίζονται και συνεπώς έπρεπε να σταλεί ένα μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν να αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών με μονομερείς ενέργειες ή και με την εφαρμογή όχι του διεθνούς- αλλά του οθωμανικού δικαίου.

Η Κύπρος είναι μεν ένα μικρό κράτος, όμως αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, όπως και η Ελλάδα. Έχουμε άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με τους Παλαιστίνιους, την Ιορδανία και τον Λίβανο. Έχουμε επίσης, συνάψει άριστες σχέσεις με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου. Αυτό που επιτυγχάνουμε με τη συνεχή αναβάθμιση των σχέσεων, είναι το να προσδίδουμε κύρος στην ενεργειακή σημασία της περιοχής και παράλληλα να αποτελούμε αξιόπιστο εταίρο για όλους όσους σέβονται το Διεθνές Δίκαιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.