Η «στεναχώρια» που σκόρπισαν τα ελληνικά μαχητικά F16 που πέτασαν την 1η Οκτωβρίου

Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην 110 Πτέρυγα Μάχης και στην 337 Μοίρα στη Λάρισα, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος

Τώρα που καταλάγιασε ο θόρυβος γύρω από το πολύκροτο θέμα της συμμετοχής ελληνικών μαχητικών F16 στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, φρονούμε ότι είναι χρήσιμο να θέσουμε τα πράγματα στην ορθή τους βάση ξεκαθαρίζοντας ένα καίριας σημασίας ζήτημα που αφορά στο σήμερα και το αύριο του δύσμοιρου αυτού τόπου.

Τις προάλλες, γνωστοί πολιτικοί και πασίγνωστοι κονδυλοφόροι, έσπευσαν να μας πουν ότι η παρουσία των ελληνικών μαχητικών πλήττει το Ανεξάρτητον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, προσπάθησαν να καταδείξουν πως η παρουσία του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ζημιώνει την υπόσταση της Κύπρου ως μέλους του ΟΗΕ. Λίγο–πολύ, θέλουν μας πείσουν πως η Ελλάδα επεμβαίνει στα εσωτερικά της Κύπρου με όλες τις αρνητικές παρενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό και άλλης μορφής επίπεδο. 

Πιστεύουμε πως, ζημιά για την Κύπρο και τα ευρύτερα εθνικά συμφέροντα προκαλούν αυτές καθαυτές οι τοποθετήσεις που στερούνται λογικής, νομικής υπόστασης και πολιτικής τεκμηρίωσης. Και εξηγώ:

  1. Η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας της οποίας μεγάλο τμήμα κατέχεται παράνομα από τον Ιούλιο του 1974 από την έτερη εγγυήτρια δύναμη, την Τουρκία. Συνεπώς η παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο με οποιονδήποτε τρόπο, κατόπιν συνεννόησης με την εκάστοτε κυπριακή κυβέρνηση, είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη.
  2. Η Κύπρος ως ανεξάρτητο κράτος δικαιούται να συνάπτει ελεύθερα διακρατικές σχέσεις σε όλους τους τομείς, πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς και άλλους, ως ισότιμο μέλος του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς οι υπό αναφοράν ισχυρισμοί περί υπόσκαψης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ανυπόστατοι.

Πέραν τούτων, υπάρχει ακόμη μία σημαντική παράμετρος που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί: Η Ελλάδα έχει εθνικές υποχρεώσεις έναντι των Ελλήνων της Κύπρου που αποτελούν το 82% του νόμιμου πληθυσμού. Και όποιος θέλει να παραβλέπει αυτήν την παράμετρο, είναι εκτός τόπου και χρόνου σε σχέση με τη διεθνή πολιτική και γεωστρατηγική σκακιέρα. Αυτή η επισήμανση, παραπέμπει σε πρόσφατη επώνυμη αρθρογραφία σε καθημερινή εφημερίδα αναφορικά με τα διαδραματισθέντα στον πρόσφατο διεθνή ποδοσφαιρικό αγώνα Κύπρου – Ελλάδας. Ο αρθρογράφος, βαθύτατα ενοχλημένος για την αδελφική ατμόσφαιρα που επικράτησε στις κερκίδες αλλά και το ομόθυμο κλίμα που κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, μιλά για «κωμικοτραγική εικόνα που για άλλη μια φορά εκπέμψαμε σαν χώρα και κράτος και η οποία μας εκθέτει ανεπανόρθωτα. Μέσα από τον ποδοσφαιρικό αυτό αγώνα αναδείχθηκε για μιαν ακόμη φορά η διαχρονική μας σύγχυση μπροστά στο ερώτημα, τι και ποιοι είμαστε τελικά.»

Περαιτέρω ισχυρίσθηκε πως η Κύπρος ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα ήταν παντελώς απούσα από το ΓΣΠ καθώς ανέμιζαν ελληνικές σημαίες, ενώ οι φίλαθλοι πανηγύρισαν όλοι μαζί τη νίκη της Ελλάδας.

Φρονώ ότι τέτοιες προσεγγίσεις, πέραν του ότι είναι αστείες και ανεδαφικές, αποδεικνύουν πως οι εφευρέτες τους διακατέχονται από κραυγαλέα σύγχυση μπροστά στο ερώτημα, τι και ποιοι είμαστε. Η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού γνωρίζει πολύ καλά πως είμαστε Έλληνες, νόμιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ωστόσο ανήκουμε στο Ελληνικό Έθνος. Συνεπώς, συγχυσμένοι είναι όσοι για δικούς τους λόγους αμφισβητούν αυτή την αυτονόητη πραγματικότητα, προκαλώντας επικίνδυνα ρήγματα στην εθνική ομοψυχία και τη λαϊκή ενότητα, στοιχεία υπεραπαραίτητα στον διεξαγόμενο αγώνα για φυσική κι εθνική επιβίωση στην πατρώα γη, την οποίαν εποφθαλμιούν οι κάθε λογής έμποροι των εθνών και των λαών.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να στείλουμε ισχυρό το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως, όσοι επιχειρούν καμουφλαρισμένα ή μη, να προωθήσουν την ιδέα δημιουργίας κυπριακής εθνικής συνείδησης προσφέρουν μέγιστες υπηρεσίες στους εχθρούς της Κύπρου, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια για ορθή και δίκαιη επίλυση του χρονίζοντος Κυπριακού Ζητήματος.

*Δημοσιογράφος- πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.