Η  στρατιωτική συμμαχία της Κύπρου με το Ισραήλ και ο ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο

FILE PHOTO. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιουνίου 2017. ΚΥΠΕ/ ΓΤΠ/Χ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Του Ιωάννη Αθ. Μπαλτζώη
Οι εξελίξεις στην Κύπρο τελευταία θα λέγαμε ότι πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, αν εξαιρέσουμε βέβαια τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Και αναφερόμαστε στον ενεργειακό και τον τομέα άμυνας και ασφάλειας, όπου οι εξελίξεις όχι μόνο είναι θετικές, αλλά θα λέγαμε καθοριστικές για το μέλλον της Μεγαλονήσου και θα έπρεπε να αποτελέσουν οδηγό για την άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής.

Και ερχόμαστε πρώτα στον ενεργειακό τομέα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι εξελίξεις είναι πολύ θετικές για την Κύπρο και το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη πιο ευοίωνο, καθώς αναφέρουν ότι   «Η Κύπρος θα γίνει περιφερειακός [ενεργειακός] κόμβος»!! Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Stephen Greenlee, Προέδρου της Exxon Exploration, σε δεξίωση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, η εταιρεία ExxonMobil θεωρεί την Κύπρο περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και ελπίζει να ανακαλύψει σε αυτή μεγάλα κοιτάσματα ενέργειας. 

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργου Λακκοτρύπη, στις ΗΠΑ, κατά την διάρκεια της οποίας ο Κύπριος Υπουργός συναντήθηκε με τους επικεφαλής της βιομηχανίας ενέργειας των ΗΠΑ. Στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι η δήλωση δύναται να ερμηνευθεί ως περιφρόνηση προς την Τουρκία, η οποία θεωρεί τον εαυτό της κόμβο στον τομέα της βιομηχανίας ΦΑ στην περιοχή, η οποία ενδέχεται στο μέλλον να συνδεθεί με τις πηγές ΦΑ του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Κύπρου. Όπως αναφέρεται , οι Κύπριοι ενδιαφέρονται να ενθαρρύνουν και άλλες εταιρείες ενέργειας να εισέλθουν στην εξερεύνηση ΦΑ και πετρελαίου στις περιοχές του νησιού, σε συνέχεια των επιτυχημένων διαγωνισμών που διεξήχθησαν στην αρχή του έτους. Αναφερόμενος στα κοινά προγράμματα των δύο εταιρειών στην Κύπρο, ο Greenlee δήλωσε ότι η Exxon εύχεται να μπορέσει να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη πείρα της Katar Petroleum στον τομέα του υγροποιημένου ΦΑ.

Επισημαίνεται ότι η Exxon δεν έχει καμιά δραστηριότητα στο Ισραήλ και ότι η εταιρεία απέρριψε στο παρελθόν προτάσεις να συμμετέχει στην εξερεύνηση ΦΑ στο Ισραήλ και από ό,τι είναι γνωστό δεν σκοπεύει να καταθέσει πρόταση στο πλαίσιο της πολιτικής των «ανοικτών θαλασσών» για εξερευνήσεις στα οικονομικά ύδατα του Ισραήλ. Οπότε το ενδιαφέρον της στρέφεται αποκλειστικά και μόνο στην Κύπρο με ότι αυτό (θετικό) συνεπάγεται. Και φυσικά να αναφερθούμε και στην πρόσφατη Σύνοδο των τριών χωρών Ελλάδος – Κύπρου- Ισραήλ στην Θεσσαλονίκη, όπου όπως φαίνεται στα βαθιά και σε μεγάλο εύρος θεματολογίας επεκτείνεται η Τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι αποφάσεις στο θέμα της ενέργειας και των αγωγών East Med αλλά και του καλωδίου Εurasiainter connector, όπου αποφασίστηκε η συνέχεια της συνεργασίας και η ολοκλήρωση των σημαντικών αυτών έργων.

Πριν μερικές ημέρες διεξήχθησαν στην Κύπρο κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Κύπρου και Ισραήλ. Ήταν η μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση που έγινε ποτέ, μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός πολύ σημαντικό και διπλής ανάγνωσης. Η άσκηση αυτή θορύβησε την Τουρκία, προκαλώντας τις γνωστές αντιδράσεις και απειλές , καθώς και την ανακοίνωση ότι θα πραγματοποιήσει και αυτή Ναυτική άσκηση στην περιοχή. Τα γνωστά νταηλίκια των Τούρκων βεβαίως. Από την άλλη μεριά η σημασία για την άμυνα και την ασφάλεια της Κύπρου και η σημαντική της γεωστρατηγική σχέση με μια δύναμη όπως το Ισραήλ δείχνει πολλά. Έτσι στην Ισραηλινή αξιόπιστη εφημερίδα Haaretz δημοσιεύτηκε άρθρο της Gilli Kohen, όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής ενδιαφέροντα:

  • «Στην κοινή άσκηση που έγινε στο έδαφος της Κύπρου συμμετείχαν πολλές εκατοντάδες στρατιώτες της μονάδας των ειδικών δυνάμεων “Egoz” και δεκάδες ελικόπτερα και αεροπλάνα!!
  • Τα βουνά του Τροόδους επιλέχθηκαν για την άσκηση επειδή η μορφολογία του εδάφους τους μοιάζει με τις ορεινές περιοχές εντός του Ισραήλ και γύρω από αυτό.
  • Οι επιχειρήσεις περιλάμβαναν εξάσκηση στη συνεργασία της Αεροπορίας των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων με καταδρομείς σε έδαφος με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένοι, καθώς και με τον στρατό της Κύπρου.
  • Στο περιθώριο της εν λόγω άσκησης επισημαίνεται η ένταση που έχει προκληθεί από την αναζήτηση φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου.
  • Η κοινή άσκηση Ισραήλ – Κύπρου δέχτηκε επικρίσεις από την αντιπολίτευση στην Κύπρο, η οποία ισχυρίστηκε ότι η πραγματοποίηση κοινής άσκησης σε κυπριακό έδαφος αποτελεί μια «επικίνδυνη εξέλιξη».

Όμως το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου αντέκρουσε τις επικρίσεις, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει επίσης πραγματοποιήσει κοινές επιχειρήσεις με τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Οι εξελίξεις αυτές, αποτελούν στην ουσία προάγγελο των γεγονότων, που έρχονται και της σημασίας που έχει η Κύπρος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τόσο ενεργειακά, όσο και σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Στην γεωπολιτική, οι τέσσερις πυλώνες ισχύος μιας κρατικής οντότητας είναι η άμυνα και η ασφάλεια, η οικονομία, η πολιτική και ο πολιτισμός και οι πληροφορίες. Οι δύο πρώτες , Άμυνα – Ασφάλεια και Οικονομία,αποτελούν την “HardPower” του κράτους, οι δε λοιπές, Πολιτική και Πολιτισμός –Πληροφορίες, την “SoftPower” του κράτους . Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η «Σκληρή Ισχύς» της Κύπρου ευρίσκεται σε άνοδο, λόγω των ενεργειακών εξελίξεων, καθώς και της αμυντικής – στρατιωτικής συμμαχίας και σχέσης με το ισχυρότερο στρατιωτικά κράτος σε ολόκληρη την περιοχή και πυρηνική δύναμη, το Ισραήλ.

Έτσι τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής: Γιατί τρέχουμε πίσω από «σημαδεμένες» συνομιλίες για «λύση δήθεν βιώσιμη» για το Κυπριακό, που στην ουσία είναι άδικη και εγκληματική για τα εθνικά μας συμφέροντα και εξυπηρετούν την Τουρκο-Κυπριακή πλευρά και ιδιαίτερα την Τουρκία του Σουλτάνου; Αντί η άλλη πλευρά να έρχεται παρακαλώντας γονυπετής, μπας και την συγχωρήσουμε για τα εγκλήματά της στην Κύπρο και να ενταχθούν στην Κύπρο του μέλλοντος, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της προόδου, της ευμάρειας και της ευημερίας, γιατί εμείς προστρέχουμε χωρίς εγγυήσεις;

Τους χρειαζόμαστε ή μας χρειάζονται; Δηλαδή λύση να’ ναι και ότι να’ ναι, έστω και εις βάρος μας; Προφανώς ανεξήγητη έλλειψη γεωστρατηγικής αντίληψης.

*Αντιστράτηγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, Δίπλωμα Tactical Intelligence (U.S.A), Μεταπτυχιακό στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση του ΕΚΠΑ. 

 

One thought on “Η  στρατιωτική συμμαχία της Κύπρου με το Ισραήλ και ο ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *