Η στρόφιγγα του μεταναστευτικού και η αποθράσυνση του νεοσουλτάνου Ερντογάν

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Ερντογάν με τους Αμερικανούς τα πήρε όλα. Του διαβίβασαν την εξουσία να προελάσει στη Συρία και να εξοντώσει τους Κούρδους. Τα σκαμπανεβάσματα Τραμπ του έστρωσαν κόκκινο χαλί να εισβάλει στη Συρία.

Ο Πούτιν, ο οποίος δεν αντέδρασε στην εισβολή, κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι,  περιόρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μια σειρά ζητήματα, τα οποία έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος και τα αποδέχθηκε.

Αυτά ήταν αρκετά για να περιορίσουν τις τουρκικές στρατηγικές επιδιώξεις, ωστόσο, δεν τις έχουν εξουδετερώσει. Η Άγκυρα σαφώς και θα έχει ρόλο και λόγο στην περιοχή ενώ θα φανεί στη συνέχεια πώς η Μόσχα θα αντιδράσει εάν η κατοχική Τουρκία παραβιάσει τα συμφωνηθέντα, όπως συνηθίζει να κάνει.

Μετά τις χωριστές συμφωνίες με ΗΠΑ και Ρωσία, που έχει συνάψει ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας στράφηκε ξανά προς την Ευρώπη χρησιμοποιώντας εν πολλοίς το όπλο του μεταναστευτικού.  Χρησιμοποιεί ανθρώπους για να εκβιάσει και να απειλεί.

  • «Όταν λέμε ότι θα ανοίξουμε τις πόρτες, εξάπτονται( σ.σ. οι Ευρωπαίοι). Μην εξάπτεστε. Όταν έρθει η ώρα, οι πόρτες θα ανοίξουν. Θα ανοίξουν».

Ο Ερντογάν, επιχειρεί με κάθε τρόπο να στείλει μηνύματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να δείξει πως δεν φοβάται κυρώσεις της και ότι έχει στα χέρια του ένα «ισοδύναμο τετελεσμένο», που είναι η διοχέτευση μεταναστών προς ευρωπαϊκές χώρες. Οι μεταναστευτικές ροές τρομοκρατούν τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

  • «Το τέλος της Ευρώπης θα έρθει από την ανειλικρίνειά της και την διπλοπροσωπία της. Ιδού το Brexit. Άντε να δούμε, φιλοξενείστε κι εσείς εκατοντάδες χιλιάδες (πρόσφυγες). Για να δούμε πως θα τα καταφέρετε κι εσείς», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία υποτίθεται πως είναι υποψήφια για ένταξη χώρα. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν, πρωτίστως επειδή η Άγκυρα αρνείται να εναρμονιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο.  Θεώρησε και επέμεινε πως η ενταξιακή διαδικασία θα ήταν αλά Τούρκα.

  • Είναι σαφές πως πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σημαντικά συμφέροντα με την Τουρκία, κατά κύριο λόγο οικονομικά. Κάποιες φοβούνται τις προειδοποιήσεις Ερντογάν για το μεταναστευτικό.

Αυτό προφανώς και το αντιλαμβάνεται η κατοχική Τουρκία γι΄ αυτό και συχνά-πυκνά ρίχνει μια προειδοποιητική βολή ότι θα… ανοίξει τις πόρτες για να γεμίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται Ευρωπαίοι εταίροι μας στην Ε.Ε., όπως κι άλλες χώρες, είναι πως με τη στάση τους αποθρασύνουν τον Ερντογάν.

Η οικονομία της χώρας του διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο και η κατάσταση επιδεινώνεται με την εφαρμογή της επεκτατικής πολιτικής του. Αυτό είναι ένα σημαντικό δεδομένο, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην αντιμετώπιση της τουρκικής συμπεριφοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *