Η σύγκρουση Τραμπ και Ερντογάν δυνατότητα ανατροπής σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά

US Secretary of State Mike Pompeo (C) reads a prayer as he sits next to US President Donald J. Trump (C-R) during a Cabinet Meeting in the Cabinet Room of the White House in Washington DC, USA, 16 August 2018. EPA, Oliver Contreras, POOL

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Στις 10 Ιουλίου είχαμε γράψει στην ιστοσελίδα HELLAS JOURNAL ότι «η ρήση “το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται” φαίνεται να ταιριάζει στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής τού ανατολίτικου παζαριού πίστεψε ότι μπορεί να παίξει βρόμικα παιχνίδια ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Μάλλον δεν υπολόγισε ούτε τους χαρακτήρες του Ντ. Τραμπ και του Βλ. Πούτιν, ούτε και κάτι άλλο σημαντικό που δρα στο παρασκήνιο: το ρόλο του Ισραήλ και του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι». Επίσης, σημειώναμε τότε ότι «και επειδή τα συμφέροντα παραμένουν συμφέροντα, καθορίζοντας τις συμμαχίες και επειδή το κάθε κράτος χαράζει την πολιτική του με βάση τις δικές του επιλογές και προτεραιότητες, αυτό που ισχύει σήμερα, εύκολα μπορεί να αλλοιωθεί μέσα σ’ ένα 24ωρο.

Στις διεθνείς σχέσεις είναι δύσκολο να υπάρξουν παγιωμένες καταστάσεις και οι ανατροπές είναι συνηθισμένο φαινόμενο». Η σημερινή όμως ανατροπή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις -τουλάχιστον με βάση τα έως τώρα δεδομένα και τις εξελίξεις- φαίνεται να είναι ιστορική και να δημιουργεί συνθήκες για δραματικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν ο Ερντογάν αποφασίσει τελικά να οδηγήσει τη χώρα του σε «άλλο στρατόπεδο», η κρίση δεν θα περιοριστεί μόνο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Άγκυρα θα επιλέξουν νέες συμμαχίες, κυρίως στον στρατιωτικό τομέα. Δυο μέρες πριν το «ξέσπασμα» του προέδρου Τραμπ κατά του Τούρκου ομολόγου του, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, δημοσίευσε στον προσωπικό λογαριασμό του στο «τουίτερ» μια φωτογραφία του Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς, σημειώνοντας πάνω στη φωτογραφία τα λόγια του προέδρου της Τουρκίας: «Δεν βλέπω τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση».

Το σημαντικό αυτό στέλεχος του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ ανέφερε ότι «καμία χώρα του ΝΑΤΟ, εκτός από την Τουρκία, κρατά όμηρους Αμερικανούς πολίτες, αγοράζει ρωσικά όπλα ανωτέρου επιπέδου, παραβιάζει τον εναέριο χώρο άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και βοηθά την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς». Ό,τι συμβαίνει σήμερα στη σύγκρουση ΗΠΑ – Τουρκίας αφορά και το Ισραήλ, το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο, όπως όλα δείχνουν.
Καθοριστικό ρόλο είχε και παλαιότερα με τη συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ισραήλ, που ήταν από τις πιο ισχυρές και για δεκαετίες λειτουργούσε σε βάρος των εθνικών θεμάτων του Ελληνισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.