Η συμφωνία ως πρόσχημα: Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Fyrom θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Mr Jean-Claude JUNCKER, President of the European Commission. Copyright: European Union

Του Γιώργου Σκαφίδα

Κρίνοντας εκ των αποτελεσμάτων, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σε Ελλάδα (την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γ. Λαζαρίδη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες) και Ευρώπη (το τριπλό μπλόκο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ από Γαλλία, Ολλανδία και Δανία), τα δεδομένα πλέον έχουν ως εξής:

  • Η κυβερνητική πλειοψηφία πίσω στην Αθήνα φυλλορροεί εξαιτίας μιας συμφωνίας (μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων στο ονοματολογικό) που υπάρχει όμως πια σοβαρό ενδεχόμενο να μην έρθει καν στην ελληνική Βουλή προς ψήφιση (καθότι θα την έχουν προηγουμένως απορρίψει οι ίδιοι οι Σκοπιανοί) ή να έρθει μετά τις ελληνικές κάλπες του 2019.

«Σε αυτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο θα έρθει στην Βουλή των Ελλήνων προς συζήτηση εάν προηγουμένως περάσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες από την ΠΓΔΜ… υπάρχει ο όρος Μακεδονία… που δεν μπορώ να δεχτώ», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Λαζαρίδης, αναφερόμενος σε ένα σχέδιο συμφωνίας που μπορεί όμως και να μην έρθει προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εάν τελικώς έρθει, ο βουλευτής από τη Βόρεια Ελλάδα ζητάει «διευρυμένη πλειοψηφία» προκειμένου να τεθούν όλοι ενώπιον των ευθυνών τους, πράγμα κατανοητό.

Περίπου την ίδια ώρα πάντως, πίσω στα Σκόπια, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου η συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων να μην φτάσει ποτέ στην ελληνική βουλή.

Και ακριβώς την ίδια ώρα, πίσω στην Ευρώπη, τρεις χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Δανία) λένε «όχι» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ, υψώνοντας έτσι εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας για το όνομα.

Διότι εάν οι Σκοπιανοί δεν πρόκειται να λάβουν το πράσινο φως προς την ΕΕ μέσα στους επόμενους 18 μήνες, δεν θα τρέξουν προφανώς να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία. Εάν όμως τελικά δεν αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία, τότε η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα ισχύει και ο κ. Λαζαρίδης θα έχει ανεξαρτητοποιηθεί… χωρίς λόγο.

Αλλά κι αν τα Σκόπια τελικώς αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία εξασφαλίζοντας έτσι το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κανείς δεν τους εγγυάται ότι όντως κάποτε θα μπουν στην ΕΕ (η Τουρκία «μπαίνει» από το 2005). Εάν όμως τελικά δεν ενταχθούν στην ΕΕ, τότε θα έχουν αλλάξει τη συνταγματική τους ονομασία… χωρίς λόγο.

Μπερδευτήκατε;

Κι εγώ. Σε τέτοιο σημείο ώστε να υποπτεύομαι πια ότι η συμφωνία περί «Βόρειας Μακεδονίας» αντιμετωπίζεται από πολλούς εργαλειακά, όχι για αυτό που πραγματικά είναι, αλλά ως πρόσχημα για άλλα…

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *