Η συμπεριφορά της Αθήνας ανάβει το φως στην Άγκυρας για προώθηση των σχεδιασμών της

Συνεχίζει την ένταση στον Έβρο η κατοχική Τουρκία. Φωτογραφία in.gr

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με τόση σύγχυση που επικρατεί στην Αθήνα για τα όσα διαδραματίζονται στον Έβρο, προφανώς και θα σπάζουν πλάκα στην Άγκυρα. Οι αρχικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών επιχειρούσαν προδήλως την υποβάθμιση της τουρκικής ενέργειας στον Έβρο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε πως έγιναν διαβήματα προς την Τουρκία. Μετά έγινε αναφορά σε Fake news. Με όλα αυτά που αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες θα διερωτούνται οι Τούρκοι τι… έχουν κάνει στον Έβρο!

  • Τι συμβαίνει και τι όχι, είναι προφανές πως περνά μέσα από τα φοβικά σύνδρομα της Αθήνας. Η διαχείριση του θέματος χαρακτηρίζεται από αμηχανία και φόβο. Γι΄ αυτό και η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας γίνεται με υποχωρητικότητα.

Ανοικτό βιβλίο για την κατοχική Τουρκία η τακτική της Αθήνας. Αυτή η προσέγγιση προσφέρει έδαφος στην τουρκική επιθετικότητα για να συνεχίσει την ίδια επεκτατική πολιτική. Προφανώς και εξυπηρετούνται οι τουρκικοί σχεδιασμοί με την τακτική που υιοθετεί η Αθήνα. Είναι προφανές πως οι Τούρκοι κερδίζουν έδαφος χωρίς επί της ουσίας κόστος.

Ιδού και δείγμα επιβεβαίωσης. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη από την Αττάλεια, ανέδειξε όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Άγκυρα στα πλαίσια της εφαρμογής των σχεδιασμών της. Και στα εργαλεία αυτά είναι ασφαλώς είναι και το μεταναστευτικό:

  • «Εξαιτίας της πανδημίας, η μετακίνηση των μεταναστών επιβραδύνθηκε. Αλλά θα θελήσουν να επιστρέψουν αφότου η κρίση τελειώσει, και δεν το λέω σαν απειλή», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου έσπευσε να στείλει μήνυμα προς την Αθήνα σε σχέση με τις συνεργασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή ( τριμερείς συν). Επανέλαβε ότι στην ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα θα πρέπει να «συνεργαστεί» με την Τουρκία. «Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί μαζί μας, πήγε να μας αφήσει έξω και προσπάθησε να συνεργαστεί με άλλες χώρες. Κάναμε τις κινήσεις μας και ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις», ανέφερε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ισχυρίστηκε επίσης, ότι οι γεωτρήσεις ξεκίνησαν εντός της υφαλοκρηπίδας «τους», λέγοντας: «Εκεί είναι περιοχή της δικής μας κυριαρχίας. Το κυριαρχικό μας ζήτημα δεν το συζητώ».

Είναι σαφές πως η Άγκυρα, αξιολογώντας την τακτική που υιοθετεί η Αθήνα, στέλνει μηνύματα υποταγής, προσαρμογής στις τουρκικές επιδιώξεις.

Πώς απαντά η Αθήνα στις τουρκικές μεθοδεύσεις. Με γενικές επικοινωνιακού χαρακτήρα προσεγγίσεις. Επικαλούνται διάφορους ισχυρισμούς, οι οποίοι στην αντίπερα όχθη εκλαμβάνονται ως αδυναμία. Στη λογική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης συνιστά γι αυτόν αναμμένο πράσινο φως για τα συνεχίσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *