Η Τουρκία έχει διαχρονικές διεκδικήσεις στην Κύπρο, στη Λευκωσία, όμως, δεν πήραν ακόμη χαμπάρι          

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Abdullatif bin Rashid Al Zayani. 3 Ιανουαρίου 2018, Ριάντ/ ΓΤΠ Σταύρος Ιωαννίδης

Του Κώστα Βενιζέλου

Δεν εξέπληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά έχει δημιουργήσει πολλές απορίες, ερωτηματικά, με την τοποθέτησή του προχθές. Τι είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας στις τουρκικές απειλές και προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ);  Μετά που αναφέρθηκε στην πάγια θέση ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και οι Τουρκοκύπριοι πρόσθεσε τα εξής: πως  εάν «επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, «τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αλλά αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Από τη στιγμή που η τουρκική θέση δεν μας αφορά, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος, δεν την αναπαράγουμε με αυτό τον τρόπο. Γιατί ενδεχομένως να δίνονται λανθασμένες εντυπώσεις. Ιδιαίτερα όταν, δυστυχώς, την τελευταία περίοδο αναπτύσσονται απόψεις και προσεγγίσεις στις ελεύθερες περιοχές για βελούδινο διαζύγιο, για συμφωνημένη διχοτόμηση. Και δυστυχώς αυτές οι απόψεις φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στα διάφορα κοσμικά σαλόνια της πρωτεύουσας, όπως βέβαια και αλλού.

Το σενάριο για συμφωνημένη διχοτόμηση, συνιστά μια επιδερμική προσέγγιση που, για μια ακόμη φορά, δεν λαμβάνει υπόψη τους τουρκικούς στρατηγικούς σκοπούς και σχεδιασμούς. Υπάρχει η εντύπωση ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει εδάφη έναντι μιας συμφωνημένης διχοτόμησης. Αυτό είναι αφέλεια και δείχνει πως δεν γνωρίζουν, όσοι υποστηρίζουν μια τέτοια άποψη, την τουρκική πολιτική, τους διαχρονικούς σχεδιασμούς της.

Οφείλουμε, πάντως, να αναφέρουμε για όσους επιδερμικά αντιμετωπίζουν τα ζητήματα πως η Τουρκία δεν έχει ζητήσει χωριστή ΑΟΖ. Γιατί εάν ζητούσε δεν θα είχε απαιτήσεις στην ΑΟΖ νοτίως της Κύπρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *