Η Τουρκία καραδοκεί για νέες υποχωρήσεις: Η αποφυγή του διχασμού αποτελεί την μόνη πορεία για αποτίναξη της τουρκικής κατοχής

FILE PHOTO. O Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου. ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου

Του Ανδρέα Σ. Αγγελίδη

Είναι προφανές ότι, η πολιτική ηγεσία μας, παρουσιάζει το φαινόμενο της ΜΗ παραδοχής των διαχρονικών λαθών της πλευράς μας. Απλώς η κάθε κομματική παράταξη διεκδικεί μηδενισμό των δικών της λαθών και μεγιστοποίηση των λαθών κάθε κομματικού αντιπάλου. Κατάσταση που επιδεινώθηκε επ’ ευκαιρία των Προεδρικών εκλογών.

Το μεγαλύτερο λάθος (δώρο προς την Τουρκία) προφανώς είναι το ότι δεν κατάφερε ποτέ να επιτύχει η πολιτική ηγεσία μας, ώστε όλοι ενωμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματα μας. Η αποφυγή του διχασμού αποτελεί την μόνη πορεία για αποτίναξη της τουρκικής κατοχής, στην αποκατάσταση του δικαίου και διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κάθε κομματικός μηχανισμός και στο σύνολο ο λαός θα έπρεπε να διακηρύξουν και να διεκδικούν σταθερά και αμετακίνητα ότι, το δίκαιο και ο σεβασμός όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφορά την όλη Επικράτεια και όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κινδυνεύουν από την επεκτατική βουλιμία της Τουρκίας.

Έπρεπε να επιτυγχάναμε ώστε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει ότι ισχύουν και υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας όλα τα δικαιώματα και αρχές δικαίου του κοινοτικού κεκτημένου και ότι οι θεμελιώδεις αυτές αρχές της ΕΕ επιτρέπουν να εξευρεθεί λύση για την εσωτερική συνταγματική μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την Τουρκία να μην έχει κανένα ρόλο ή αρμοδιότητα. Όπως δεν είναι επιτρεπτή η παρουσία στρατού κατοχής ή ανάγκη για εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα για το οποίο άλλο κράτος της ΕΕ, έπρεπε το ίδιο να ίσχυε και για την Κύπρο, με αξίωση της ίδιας της ΕΕ. Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι υπεράνω όλων των πολιτών και Κρατών της, μπορεί να διασφαλίσει την εσωτερική ειρήνη και το δικαίωμα για ίση και κοινή κατά το δίκαιο μεταχείριση στην χωρίς στρατό κατοχής Κύπρο.

Στη διαδρομή των 43 και πλέον χρόνων από την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας, τη διαίρεση και τον εποικισμό, οι διαδοχικές υποχωρήσεις μας με την εθελότυφλη προσδοκία ότι θα συμβάλει δήθεν, η Τουρκία σε λύση μετέτρεψαν την Τουρκία από παράνομο εισβολέα σε μέρος της λύσης. Πρόκειται προφανώς για μια ηθελημένη ψευδαίσθηση, ως να μην έχει η Τουρκία προφανείς επεκτατικές βλέψεις κατά της Κύπρου.

Εάν υπήρχε σταθερή αντίσταση και διεκδίκηση από την πλευρά μας, αυτές οι επεκτατικές βλέψεις, δεν θα είχαν καμία δυνατότητα επιτυχίας. Ιδιαίτερα μετά και την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις γνωστές αρχές σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών χωρών. Δυστυχώς παρά την ένταξη μας, συμπεριφερθήκαμε για ότι αφορά τις παρανομίες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου ως να ΜΗΝ μας αφορούν, εξ’ ου και ουδέποτε θέσαμε σαφώς ζήτημα για απαλλαγή της στρατιωτικής κατοχής και των εποίκων από το ευρωπαϊκό έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι έντονες, με αντιπαραθέσεις, συζητήσεις των εκπροσώπων των Κόμματων στις μεσημβρινές, κατά κύριο λόγο τηλεοπτικές εκπομπές, έχουν αποκαρδιώσει τον απλό πολίτη. Δεν διαμορφώνουν και ούτε στηρίζουν πεποίθηση για διεκδίκηση του δικαίου. Απλώς συντελούν σε πρόσθετη απαξίωση προς την πολιτική και τους πολιτικούς. Διαμορφώνουν πρόσθετα μία επικίνδυνη απάθεια ως να μη τελούμε υπό κατοχή, ενώ παράλληλα διαμορφώνουν μια εσφαλμένη πεποίθηση ότι, ζούμε μόνο για το σήμερα. Η αγωνία για την τύχη του τόπου και των γενεών που ακολουθούν, αδρανοποιήθηκε απόλυτα.

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι, δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού και της αντιπαλότητας. Πρέπει να παραμεριστούν ακόμη και οι όποιες ευγενείς ατομικές προθέσεις όπως και οι όποιες κομματικές φιλοδοξίες και την Προεδρική εξουσία. Απαιτείται συνένωσης δυνάμεων, παραμερισμός αντιπαλότητας και σαφής διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Η Τουρκία αποδεδειγμένα έχει εκμεταλλευτεί τα λάθη μας. Έχει στρατηγική και αποβλέπει να αξιώσει και άλλες δικές μας υποχωρήσεις μέχρι να είναι βεβαία ότι, πέτυχε πλήρη επικυριαρχία στην Κύπρο. Πρέπει να ανατρέψουμε από κοινού, τους σχεδιασμούς της.

*Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *