Η τουρκική εισβολή και η μάχη των πληροφοριών, που δεν υπήρχαν…

Turkish M47 burnt out during the invasion of Cyprus - 1974. Archives Turkish army

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΓΕΙΩΤΗ Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε έναν διάλογο κατα το δυνατόν τεκμηριωμένο αναζητώντας ποια λάθη οδήγησαν στην αδιαφορία απέναντι στην υποδειγματική πολυετή συλλογή πληροφοριών από το Κλιμάκιο Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη για τις προετοιμασίες απόβασης, στρατιωτικής εισβολής από τον τουρκικό στρατό.

Ένας άριστος γνώστης της τουρκικής γλώσσας με σοβαρή εμπειρία στην στρατιωτική τουρκική γλώσσα και τους κανόνες ασυρμάτων και λοιπών επικοινωνιών υποκλέπτει από το 1970 τη σύνολη παράλια δραστηριότητα επικοινωνιών των Τουρκικών Διοικήσεων απέναντι από την Κύπρο. Καταφέρνει την εδραίωση ενός τακτικού και στρατηγικού προβαδίσματος για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Από τον Απρίλιο του 1974 περιγράφει όλες τις αλλαγές στην πορεία ενεργειών του Τουρκικού Στρατού. Λεπτομερώς, όλες οι ενέργειες για αλλαγή του επιπέδου επιχειρήσεων στο Αεροδρόμιο της Μερσίνης.

Η κατάθεση Σημαιοφορίδη απετέλεσε την πλέον πιστευτή και βάσιμη μαρτυρία τόσο στην επιτροπή φακέλλου στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο…

Γι’ αυτό είναι ανάγκη να μελετηθεί για να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστροφικές αδιαφορίες στην αξιοποίηση πληροφοριών.

Ήταν τόση η απουσία εφαρμογής προφυλάξεων στην προετοιμασία της Εισβολής από τον τουρκικό στρατό, που τους άκουγαν ακόμα και ραδιοερασιτέχνες των νησιών του Αιγαίου. Ένας εξ αυτών, μάλιστα, προσήλθε και ενημέρωσε με λεπτομέρειες τις στρατιωτικές Αρχες της νήσου.
Το πρόβλημα ήταν η ανωτέρα Διοίκηση, η τραγικά επιπόλαιη απουσία συγκέντρωσης των Υπηρεσιών Πληροφοριών σε Ελλάδα και Κύπρο. Αντί να παρακολουθούν τον Τουρκικό Στρατό και τους εν Κύπρω ακολούθους τους διακονούσαν εμφύλια πάθη και ποικίλα άλλα από το 1970.

Ενώ συστηματικά και από τον Τύπο παρουσιάζονταν τα αποκτήματα του Τουρκικού Στρατού που συμπλήρωναν το μεγάλο του κενό σε πλωτά μέσα μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμού, οι ενέργειες αυτές δεν αξιολογούνταν με σοβαρότητα από τα κλιμάκια κορυφής στη διοίκηση και ηγεσία του Στρατού εις την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αν αυτό το κενό συνδυαστεί με τη συνολική απουσία μελέτης του Χένρι Κίσσιγκερ ως προσωπικότητος και ως κέντρου τεράστιας εξουσίας, τότε συνειδητοποιείς εις ποιον βαθμόν άγνοιας της πραγματικότητος ευρίσκοντο οι έχοντες ευθύνη.

Στις μέρες μας, είναι υποστασιακή ανάγκη να υπάρξει συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των πληροφοριών χωρίς νοσηρούς περισπασμούς.

Η ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

Ήταν Ιούνης όταν έπεσε το σύνθημα στο Ζ Δημοτικό. Φεύκουν οι Εγγλέζοι. Μια φυγή παράδοξη στην αρχή του καλοκαιριού. Οι λίγοι νουνεχείς έλεγαν πως δεν φεύγουν αλλά για κάποιο σοβαρό λόγο εισέρχονται στις Βάσεις τους. Οι πολλοί ρίχτηκαν στο πλιάτσικο γιατί έφευγαν οφθαλμοφανώς βιαστικά. Κάτι ερχόταν από το οποιο η πόλη της Λεμεσού και ιδιαίτερα ο Άης Γιάννης δεν θα τους προστάτευε. Μια ασσιελιά τόπος που τον προνομιούχο τουρκομαχαλά, που δεν ήταν θύλακας και η Άγκυρα έκανε χρυσές δουλειές όπως και τα κέντρα, ιδιαίτερα αυτό του Αρίφη.

Από τότε συχνά θυμάμαι τα μπροστινά των Εγγλέζων να κομίζουν σιωπηλά μέρες ακόμη του Ιούνη κάτι πνιγηρά σιωπηλό. Όταν μπαίναμε στα δέκα πόθκια τούτων των σπιθκιών να προβάρουμε πώς λειτουργούσαν κάτι απαγορευμένα παιχνίθκια των Εγγλεζουθκιών, κάτι δεν μου άρεσε κι ας ήμουν μόνο οκτώ χρονών. Πολλοί μάζευαν αυτά τα αφημένα μικροπράγματα. Δεν καταδέκτηκα να πάρω. Όμως, ακόμα και σήμερα με τρώει. Οι μεγάλοι, η Αστυνομία, οι Υπηρεσίες Πληροφοριών, ο Τύπος, οι Έλληνες υπάλληλοι του Χαίαριγκ της αγγλικης υπηρεσίας ενοικιάσεων τι έκαναν. Απλά φόρτωναν έπιπλα. Κανείς δεν προβληματίστηκε όταν οκτάχρονοι κάτι ένιωθαν.

Όταν ήρθε το Πραξικόπημα δεν υπήρχε σκιά καν αγγλική στη γειτονιά σε ολόκληρή την πόλη. Τότε οι νουνεχείς άρχισαν να ανησυχούν περισσότερο. Κάποιοι σε όλα αμέτοχοι συνέχισαν να παίζουν τάβλι. Αυτό κι αν δεν το ξέχασα ποτέ. Τα βράδια η γειτονιά ζώνη πολέμου. Φύγαμε από το σπίτι.  Πήγαμε στης θείας κοντα στο Ζ Δημοτικό. Ο πατέρας κοιμόταν δίπλα μου τα βράδια εκείνα. Ποτέ δεν συμπάθησε τα καμώματα πολλών μετα το 1961. Μετά τη δολοφονία του αγαπημένου του τροφοδότη μίσησε την αδελφοκτόνο βία και ακολούθησε έναν δρόμο πόνου και οδύνης για τον τόπο.

Στις 20 Ιουλίου η Εισβολή εξήγησε πλήρως τη φυγή των Άγγλων από τη γειτονιά.

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ

Τα εξειδικευμένα έντυπα και οι περιοδικές εκδόσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν προχωρούν σε αφιερώματα και εκτενή δημοσιεύματα για την Κύπρο. Εξαιρετικό πλούτο πληροφοριών μας παρέχουν οι περιοδικές εκδόσεις με επίκεντρο τα πτητικά μέσα. Στα χρόνια που ερευνούμε τον ξένο περιοδικό Τύπο, επιμένουμε να εμβαθύνουμε στον γαλλικό και τον αγγλόφωνο εξειδικευμένο περιοδικό Τύπο που εξειδικεύεται από το 1925 στη βιομηχανία και την παρουσία όλων των πτητικών μέσων, στην κοινωνική ζωή των δυτικών κρατών και των αποικιών τους. Ήδη από το 1931 στο ακμαίο τότε περιοδικό «Flight» παρουσιάζεται η αερομεταφορά στρατευμάτων από την Αίγυπτο στην Κύπρο για την κατάπνιξη της εξέγερσης των Οκτωβριανών.

Η εφημερίδα «AVIATION NEWS», βρετανική δεκαπενθήμερη έκδοση για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, στις 9 Αυγούστου κυκλοφορεί με εκτενή κυπριακή ειδησεογραφία παρά την προαναγγελία για αφιερώματα στα αεροδρόμια και τις βάσεις στη Μάλτα. Πρώτη είδηση η άφιξη του Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου του Γ΄από την Κύπρο στη Μάλτα και η αναχώρησή του με ένα Comet 398 του RAF Strike Command για το Λονδίνο. Η διάσωση του Αρχιεπισκόπου μετά το πραξικόπημα διενεργήθηκε από τους Βρετανούς χωρίς αιφνιδιασμό. Στη Μάλτα μάλιστα με μικρή τελετή ο Air Commodore A. E. Mawer, Διοικητής Αεροπορίας στη Μάλτα και ο Group Captain M. J Armitage της RAF στη Luga αποχαιρέτησαν σε σεμνή τελετή τον Αρχιεπίσκοπο. Η σκηνή διασώζεται από μια φωτογραφία του εξωφύλλου που δεν δείχνει να είναι από περιστασιακό φωτογράφο. Είναι μάλλον έργο ικανού φωτοειδησεογράφου.

Με τον τίτλο «CYPRUS AIRLIFT» η εφημερίδα παρουσιάζει εκτενώς όλες τις ενέργειες των Βρετανών για τη διάσωση των εικοσιπέντε εθνικοτήτων τουριστών που ζήτησαν βοήθεια από τις βάσεις για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά το πραξικόπημα και την εισβολή. Εκτενές είναι επίσης το ρεπορτάζ για τη φιλοξενία Τουρκοκυπρίων στις βάσεις Επισκοπής και Ακρωτηρίου. Καλύπτεται επίσης η προστασία των Βρετανών πολιτών από τα αστικά κέντρα σε καταυλισμούς αντισκήνων εντός των βάσεων.

Με λεπτομέρειες περιγράφονται οι προμήθειες που αποστέλλονται στην Κύπρο. Υπαίθρια μαγειρία, φαρμακευτικές προμήθειες και 6000 lb παιδικών τροφών. Η πρώτη όμως αποστολή μετέφερε με Strike Command aircrafts τους άνδρες του 40 Commando Royal Marines μαζί με την αποστολή των 16/5 τεθωρακισμένων, μια ολόκληρη σειρά οχημάτων τεσσάρων τόνων καθώς και Land Rovers μακράς βάσεως.

Η ετοιμότητα των Βρετανών και του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, η προετοιμασία και η αποτελεσματικότητα του Βρετανικού προσωπικού στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Μάλτα εκπλήττουν. Η μάχη των πληροφοριών και οι ανάγκες ετοιμότητας ήταν μια κατάκτηση αξιοθαύμαστη για τις Βρετανικές Υπηρεσίες. Ένα περιοδικό πτητικών μέσων της Μεγάλης Βρετανία σε δημοσιογραφική αποστολή στη Μάλτα τις ημέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής μας διδάσκει και ζητά την εμβάθυνση και τον προβληματισμό μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *