Η Τουρκία φαίνεται πεπεισμένη ότι μπορεί να βάλει χέρι στο φ. αέριο χωρίς συνολική διευθέτηση του Κυπριακού

Η Τουρκία έκανε το μπούλινγκ επιστήμη.... ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΧΡΙΣΤΟΥ Κ. ΣΕΝΕΚΗ*

Οι έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η επιθετική ρητορική της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν βασική στόχευση να σύρουν την πλευρά μας σε διαπραγμάτευση με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση του φυσικού πλούτου της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία επιχειρεί να καθίσει σε ένα τέτοιο τραπέζι διαπραγμάτευσης από θέση ισχύος και διά της συγκατάθεσής μας να αποκτήσει λόγο και ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ανατολικής Μεσογείου, από τους οποίους μέχρι στιγμής είναι αποκλεισμένη.

  • Η εξεύρεση συμφωνίας στο Κυπριακό δεν φαίνεται να είναι στην ατζέντα της τουρκικής διπλωματίας, αλλά και αν ακόμα υπάρχει είναι πολύ χαμηλά στη λίστα. Η Τουρκία δεν θεωρεί, πλέον, ότι ο συντομότερος δρόμος προς τον θαλάσσιο πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου περνάει μέσα από μια -έστω τουρκικών προδιαγραφών- συμφωνία στο Κυπριακό. Φαίνεται πεπεισμένη ότι μπορεί να πετύχει μια συμφωνία ανεξάρτητα από τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η οποία να αφορά αποκλειστικά την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της κυπριακής ΑΟΖ.

Με αυτά τα δεδομένα, τα μηνύματα που στέλνονται από τη Λευκωσία, για ετοιμότητα επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς τον προηγούμενο τερματισμό κάθε παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, και τα οποία αφήνουν να νοηθεί ότι υπάρχει ευνοϊκή, γι’ αυτό, αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας, τείνουν να εγκλωβίσουν περαιτέρω τη δική μας πλευρά και να θέσουν υπό ουσιαστική αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, τα μέτρα που δρομολογούνται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αν και φαίνονται απαραίτητα, εν τούτοις δεν πλήττουν στον πυρήνα τους τις τουρκικές στοχεύσεις. Η Τουρκία θα υποστεί, αν και εφόσον εφαρμοστούν, κάποιο ελεγχόμενο κόστος, που πιθανόν η ίδια να θεωρεί πολύ λιγότερο από το όφελος που θα αποκτήσει αν καταστεί βασικός δρων στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ανατολικής Μεσόγειου.

Αυτό που απαιτείται είναι σαφείς και ξεκάθαρες δηλώσεις από τη δική μας πλευρά, ιδανικά με ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, ότι δεν πρόκειται να θέσουμε υπό διαπραγμάτευση και συνεπώς υπό αμφισβήτηση την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση του ενεργειακού μας προγράμματος, σε πλήρη συντονισμό με τις χώρες της περιοχής που έχουμε συνάψει στρατηγικής σημασίας συμφωνίες.

  • Από την πλευρά της η ΕΕ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι οι πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ οδηγούν στον ενεργειακό αποκλεισμό της Τουρκίας, τόσο ως διακομιστικός κόμβος ενέργειας προς την Ευρώπη όσο και όπως αλλιώς η ίδια πιθανό να φαντάζεται τον εαυτό της.

Με αυτόν τον τρόπο θα πληγεί στον πυρήνα του ο απώτερος στόχος της Τουρκίας, που είναι η γεωπολιτική και γεωστρατηγική ηγεμονία της ευρύτερης περιοχής, και το κόστος γι’ αυτήν θα καταστεί δυσανάλογα μεγαλύτερο από τα οφέλη που επιχειρεί να αποκομίσει ως διεθνής παραβάτης.

*Νομικός και διεθνολόγος, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *