Η τουρκική Δημοκρατία στο απόσπασμα: Ένα φοβερό ντοκιμαντέρ για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους

Η αφίσα του ντοκιμαντέρ της “Φωνής της Αμερικής”, Turkey: Breaking the Silence. Photo via VoA

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ότι ο αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστό. Χιλιάδες αντίπαλοι του βρίσκονται στις φυλακές.

Κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, καταδικάζουν τις απαράδεκτες συμπεριφορές του Τούρκου ηγέτη. Ο Λευκός Οίκος έστειλε την Παρασκευή ισχυρό μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς προέδρους και πρωθυπουργούς. Οι σχέσεις με την Αμερική θα κρίνονται από το σεβασμό των ελευθεριών των πολιτών.

Είναι και ακραίος ισλαμιστής και εθνικιστής ο Ερντογάν. Δεν διαφέρουν οι «ιδέες» του από αυτές του Γκρίζου Λύκου, Μπαχτζελί. Και είναι επικίνδυνος. Θυμώνω κάθε φορά που θυμάμαι πως ‘Έλληνες, που αποτελούν την ελίτ στην Ελλάδα και την Κύπρο, μας τον παρουσίαζαν ως τον μεγαλύτερο ειρηνιστή της Ευρώπης.

  • Τους λέγαμε πως κάνουν λάθος και στέλνουν παρεξηγήσιμα μηνύματα. Αλλά μας απαντούσαν πως εμείς είμαστε οι εθνικιστές και δεν θέλαμε να δούμε την αλήθεια. Αποδείχθηκε πως αυτοί παραπληροφορούσαν -συνειδητά μήπως(;)- και εμείς λέγαμε την αλήθεια.

Για να φτάσουμε στο σημείο, η ίδια ελίτ, των Αθηνών και της Λευκωσίας, να έχει δει ξαφνικά το …φως, αν και μερικοί αντιπρόσωποί της επιμένουν πως η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να υποχωρήσουν διότι η Τουρκία είναι πιο ισχυρή χώρα. Ναι, ναι, ένας «γίγαντας» με πήλινα πόδια είναι στην πραγματικότητα.

Μεγάλη η εισαγωγή για το θέμα μας, αλλά ήταν αναγκαία.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν έχει αναδείξει ως μεγαλύτερο του εχθρό τους Τούρκους και ξένους δημοσιογράφους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Φωνή της Αμερικής» η ελευθερία του Τύπου δεν ήταν ποτέ ιδανική στην Τουρκία. Αλλά υπό την αυταρχική βασιλεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα είναι πλέον η κορυφαία φυλακή δημοσιογράφων.

Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Εκατοντάδες συνάδελφοι μας έχουν φυλακιστεί από τον Ερντογάν για τις ιδέες τους και για τη Δημοσιογραφία. Μερικούς τους γνωρίζουμε από το παρελθόν. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν σκέφτονται εθνικιστικά και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό.

Η Δημοκρατία δεν είναι πια υπό πολιορκία στην Τουρκία. Η Δημοκρατία έχει φυλακιστεί μαζί με τις συλλήψεις χιλιάδων αντιπάλων του Ερντογάν και δημοσιογράφων, που επιμένουν να πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γράφω και λέω εδώ και καιρό ότι όταν ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας σκοτώνει και φυλακίζει πολίτες της χώρας, συμπατριώτες του, θα σκεφθεί τους Έλληνες στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αρκετοί πολιτικοί στην Αθήνα και στη Λευκωσία βρίσκονται ακόμα και σήμερα σε άρνηση.

  • Διαβάστε τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού. Διαβάστε τα κείμενα ψεκασμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. «Βγαίνει» μίσος για τους Ελληνοκύπριους από αυτά τα κείμενα. Και απέραντη αγάπη για τους …φτωχούς Τουρκοκύπριους.
  • Το γράφω με όλη μου την ειλικρίνεια. Αποφεύγω να χαρακτηρίσω ύποπτο το ρόλο τους, αλλά τα λόγια και οι πράξεις τους δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η «Φωνή της Αμερικής» έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ και σας παρακαλώ αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να το δείτε. Απεικονίζει τα πάθη των Τούρκων δημοσιογράφων από το καθεστώς του ψυχασθενή Ταγίπ Ερντογάν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Επειδή μερικοί θα πείτε ότι όταν καταρρεύσει το καθεστώς του Ερντογάν, και αυτοί οι Τούρκοι δημοσιογράφοι όταν αποφυλακιστούν θα αρθρογραφούν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου… Και επειδή μερικοί θα πουν ότι όλοι οι Τούρκοι είναι ίδιοι… Θα σας απαντήσω ότι τις παράνομες και απαίσιες διεκδικήσει της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε να τις αντιμετωπίζουμε όπως πρέπει. Αλλά, την ίδια στιγμή εμείς παραμένουμε άνθρωποι, που πρέπει να παλεύουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *