Η τουρκική επεκτατική πολιτική είναι παντός καιρού, δεν αλλάζει προεκλογικά και μετεκλογικά: Το γνωρίζουν οι οπαδοί της όποιας λύσης;

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ούτε αυτή τη φορά επιβεβαιώθηκαν οι οπαδοί των ψευδαισθήσεων και της όποιας λύσης. Οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη έχουν τελειώσει, ο Ερντογάν και το κόμμα του, το ΑΚΡ,  έχουν δεχθεί για δεύτερη φορά ήττα, η οποία ήταν και η οριστική. Ο Ερντογάν δεν άλλαξε ούτε αμανέ, ούτε και συμπεριφορά μετεκλογικά. Το ίδιο αλαζονικός και το ίδιο επιθετικός ο Ερντογάν, εκφράζει ανεξάρτητα περιόδου, χρονιάς, συγκυρίας, την ίδια πολιτική. Αυτό το έχει αποδείξει διαχρονικά. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι οι οποίοι στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα,  θεωρούν πως ο Τούρκος Πρόεδρος, διαφοροποιείται μετεκλογικά. Αυτό σε καμία περίπτωση ισχύει και δεν έχει ποτέ επιβεβαιωθεί.

Λίγες ώρες πριν τις εκλογές, το σενάριο της ήττας ήταν ορατό. Την περασμένη Κυριακή σημειώναμε τα εξής:

  • Σε περίπτωση που θα χάσει τις εκλογές, θα χάσει ένα προπύργιο του ΑΚΡ και του ιδίου, ενδέχεται να ξεσπάσει. Όπως σημείωνε διπλωμάτης που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, δεν αποκλείεται σε περίπτωση ήττας ο Ερντογάν να «απασφαλίσει».

Το ανησυχητικό είναι πως στην Άγκυρα θεωρούν ως αδύνατο κρίκο την Κύπρο, κατά κύριο λόγο και γι’ αυτό και εκφράζεται ανησυχία για τον τρόπο που θα ξεσπάσει ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας μετά από δεύτερη ήττα  στην Κωνσταντινούπολη.

Μερικά 24ωρα μετά την εκλογική ήττα στην Κωνστανούπολη, ο Ερντογάν έσπευσε να αναφέρει μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του:

  • «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ας λέει ό,τι θέλει, εμείς θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς εκεί έχουμε δικαιώματα, με τον ίδιο τρόπο στο όνομα της προστασίας τα ερευνητικά μας πλοία και τα γεωτρύπανα μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και μαζί με αυτά οι ένοπλες δυνάμεις μας έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα, τα λαμβάνουν και θα τα λαμβάνουν».

Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε πως  «μέχρι να διασφαλιστεί ο δίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας». Απευθύνθηκε και πάλι στη Γαλλία λέγοντας ότι δεν μπορεί να μιλάει για το φυσικό αέριο της Κύπρου επειδή δεν είναι εγγυήτρια χώρα! Ενώ η Τουρκία μπορεί με αυτή τη συμπεριφορά να θεωρείται εγγυήτρια χώρα.
Είναι ξεκάθαρο- τουλάχιστον σε εμάς- πως η τουρκική πολιτική δεν αλλάζει. Είναι διαχρονικά η ίδια. Είναι συνεπώς προφανές πως μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη, όχι μόνο δεν πρόκειται να αλλάξει στάση, αλλά θα είναι και πιο επιθετικός. Και θα πρέπει αυτό να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει στις δηλώσεις του τα αυτονόητα. Υπέδειξε προ ς την Τουρκία να σταματήσει τις πειρατικές ενέργειες και διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί η Ελλάδα οποιαδήποτε κίνηση στην περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό το μήνυμα επιχείρησε ο Ερντογάν να απαντήσει, χωρίς όμως να πείθει. Γιατί και άδικο έχει σε σχέση με τις επεκτατικές του βλέψεις στην κυπριακή ΑΟΖ και προφανώς θα έχει κόστος εάν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια στο Καστελόριζο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *