Η τουρκική επεκτατική πολιτική και το Safe Pass των Τουρκοκυπρίων: Δεν μπορούν να ταξιδεύσουν επειδή το κατοχικό καθεστώς δεν αναγνωρίζει την Κ.Δ.

Οι σημαίες της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φωτογραφία Αρχείου

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το πρόσωπο της κατοχής δείχνει για μια ακόμη φορά το κατοχικό καθεστώς. Ακόμη και τα θέματα υγείας αντιμετωπίζονται μέσα από το φακό των ευρύτερων επεκτατικών σχεδιασμών της Άγκυρας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους με απώτερη  επιδίωξη την αναγνώριση. Δείχνει για μια ακόμη φορά πως δεν θέλει επαφές με την Κυπριακή Δημοκρατία, επιμένοντας πως δεν την αναγνωρίζει. Η προσέγγιση των εγκαθέτων της κατοχικής Τουρκίας σαφώς και επηρεάζουν αρνητικά τους Τουρκοκύπριους, τους οποίους δεν υπολογίζουν. Άλλωστε, όπως σημείωνε και ο θεωρητικός της αναθεωρητικής στρατηγικής της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, «ακόμη κι αν δεν υπήρχε  ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί  ένα Κυπριακό ζήτημα» καθώς «καμιά χώρα δεν μπορεί να μένει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου».

Οι τουρκικές, λοιπόν, εμμονές που εντάσσονται στην πολιτική τους για την Κύπρο,  αφαιρούν τη δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να ταξιδεύσουν. Τις τελευταίες ημέρες αναπτύσσεται μια συζήτηση στα κατεχόμενα ενόψει του γεγονότος ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ταξιδεύσουν στο εξωτερικό με το «πιστοποιητικό εμβολιασμού», το οποίο παρέχει το ψευδοκράτος σε όσους εμβολιάζονται. Όσοι ταξίδευσαν, για παράδειγμα, στη Βρετανία αντιμετώπισαν το πρόβλημα αυτό και δεν μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα.

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία και μέσω της δικοινοτικής επιτροπής για την υγεία έδωσε μια λύση. Να μεταφερθούν τα στοιχεία των εμβολιασμένων Τουρκοκυπρίων στην πλατφόρμα που λειτουργεί στην Κυπριακή Δημοκρατία και να εκδοθούν τα πιστοποιητικά που γίνονται διεθνώς αποδεκτά. Είναι ο μόνος τρόπος να συμπεριληφθούν οι Τουρκοκύπριοι στην εφαρμογή του Safe Pass, που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν το δέχονται για πολιτικούς λόγους. Βέβαια, τα δωρεάν εμβόλια τα οποία στέλνει η Κυπριακή Δημοκρατία τα δέχονται επειδή, όπως υποστηρίζει το κατοχικό καθεστώς, τα προσφέρει δωρεάν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω Ε.Ε. μεταφέρονται, αλλά είναι παραγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πληρώνονται από το κράτος της Κύπρου.

Η όλη προσέγγιση  συνδέεται με την πολιτική των δυο κρατών και της «εκλιπούσας», κατά την Τουρκία, Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια πολιτική, η οποία αποβαίνει σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Για το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού καταγράφονται αντιδράσεις στα κατεχόμενα.

  • Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα αναφέρει επί τούτου ότι τους λανθασμένους αυτούς χειρισμούς τους πληρώνει ο «λαός», προσθέτοντας ότι αρκετοί Τουρκοκύπριοι φοιτητές, ασθενείς ή απλά Τουρκοκύπριοι, που επιθυμούν να ταξιδεύσουν, είτε πρέπει να ξανά εμβολιαστούν στην «νότια Κύπρο» [ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές], για να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό με διεθνή αναγνώριση, είτε να έχουν επιπλέον οικονομικό κόστος για τεστ ή να τίθενται σε απομόνωση στις χώρες που ταξιδεύουν( μετάφραση ΓΤΠ).

Είναι σαφές πως οι αντιδράσεις προκαλούνται επειδή επηρεάζεται η καθημερινότητα τους. Εκείνο που έχει σημασία είναι και οι Τουρκοκύπριοι να εγκαταλείψουν το διπλοπόρτι ( και τα οφέλη από την Κυπριακή Δημοκρατία και τη… θαλπωρή της Τουρκίας) και να αποφασίσουν πώς θα πορευθούν στο μέλλον. Και το μέλλον τους είναι μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι εσαεί εξαρτημένοι και υπό την κατοχή της Τουρκίας. Αυτοί θα πρέπει να απαντήσουν εγκαταλείποντας το διπλοπόρτι. Η Τουρκία τους χρησιμοποιεί για τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς και πρέπει να το αντιληφθούν. Το πόσο ενδιαφέρεται για τους Τουρκοκύπριους η κατοχική Τουρκία φαίνεται και από τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *