Η τουρκική επιθετικότητα δεν αντιμετωπίζεται στέλνοντας στην Άγκυρα μηνύματα  αδυναμίας

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι ερμηνείες που δίνονται για τη μη έλευση των ελληνικών μαχητικών F-16 στην παρέλαση της 1η Οκτωβρίου, στη Λευκωσία, δεν έχουν και τόση σημασία. Σημασία έχουν τα μηνύματα που στέλνονται στην αντίπερα όχθη, στην κατοχική Τουρκία.

Η απόφαση για τη μη έλευση των ελληνικών μαχητικών λήφθηκε από την Αθήνα. Μέχρι το πρωί, λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση, στη Λευκωσία θεωρούσαν πως τα F-16 θα πετούσαν στον ουρανό της κυπριακής πρωτεύουσας.  Ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι της κυπριακής κυβέρνηση από τον Έλληνα ΥΠΑΜ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, που ήταν παρόντες στην παρέλαση ότι οι πτήσεις προς την Κύπρο ακυρώθηκαν.

  • Ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββας Αγγελίδης σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του «Σίγμα», παραδέχτηκε μεν ότι η παρουσία των F-16 έχει τη δική της συμβολική σημασία κι ότι κανείς δεν την υποβαθμίζει, ταυτόχρονα όμως ανέφερε, ότι η μη εμφάνισή τους στην παρέλαση της 1ηςΟκτωβρίου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως οπισθοχώρηση των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως συνεχώς ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία σε όλους τους κλάδους και επίπεδα. Ανέφερε περαιτέρω ότι είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη η συχνότητα των κοινών ασκήσεων Κύπρου – Ελλάδας σε σχέση με τον παρελθόν.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν μπορεί δημόσια να υποστηρίξει οτιδήποτε διαφορετικά εκτός από την υποστήριξη των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα με την έλευση των μαχητικών. Το πώς εκλαμβάνει την ελλαδική απόφαση, είναι ένα άλλο θέμα και συνδέεται με το βαθμό αποφασιστικότητας της Αθήνας να εμπλακεί στο Κυπριακό.

Στην Αθήνα, η νέα κυβέρνηση, θεωρεί προφανώς πως με τις «καλές προσωπικές σχέσεις» Μητσοτάκη και Ερντογάν,  μπορούν να εκτονώσουν το κλίμα. Εάν πιστεύουν αυτό, τότε κάποιος θα πρέπει να υπενθυμίσει τους κυβερνώντες πως στο παρελθόν ακόμη και στη διάρκεια επισήμων επισκέψεων Ελλαδιτών αξιωματούχων στην Άγκυρα, δεν σταματούσαν  οι παραβιάσεις και οι προκλήσεις στο Αιγαίο.

Στην Άγκυρα, όπως αποδεικνύεται διαχρονικά, εκλαμβάνουν ως αδυναμία ανοίγματα της Αθήνας, όταν ιδιαίτερα συνεχίζονται οι προκλήσεις. Είναι προφανές πως διαχρονικά αναζητούνται τρόποι να καλμάρει η Τουρκία. Υιοθετείται, όμως, λανθασμένη μεθοδολογία. Με το να δοθούν δώρα στην Άγκυρα για να ικανοποιηθεί και συνεργαστεί, τούτο φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό επιβεβαιωμένα δεν έχει αποδώσει διαχρονικά. Μάλλον αυτή η τακτική ανοίγει την όρεξη της κατοχικής Τουρκίας.

Η έλευση ελληνικών μαχητικών  F-16 στην παρέλαση έχει συμβολικό χαρακτήρα. Στέλνει κάποια μηνύματα στην αντίπερα όχθη, αλλά και στο εσωτερικό της Κύπρου, οι πολίτες της οποίας χρειάζονται ανύψωση φρονήματος. Την ίδια ώρα, μηνύματα στέλνονται και με την μη έλευση των μαχητικών. Με την τακτική, της εξημέρωσης του θηρίου, που δεν απέδωσε από τον καιρό της διακυβέρνησης Σημίτη, η Τουρκία κερδίζει και αποθρασύνεται.

Ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός είναι νέος στην ηγεσία διακυβέρνησης της χώρας, δεν είναι όμως νέος στην πολιτική. Και θα έπρεπε να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται η Τουρκία και πως αντιμετωπίζεται η τουρκική επιθετικότητα. Θα πρέπει να κοιτάξει τις πραγματικότητες με ρεαλισμό. Η τουρκική επιθετικότητα δεν αντιμετωπίζεται στέλνοντας στην Άγκυρα μηνύματα  αδυναμίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.