Ήλθε, έβαλε την ταφόπλακα και έφυγε: Να μην υποβαθμιστεί η δήλωση  Ερντογάν ότι εφεξής δεν θα γίνεται αναφορά σε «βορρά και νότο»

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νέα δεδομένα επιχειρεί να διαμορφώσει και να επιβάλει η κατοχική Τουρκία στα κατεχόμενα, κι αυτό προκύπτει και από τα όσα είπαν χθες ο Ερντογάν και ο εγκάθετός του. Η σοβαρότερη εξέλιξη, που συνιστά επιδείνωση επί του εδάφους είναι ένα ακόμη βήμα που γίνεται για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Ο Ερντογάν έδωσε απάντηση στις παρεμβάσεις που δέχθηκε να αποφύγει νέα ενέργεια στα Βαρώσια. Δεν άκουσε ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ούτε και τους Αμερικανούς. Οι τελευταίοι υποτίθεται έκαναν παρέμβαση, είχαν και εργαλεία πίεσης, έγιναν μέχρι και την υστάτη τηλεφωνικές επικοινωνίες, αλλά δεν απέδωσαν.

  • Ο νεοσουλτάνος δεν ακούει κανένα και δεν έχει λόγο να το πράξει από τη στιγμή που γνωρίζει πως δεν θα έχει κόστος. Παρουσιάσθηκε δε ενοχλημένος από τις παρεμβάσεις και το είπε δημόσια. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί διά της στρατιωτικής ισχύος να επιβάλει τα επεκτατικά του σχέδια και έχει δείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός. Είναι, δηλαδή, ικανός για όλα.

Ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης  έκανε, λοιπόν, ένα ακόμη βήμα- το αναμενόμενο- σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Επιβεβαίωσε πως αυτό που εξαγγέλλει το υλοποιεί και δεν μπλοφάρει. Όσοι ζουν σε πολιτικές ψευδαισθήσεις σκαρώνουν στο μυαλό τους εικόνες «υποχώρησης» του Ερντογάν. Ακόμη και χθες, που δεν έκανε ανακοινώσεις για την Αμμόχωστο. Ο ίδιος απέφυγε για λόγους… αβρότητας να αναφερθεί  στις ανακοινώσεις για το  θέμα των Βαρωσίων, το άφησε τυπικά στον Τατάρ να το πει. Δεν το ανακοίνωσε στη ψευδοβουλή, όπως αναμενόταν, επικρότησε, όμως, την «απόφαση» της ψευδοκυβέρνησης, να αλλάξει το καθεστώς της περιοχής και να αποχαρακτηριστεί από στρατιωτική σε κατοικημένη. Η ουσία δεν αλλάζει.

  • Είναι σαφές πως κινείται στη λογική της σαλαμοποίησης. Σαλαμοποιεί και το θέμα της Αμμοχώστου. Σιγά-σιγά θα ανοίγει την περίκλειστη περιοχή και βαθμηδόν θα την εποικίσει χρησιμοποιώντας και Ελληνοκύπριους. Μετρά αντιδράσεις, αν και δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις του. Παρουσιάσθηκε να «σέβεται» τις περιουσίες, την ιδιοκτησία, ενώ προχώρησε με ένα μικρό τμήμα, με τη μορφή του πιλοτικού. Είναι 3,5%, όπως είπαν. Και όπως θα σπεύσουν να πουν κάποιοι από τους τρίτους «δεν θα τα χαλάσουμε με την Τουρκία για 3,5% του 17%;» Τα ίδια έλεγαν με τα Στροβίλια, όπως και για την προέλαση στη νεκρή ζώνη. Φασόλι- φασόλι, όμως, γεμίζει το τσουβάλι του κατακτητή.

Η επίσκεψη Ερντογάν αφήνει πίσω της ένα μεγάλο τετελεσμένο και προδιαγράφει τα επόμενα βήματα. Δεν θα πρέπει, πάντως, να υποβαθμιστεί αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι εφεξής δεν θα γίνεται αναφορά σε «βορρά και νότο». Μια αναφορά που θα πρέπει να διαβαστεί πίσω από τις γραμμές. Ιδιαίτερα όταν γίνονται και κάποιες παρασκηνιακές κινήσεις. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως δεν θέλουν να αναφέρονται σε  «βορρά-νότο» όταν μιλάνε για την Κύπρο, αλλά να λένε Τούρκοι της Κύπρου.  «Πλέον έτσι βλέπουμε την κατάσταση και έτσι θα συνεχίσουμε να τη βλέπουμε από εδώ και στο εξής», είπε.

Τι σημαίνει αυτό;  Αφαιρεί τον γεωγραφικό προσδιορισμό, «βορράς» και «νότος», που ούτως ή άλλως ήταν λανθασμένος σε μια ενιαία, για εμάς, χώρα. Έχει λόγο που έκανε αυτήν την αναφορά. Δεν αναφέρθηκε μεν σε «Τουρκοκυπριακό Κράτος», αλλά ενδεχομένως προς αυτή την κατεύθυνση να κινηθεί. Μπορεί τούτο να θεωρηθεί υποβάθμιση της «ΤΔΒΚ», την οποία επικαλέστηκαν ουκ ολίγες φορές χθες. Τέτοιες αναφορές, όμως, ενισχύουν εν πολλοίς το «ανεξάρτητο κράτος», που δεν θέλει να έχει σχέση με τον νότο. Είναι σαφές πως τέτοιες αναφορές ενισχύουν την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να «σκοτώσει» κάθε προοπτική επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό. Εκτός, βέβαια, εάν γίνουν εκ προοιμίου αποδεκτοί οι όροι της κατοχικής δύναμης για αναγνώριση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας.

  • Περαιτέρω, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η αναφορά του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ότι «Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ συνιστούν ένα έθνος, τρία κράτη». Την ίδια ώρα, κατά την οποίαν ο Ερντογάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναγνώρισης τους ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν. «Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου (Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν) Αζερ Ιλχάμ Αλίγεφ», ανέφερε. Αυτή η αναφορά σε τρία «κράτη», μπορεί να σημαίνει και μια συνεργασία τους, μια συμβολική «ένωση», ίσως συνομοσπονδία μεταξύ τους. Αυτό θα είναι δύσκολο για το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο και προφανώς και θα έχει κόστος (σχέσεις με Ε.Ε. και άλλες). Δεν θα είναι μια απλή διαδικαστικού χαρακτήρα απόφαση.

Είναι σαφές πως η τουρκική στάση και συμπεριφορά απομακρύνει την προοπτική επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό. Μέχρι πρόσφατα η εξουδετέρωση της προοπτικής περνούσε μέσα από μια διαδικασία και ήταν αποτέλεσμα των θέσεων στις οποίες επέμεινε η κατοχική δύναμη. Τώρα, η Άγκυρα ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του οριστικού διαχωρισμού.

Ποια η αντίδραση της Λευκωσίας και της Αθήνας; Αναμένονται να ανακοινωθούν ενδεχομένως και σήμερα μετά το Εθνικό Συμβούλιο και την επίσκεψη Δένδια. Ποια η αντίδραση της Ε.Ε. και του ΟΗΕ; Είδαμε τις προληπτικές παρεμβάσεις τους και μπορούμε να υπολογίσουμε.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *