Είναι κρίμα γιατί πέντε μόλις μήνες πριν τις Προεδρικές ο ατεκμηρίωτος και αδαής λόγος προελαύνει

Η κάλπη από τις Προεδρικές εκλογές του 2013/ ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου

Του Νίκου Κατσουρίδη

Έχω σχολιάσει σε προηγούμενα κείμενά μου τον ρόλο των ΜΜΕ και των πολιτικών στα πλαίσια μιας προεκλογικής εκστρατείας και την προσπάθεια τήρησης ενός επιπέδου πολιτικού πολιτισμού. Μια αναγκαία προϋπόθεση σε κάθε προεκλογική εκστρατεία αλλά και στην άσκηση της καθημερινής πολιτικής πρακτικής.

Για διάφορους λόγους αναγκαία προϋπόθεση όπως π.χ. η ανάγκη να κατανοεί ο πολίτης τι του προτείνουν οι διάφοροι υποψήφιοι.

Χωρίς ήπιο, πολιτισμένο και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, ο πολίτης δεν θα καταλάβει τι του λένε και θα αποστραφεί ακόμα περισσότερο το πολιτικό σύστημα και την πολιτική.  Όπως επίσης είναι αναγκαίος ο πολιτισμένος διάλογος και χάριν της επόμενης μέρας. 

Οι ρήξεις, οι προσωπικού χαρακτήρα επιθέσεις και ιδιαίτερα κάτω από τη μέση, οι βρισιές κ.ο.κ. δημιουργούν ένα αφόρητο κλίμα.  Ένα κλίμα το οποίο θα δυσκολέψει πολύ ενδεχόμενες συνεργασίες την επόμενη μέρα αλλά και τις αναγκαίες συνέργειες για να κυβερνήσει κάποιος.

Αναγκαίες γιατί απλούστατα κανένα κόμμα δεν ελέγχει από μόνο του τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν διαθέτει πλειοψηφία. Πόσο εύκολο είναι όμως αυτό όταν θα έχουν ανατιναχθεί όλες οι γέφυρες;

Οι δύο πλέον καθοριστικοί παράγοντες ως τώρα για το επίπεδο του προεκλογικού υπήρξαν οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ. Τώρα σ’ αυτό το δύσκολο και αντιφατικό δίπολο προστέθηκαν και τα αποκαλούμενα Μέσα Κοινωνικής  Δικτύωσης.

Τα οποία πρέπει να σημειώσω ευθύς εξαρχής ότι διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα ΜΜΕ καθοριστικά καθ’ ότι είναι βασικά «εκτός νόμου». Πρώτον γιατί οι νομοθεσίες που τα αφορούν είναι ακόμα νεογέννητα νομοτεχνήματα με πολλές ελλείψεις και διότι ο έλεγχος του ατέλειωτου ποταμού χρηστών είναι πολύπλοκος και επίπονος.

Δυστυχώς σήμερα επανέρχομαι με αφορμή συζήτηση που παρακολούθησα μεταξύ ανώτατων στελεχών πολιτικών κομμάτων. Σ΄ αυτή τη συζήτηση ένα στέλεχος είπε ότι, ο τάδε πολιτικός πρωταγωνίστησε επί διακυβέρνησης του τάδε Προέδρου.

Και όταν ο συντονιστής/ρια της συζήτησης του επισήμανε ότι δεν σοβαρομιλά, γιατί ο περί ού ο λόγος πολιτικός κατέκρινε καθημερινά την συγκεκριμένη διακυβέρνηση, πήρε την εξής απάντηση. Αν διαφωνεί ο κύριος τάδε ας με διαψεύσει!  Αμίμητος.  Δηλαδή ολίγον τον ενδιαφέρει αν τον διαψεύδουν τα ίδια γεγονότα. Είναι κρίμα γιατί πέντε (5) μόλις μήνες πριν τις Προεδρικές ο ατεκμηρίωτος και αδαής λόγος προελαύνει.

Η αστήρικτη και ανεδαφική κριτική ως πολεμική και η προσωπική εμπάθεια και  η ανόητη επιθετικότητα είναι περισσές.  Λέω ανόητη γιατί βλέπω πολλά «επιχειρήματα» από πολλούς κατά πολλών που αποτελούν τέλεια (!) πολιτικά μπούμερανγκ για όσους επικαλούνται τα συγκεκριμένα «επιχειρήματα»

Δεν μπορεί για παράδειγμα να κατηγορείται κάποιος σκαιώς από ορισμένους για θέματα τα οποία ο χώρος από τον οποίο προέρχεται ο κατήγορος υπερασπίστηκε κατ΄ επανάληψη τον κατηγορούμενο.  Δεν πείθεται κανένας από τον κατήγορο για θέματα που ο ίδιος ο χώρος τον οποίο υπερασπίζεται έπραξαν κατά παρόμοιο τρόπο με τον κατηγορούμενο, στο παρελθόν και μάλιστα κατ΄ επανάληψη.  Φυσικά πολλοί το κάνουν από άγνοια, άλλοι στηριζόμενοι στην άγνοια των τρίτων και ορισμένοι σκόπιμα ευελπιστώντας στο ότι οι πολλοί ξεχνούν σχετικά εύκολα.

Είναι απαραίτητο να ανακοπεί άμεσα αυτή η πορεία. Η Κύπρος, η κατάσταση στο κυπριακό και την οικονομίας μας, η καθημερινότητα όλων επιβάλλει σοβαρότητα.  Ψύχραιμη και πολιτισμένη αντιπαράθεση προτάσεων και επιχειρημάτων. Είναι απαραίτητο οι κρίσεις, επικρίσεις και η πολεμική ακόμα να στηρίζεται στη γνώση, την τεκμηρίωση και την πολιτισμένη συμπεριφορά και λόγο.  Μόνο έτσι νηφάλια και αντικειμενικά θα μπορέσει ο πολίτης να κρίνει και να επιλέξει.  Αν ορισμένοι επιδιώκουν την σύγχυση μέσον της έντασης και του χαμηλού επιπέδου λόγου στην προεκλογική, τα σπασμένα δεν θα τα πληρώσουν μόνο οι όποιοι αντίπαλοι αλλά όλοι. Σε τελευταία ανάλυση δηλαδή και όσοι καταφεύγουν σ΄ αυτές τις τακτικές. Γιατί αν χαθεί η Κύπρος θα χαθούμε όλοι.

Και εμείς και τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι, τουλάχιστον σ΄ αυτήν την τελική στροφή της προεκλογικής εκστρατείας συγκεκριμένοι και τεκμηριωμένοι.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.