Και ο Ερντογάν τον αμανέ του: Ο… αδέσποτος πύραυλος «δικαιολογεί» την εγκατάσταση των S-400!

O Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του, Εμινέ έξω από εκλογικό κέντρο. ΕPA, ERDEM SAHIN

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο… αδέσποτος πύραυλος, ο οποίος εξερράγη στην περιοχή του Πενταδακτύλου στα κατεχόμενα, ήταν, όπως περιγράφηκε,  ένα ατύχημα χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Πρόσφερε, ωστόσο, αυτό το περιστατικό ευκαιρία στην τουρκική πλευρά για να το αξιοποιήσει πολιτικά, προς εξυπηρέτηση των ευρύτερων σχεδιασμών της και συμφερόντων.

  • Πρώτο, ο εν δυνάμει εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα, ο πολυτάλαντος Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος κάποιοι στις ελεύθερες περιοχές τον έχουν καταστήσει και… επίσημο συνομιλητή τους, επιχειρεί από την πρώτη στιγμή να αξιοποιήσει τον πύραυλο για να κερδίσει πολιτικούς και διπλωματικούς πόντους το κατοχικό καθεστώς. Επικοινώνησε με διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για να συζητήσει το θέμα ενώ σε διεθνή ΜΜΕ παρουσιάστηκε ως «υπουργός» Εξωτερικών της «Βόρειας Κύπρου».

Δεν φτάνει, που μέχρι να καταλάβουν τι ήταν το αντικείμενο που σκορπίστηκε στον Πενταδάκτυλο πέρασαν ώρες, το μόνο που είχαν στο μυαλό τους στα κατεχόμενα ήταν να αυτοπαρουσιαστούν ως «ξεχωριστή οντότητα». Αυτή η δημοσιότητα για το ψευδοκράτος είναι περιστασιακή και δεν μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά. Εκτός κι εάν η Κυπριακή Δημοκρατία μείνει με δεμένα τα χέρια και παρακολουθεί τα επικοινωνιακά τερτίπια των εγκάθετων της Άγκυρας.

  • Δεύτερο, σοβαρότερη θεωρείται η προσπάθεια από τουρκικής πλευράς, με αφορμή την έκρηξη, να δικαιολογήσουν την αναγκαιότητα δήθεν εγκατάστασης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, S-400. Ακούστηκαν ήδη φωνές στην Άγκυρα προς αυτή την κατεύθυνση. Ισχυρίστηκαν πως επιβάλλεται η εγκατάσταση του συγκεκριμένου πυραυλικού συστήματος, με το επιχείρημα πως θα αποτελεί… ομπρέλα προστασίας τόσο για την Τουρκία όσο και την κατεχόμενη Κύπρο.

‘Ένα παραλίγο ατύχημα, ένας αδέσποτος πύραυλος, που από τύχη δεν «έπεσε» σε κατοικημένη περιοχή ή σε ένα από τα πολλά εν πτήση επιβατικά αεροσκάφη, που κυκλοφορούν στον εναέριο χώρο της Κύπρου, εργαλοποιείται για να αξιοποιηθεί πολλαπλώς. Αυτή είναι η κατοχική Τουρκία, έτσι λειτουργεί.

Την ίδια ώρα, το κατοχικό καθεστώς με εντολές της Άγκυρας, κινείται και σε άλλα πεδία επιβολής τετελεσμένων, όπως αυτό της Αμμοχώστου, με την προσπάθεια προετοιμασίας του εδάφους για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της πόλης. Σημειώνεται συναφώς ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι πήγε το απόγευμα της Δευτέρας εντός της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου «για μια πρώτη γενική ανασκόπηση». Σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε πως «Επισκεφθήκαμε την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, πριν ξεκινήσει η καταγραφή από την αρμόδια επιτροπή».

Σε ένα άλλο πεδίο, όχι άσχετο με την γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί πραγματοποίησε προχθές  σύσκεψη για τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα.  Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα «οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί».

Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι προκλήσεις και οι προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ από την κατοχική Τουρκία. Με την γεώτρηση του «Πορθητή» και την κάθοδο του δεύτερου γεωτρύπανου στην περιοχή. Κατά τα άλλα αναζητείται τρόπος επανάληψης των συνομιλιών. Να συνομιλούμε, δηλαδή και οι Τούρκοι να συνεχίζουν τον αμανέ της εδραίωσης τετελεσμένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *