Και το Ινσιρλίκ στο “τραπέζι των Χανίων”; Ο Μάικ Πομπέο σχηματίζει το νέο μέτωπο στη Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας(Δ) συνομιλεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Mike Pompeo(Α), κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας- ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.Ο κ. Πομπέο έφτασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης και μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια θα συμμετάσχει επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, στον ΣΒΒΕ, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης 'Αδωνι Γεωργιάδη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Με την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο ήθελε να τονίσει την ανάδειξη της πόλης ως πύλης στα Βαλκάνια. Και πιστεύω ότι αυτή δεν είναι μία κουβέντα που την είπε και θα ξεχαστεί.

Οι δηλώσεις είναι δημόσιες και δεν γράφουμε στη βάση πληροφόρησης: Θα συνοδευτεί με επενδύσεις και με την αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη. Μέσω της Ελλάδας θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τη “ρωσική διείσδυση” και στα Βαλκάνια. Ήδη κατάφεραν να ελεγχθεί η κατάσταση στη χώρα μας.

Πέραν της Ρωσίας, απειλή για τις ΗΠΑ, μεγαλύτερη ίσως, αποτελεί η Κίνα, η οποία δηλώνει παρουσία και στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα. Είναι κάτι που απασχολεί πολύ και ανησυχεί την Ουάσιγκτον.

Την ίδια στιγμή, στο «τραπέζι των Χανίων» με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη γεωστρατηγική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, και στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να αποκλειστεί μία πρώτη κουβέντα για το μέλλον της βάσης του Ινσιρλίκ.

Κυκλοφορούν πολλές φήμες ότι οι Αμερικανοί ξεκίνησαν να μεταφέρουν τις πυρηνικές κεφαλές εκτός της βάσης, αν και δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση από το Πεντάγωνο.

  • Εάν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να φύγουν από την Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι δύο χώρες που θα μπορούσαν να την αντικαταστήσουν, χωρίς να σημειωθεί κανένα πρόβλημα για τα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ. Και αυτή η πραγματικότητα δεν διαφεύγει της προσοχής της υπερδύναμης. Αντίθετα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι οι Αμερικανοί, ότι η Αθήνα και η Λευκωσία θα αποδεχθούν το νέο ρόλο…

Αναφορικά με τη στρατηγική για τη Θεσσαλονίκη, η Αμερική έχει δεσμευθεί να βοηθήσει και σε έργα που αφορούν την ενέργεια. Αν υλοποιηθούν όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί θα δούμε πρωτόγνωρα πράγματα, αλλά έχει σημασία να υλοποιηθούν, και να μην μείνουν στα λόγια.

Και επειδή οι Αμερικανοί βλέπουν γεωστρατηγικά, όλο αυτό το σκηνικό που στήνεται, και στο πλαίσιο της ολικής επαναφοράς τους στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, θεωρώ ότι τα λόγια θα γίνουν έργα. Σημειώνω ότι ο κ. Πομπέο πρόβλεψε την έλευση στην Ελλάδα σημαντικών επιστημονικών και τεχνολογικών εταιρειών.

Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή του, θα ανοίξουν μεγάλοι ορίζοντες για τις νέες και τους νέους της Βόρειας Ελλάδας.

Σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Αμερικανός υπουργός δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος.

Είπε στον κ. Δένδια ότι οι διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες λύνονται ειρηνικά και όχι με πόλεμο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Είπε με ακρίβεια ότι ΔΕΝ δέχεται η Τουρκία. Στο θέμα αυτό στήριξε, είναι αλήθεια, την Ελλάδα καθώς πιστεύει ότι η χώρα μας έχει κάνει αρκετά βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης που δημιούργησε η κατοχική δύναμη.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Δένδια ήταν αρκετά υποστηρικτικός στις ελληνικές θέσεις. Και λογικό είναι, διότι η Ελλάδα με τη στάση και την πολιτική της, υποστηρίζει τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή και δεν έχει προβάλει κανένα εμπόδιο στους σχεδιασμούς της.

Τα αμερικανικά συμφέροντα δεν κινδυνεύουν όποια και αν είναι η ελληνική κυβέρνηση. Και το είδαμε αυτό, και με την κυβέρνηση Τσίπρα, όταν οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αμερικής ενδυναμώθηκαν ακόμα περισσότερο.

Οι Αμερικανοί έχουν πραγματικό πρόβλημα με την Τουρκία, όχι με την Ελλάδα. Τους πήρε χρόνο αλλά και το κατάλαβαν και το παραδέχονται. Βεβαίως, αρνούνται να την απωλέσουν για στρατηγικούς λόγους, αλλά η αλήθεια είναι ότι η κατοχική δύναμη έχει ήδη χαθεί για την Αμερική. Οι στρατηγικές της συμμαχίες με τη Ρωσία και το Ιράν είναι πιο ισχυρές, όπως και οι δεσμοί της, απ’ ότι με τη Δύση.

Λόγω αυτής της πραγματικότητας, οι Αμερικανοί αποφάσισαν την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων με την Ελλάδα. Αν μελετήσει κανείς το πρόγραμμα του κ. Πομπέο βλέπει πως καλύπτει όλο το φάσμα των σχέσεων. Αλλά όλα συνδέονται με την ασφάλεια και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Αμερικής.

Οι συνομιλίες για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όλα και θα αποφασιστούν πολλά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει από τον κ. Πομπέο όχι μόνο στήριξη, που την πρόσφερε απλόχερα, αλλά και προστασία. Καθώς σχηματίζει το νέο αμερικανικό μέτωπο από τη Μεσόγειο μέχρι και τη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα του είναι απαραίτητη.

Όταν καταρρεύσει εντελώς η σχέση με την Τουρκία -και θα συμβεί ότι και να πράξει η Αμερική- η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ, θα είναι οι χώρες που θα σώσουν τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *