Καλή η έκθεση της Ευρωβουλής για την Τουρκία, αλλά δεν μας ικανοποιεί

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η έκθεση προόδου της Τουρκίας, που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές από σύνολο 662 ψήφων, περιέχει θετικές αναφορές σε σχέση με το Κυπριακό και τα ελλαδοτουρκικά. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και πολλές ελλείψεις. Απουσιάζουν αναφορές, που θα έπρεπε να διατυπωθούν σε σχέση τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Απουσιάζει, περαιτέρω και το διά ταύτα. Το πώς αντιμετωπίζεται η τουρκική συμπεριφορά. Την ίδια ώρα εκθειάζεται η στάση της κατοχικής δύναμης.

 

Αν και όπως σημειώνεται στην έκθεση υπήρξε μια «μικρή βελτίωση» των σχέσεων το περασμένο έτος, η αυξημένη συνεργασία σε ορισμένους τομείς συνυπάρχει με τακτικές συγκρούσεις, καθώς οι σχέσεις παραμένουν δύσκολες με γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ, ειδικότερα την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως μεταδίδεται από το Στρασβούργο, μεταξύ άλλων, η απόφαση αναφέρονται και τα εξής:

  • Στο ψήφισμα καταδικάζονται οι τουρκικές παρενοχλήσεις ερευνητικών σκαφών στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και η παραβίαση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για το Βαρώσι.
  • Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, το Κοινοβούλιο σημειώνει την πρόσφατη μείωση των εντάσεων αλλά και την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων που παραμένουν ανεπίλυτα.
  • Καλεί την Τουρκία και όλους τους εμπλεκόμενους να δείξουν συλλογική διάθεση διαπραγμάτευσης των ορίων των ΑΟΖ, και σε αυτό το πλαίσιο καταδικάζει τις παρενοχλήσεις από Τουρκικά πολεμικά σκάφη των ερευνητικών σκαφών που πραγματοποιούν εργασίες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας.
  • Σημειώνει πως η Κύπρος έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων στη βάση του διεθνούς δικαίου, ενώ καλεί την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για διαπραγμάτευση των ορίων των ΑΟΖ.
  • Επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Για το Κυπριακό εκφράζεται λύπη για το γεγονός ότι η… σύγκρουση στην Κύπρο παραμένει ανεπίλυτη και επαναβεβαιώνει τη θέση της για τη μορφή της λύση. Από πότε η εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή θεωρείται «σύγκρουση»; Δεν μπορούν να πουν τη λέξη «εισβολή», τη λέξη «κατοχή», όταν πρόκειται για την Τουρκία;

Περαιτέρω, δεν μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι όταν εκθειάζεται η κατοχική δύναμη για τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά και για το μεταναστευτικό. Και τα δυο θέματα, η Τουρκία κάνει παιχνίδια τόσο με το Ουκρανικό, που «μεσολαβεί» και αναδεικνύεται ως «χρήσιμη» δύναμη. Ενόψει τούτου δεν υλοποιεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Και στο μεταναστευτικό, πέραν από το γεγονός ότι το χρησιμοποιεί ως εργαλείο εκβιασμού, σε σχέση με την Κύπρο μεθοδικά διοχετεύει παράτυπους μετανάστες από θαλάσσης και νεκρής ζώνης.

Ήταν αναμενόμενο ότι η κατοχική Τουρκία αντέδρασε για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό πράττει πάντα. Αντιδρά, παρουσιάζεται ενοχλημένη, για να έχει να λαμβάνει!

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *