Καλοβλέπει τεμάχια 3 και 6 η Άγκυρα: Μετεκλογικές εκπλήξεις ετοιμάζει o Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «faith Πορθητής»

Του Κώστα Βενιζέλου

Το επόμενο βήμα της Τουρκίας στην Κύπρο θα αφορά στα ενεργειακά. Ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας δεν φαίνεται να έχει διάθεση για κινήσεις στο Κυπριακό, ιεραρχεί, ωστόσο, ψηλά το θέμα των ενεργειακών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα και να επιβάλει πολιτικές διά της ισχύς. 

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Τουρκία προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνες, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, στα θαλασσοτεμάχια 3 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, θέλοντας προφανώς να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιβάλει τετελεσμένα. Πρωτίστως, όμως, με τέτοιες κινήσεις επιχειρεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα φαίνεται να μελετά αυτό το σενάριο, το οποίο, ωστόσο, θα οδηγήσει σε αντιπαράθεση με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα τεμάχια αυτά και κατ΄ επέκταση και με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Στο θαλασσοτεμάχιο 3 δραστηριοποιούνται η ιταλική ΕΝΙ και η κορεάτικη KOGAS. Αναμένεται πως σε αυτό θα συμμετάσχει και η TOTAL, η οποία προσανατολίζεται να αναβαθμίσει την παρουσία της στην περιοχή. Οι Γάλλοι θα εμπλακούν σε τεμάχια που ήδη βρίσκεται η ΕΝΙ, χωρίς να είναι χειριστές. Δεν θα κάνει, δηλαδή, τις γεωτρήσεις. Στο δεύτερο θαλασσοτεμάχιο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Τούρκοι σκέφτονται να εισβάλουν, το 6, ερευνούν οι εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ. Εφαρμογή αυτού του σεναρίου θα προκαλέσει αναταράξεις και θα τροφοδοτήσει την ένταση με την εμπλοκή πολλών χωρών.

Ένα δεύτερο σενάριο, που είναι στα υπόψη της Άγκυρας, είναι να προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε μη αδειοδοτούμενα τεμάχια. Αυτό δεν θα επηρεάσει τις εταιρείες, θα συνιστά ωστόσο κτύπημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα βρεθεί ενώπιον μιας νέας πρόκλησης αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας. Ένα τέτοιο θαλασσοτεμάχιο είναι το 1, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τη Λεμεσό και επεκτείνεται ανατολικά προς Λάρνακα και δυτικά προς την Πάφο.

Ξένος διπλωμάτης σημείωνε στον «Φιλελεύθερο» ότι η Τουρκία είναι απρόβλεπτη και αρέσκεται σε εκπλήξεις και ενίοτε να αιφνιδιάζει. Είναι, πάντως, σαφές ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει να προβαίνει σε κινήσεις ανάλογα των εξελίξεων που θα σημειώνονται σε σχέση με τις έρευνες των εταιρειών, αλλά και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι εταιρείες, πάντως, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται να έχουν κανάλια επικοινωνίας και να συνεννοούνται τις κινήσεις τους. Τόσο η αμερικανική ΕxxonMobil όσο και η γαλλική ΤΟΤΑΛ έχουν ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσουν κανονικά με τους σχεδιασμούς τους και είναι εκτίμησή τους ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση έναντί τους από την Τουρκία. Αυτό, όμως, κανένας δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, ιδιαίτερα όταν συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν το καθεστώς Ερντογάν να καλοβλέπει τα θαλασσοτεμάχια 3 και 6.

Η πλατφόρμα Πορθητής (πρώην Deepsea Metroll II) αναμένει το πράσινο φως για να προχωρήσει στην περιοχή. Η τουρκική πλατφόρμα προετοιμάζεται για εξόρμηση ενώ σε τεχνικό επίπεδο αξιολογούνται τα δεδομένα που υπάρχουν. Σημειώνεται συναφώς ότι κατά τις έρευνες που διεξήγαγε το Μπαρμπαρός έχουν περισυλλέξει σεισμικά δεδομένα που φέρουν την περιοχή βορείως και νοτίως του Αποστόλου Ανδρέα να διαθέτει εκ πρώτης όψεως κοιτάσματα φυσικού αερίου. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται αυτές τις ημέρες μεταξύ Κύπρου και Μερσίνας. Συνεπώς, οι έρευνες φαίνεται σε αυτή τη φάση να ολοκληρώθηκαν.

Στη Λευκωσία παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις τουρκικές κινήσεις, που έχουν πολλαπλούς στόχους: Να δημιουργήσει κλίμα έντασης αλλά και εμπράκτως να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν η Τουρκία χάσει το παιχνίδι με τα ενεργειακά, χάνει το τρένο της αναβάθμισής της στην περιοχή. Γι’ αυτό και έχει υιοθετήσει τακτικές αποτροπής και κινήσεις επιβολής τετελεσμένων. Σε αυτό το παιχνίδι η Άγκυρα αξιοποιεί και το ψευδοκράτος, επικαλείται τα «δικαιώματά του» για να διασφαλίσει τα δικά της και μόνο συμφέροντα.

Δεν υπάρχει ακόμη άσπρος καπνός από την Άγκυρα για το Κυπριακό

Κανένα σινιάλο δεν βλέπουν από την Άγκυρα τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και ξένοι παράγοντες, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Σε αυτή τη φάση, της μετεκλογικής περιόδου, το μάξιμουμ που μπορεί να αναμένεται είναι να δεχθούν στην Άγκυρα για επαφές την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ. Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν πως πέραν από την έλλειψη ενδιαφέροντος από την Τουρκία για το Κυπριακό, οι θέσεις που εκφράζονται από τουρκικής πλευράς δεν είναι ποσώς υποβοηθητικές ενόψει των προσπαθειών για επανέναρξη των προσπαθειών. Είναι σαφές, πάντως, ότι τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και οι ΗΠΑ θεωρούν πως θα πρέπει να αυξηθούν οι προσπάθειες και τον Σεπτέμβριο να αρχίσει μια νέα διαδικασία. Δεν υπάρχει αισιοδοξία, πλην όμως, κινήσεις θα γίνουν για ραντεβού των εμπλεκομένων τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Η δυναστεία Ερντογάν καλά κρατεί στην Τουρκία

Οι εκλογές στην Τουρκία τελείωσαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτό θα σηματοδοτήσει εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα και σε διάφορα πεδία. Οι εκτιμήσεις είναι πως ο Ερντογάν σχηματίζοντας κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει τρύπες και να «μαζέψει» τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στον διεθνή χώρο, να διαχειριστεί την κρίση με τις ΗΠΑ. Και στα δύο ζητήματα υπάρχουν δυσκολίες καθώς στη μεν οικονομία έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, ενώ με τους Αμερικανούς ράγισε το γυαλί. Η συνέχεια θα είναι δύσκολη για τον Ερντογάν.

Η δυναστεία Ερντογάν φαίνεται να είναι (εσωτερικά) ανίκητη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, παρά τις όποιες εκτιμήσεις έγιναν προεκλογικά. Η μετεκλογική περίοδος του επιτρέπει λόγω αποτελέσματος να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Και στα θέματα πολιτικής καθώς και στα δικά του -οικονομικά- ζητήματα. Ο νεοσουλτάνος, ο οποίος έχει αποκτήσει αμύθητη περιουσία από τις διάφορες συμφωνίες, του προσκηνίου και του παρασκηνίου, προωθεί τα μέλη της οικογένειάς του ως εν δυνάμει διαδόχους του. Σε σχέση με το τελευταίο, είναι προφανές πως το φαβορί σήμερα φέρεται να είναι ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος λειτουργεί ως δεύτερος τη τάξει στη χώρα. Ο Αλμπαϊράκ είναι, μεταξύ άλλων, ο… θεωρητικός μιας διαφορετικής προσέγγισης με την Ε.Ε. Ο γαμπρός του Ερντογάν θεωρεί πως η Τουρκία θα πρέπει να είναι ανοικτή για οικονομικές συνεργασίες με την Ε.Ε., χωρίς η Ευρώπη να ασχολείται με τα εσωτερικά της χώρας του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *