Καμία μέρα δεν είναι «της γυναίκας»: Αν κάποιος θέλει πραγματικά να τιμήσει αυτή τη μέρα θα πρέπει να ξεκινήσει ισιώνοντας  το τιμόνι που στραβώνει από τις σοβαρές ανισότητες

A woman passes the picture of Turkish President Recep Tayyip Erdogan at Balat (old city) neighborhood in Istanbul, Turkey. EPA, SEDAT SUNA

ΤΗΣ ΤΩΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ

Οι γυναίκες δεν είναι ηρωίδες. Δεν είναι εδώ για να τους αποδίδονται τιμές –ειδικά ετήσιοι πανηγυρικοί λόγοι που μοιάζουν με νεκρολογίες– για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Κανένας άνθρωπος δεν αξίζει «τιμή», «θαυμασμό», πλούσια δώρα, έπη και γονυκλισίες της μιας μέρας επειδή έτυχε να γεννηθεί στο ένα φύλο και όχι στο άλλο. Ειδικά όταν το ένα από τα δύο είναι το ευνοούμενο και όλοι μας για μια μέρα τιμούμε το «υποδεέστερο».

Η γυναίκα δεν είναι ιδιότητα. Το φύλο δεν είναι κριτήριο ούτε αρετής ούτε κακίας. Όπως όλοι οι άνθρωποι –διότι περί ανθρώπου πρόκειται– μπορεί να αγαπάει τα παιδιά της, αλλά ενίοτε μπορεί και να βρεθεί στους τίτλους όλων των δελτίων ειδήσεων επειδή τα έσφαξε ενώ κοιμόνταν. Η αγιοποίηση της γυναίκας το μόνο που πετυχαίνει είναι να εγκλωβίζει τον μισό πληθυσμό σε μια μυθολογία που τον καθηλώνει σε ένα τετράγωνο κουτί φτιαγμένο από στερεότυπα.

Μία παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών, τα οποία μπορεί με την πρώτη ματιά να φαίνονται «αποκατεστημένα» όμως στην πραγματικότητα βρίσκονται ακόμη στο… ράφι, έχει καταντήσει μία σειρά από γαρύφαλλα και φριτέζες που παρελαύνουν σε υπερπροσφορές. Μια ωδή στον καταναλωτισμό και ένας βωμός εξιδανίκευσης της «γυναικείας φύσης», ο οποίος δέχεται κάθε χρόνο κατάθεση, αντί στεφάνων, έξτρα πόντους στη δωροκάρτα της. Ένα ακόμη κολπάκι της πατριαρχίας για να μας ζυγίζει, να μας στοιχίζει και να ξεσκονίζει την αφοσίωσή μας στους θεσμούς.

  • Αν κάποιος θέλει πραγματικά να τιμήσει αυτή τη μέρα, θα πρέπει να ξεκινήσει ισιώνοντας το τιμόνι που στραβώνει από τις σοβαρές ανισότητες. Αν ξεμείνατε από ιδέες έχουμε μερικές πρόχειρες: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι η καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών τίθεται ως πολιτική και οικονομική προτεραιότητα του κράτους, επειδή το οφείλει στον μισό του πληθυσμού.

Οι ηγεσίες των κομμάτων αντί να «διανθίζουν» τα ψηφοδέλτιά τους με guest star της τηλεόρασης και του πενταγράμμου θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν το δημοκρατικό έλλειμμα που προκύπτει από τον αποκλεισμό ανθρώπων από τα κέντρα λήψης αποφάσεων με μόνο κριτήριο το φύλο. Οι συντεχνίες και οι εργατοπατέρες αντί να στέλνουν γαρύφαλλα και press releases για τους «αγώνες των γυναικών» θα μπορούσαν να ανακοινώσουν ουσιαστικά μέτρα για καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία (που αφορά το 50% των εργαζόμενων γυναικών) και εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος ανάμεσα στα δύο φύλα που αγγίζει το 13%.

Αλλά, δυστυχώς, πάλι βγάλαμε τη μέρα με λουλούδια και ιδέες του θερμοκηπίου. Και κάθε υπεραγορά συμμαχώντας με κάθε διευθυντή εταιρείας (γύρω στο 2% οι γυναίκες επικεφαλής εταιρειών της Κύπρου) θα μας δώσει δώρο ένα απορρυπαντικό κι ένα κραγιόν για να ξέρουμε ακριβώς ποια είναι η θέση μας. 365 μέρες τον χρόνο.

Η Κύπρος στον πάτο των κρατών της Ε.Ε. στον τομέα της εκπροσώπησης στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στις πολιτικές αντιμετώπισης της βίας και στην κατανομή του χρόνου για το νοικοκυριό και τα παιδιά (Δείκτης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) – eige.europa.eu).

tonia.stavrinou@phileleftheros.com

One thought on “Καμία μέρα δεν είναι «της γυναίκας»: Αν κάποιος θέλει πραγματικά να τιμήσει αυτή τη μέρα θα πρέπει να ξεκινήσει ισιώνοντας  το τιμόνι που στραβώνει από τις σοβαρές ανισότητες

  1. Μπράβο Τόνια, έτσι είναι όπως τα γράφεις! Καμώνονται μια μέρα το χρόνο « για τη εργαζόμενη και αγωνιζόμενη Γυναίκα» και μετά τα ξεχνούν όλα. Παραβλέπουν ότι η φύση δημιούργησε τον άνθρωπο όπως και ένα σωρό άλλα όντα. Σε όλα σχεδόν όντα καθώς και δένδρα, θάμνοι κλπ. υπάρχει -προέβλεψε η φύση για τη διαιώνιση των ειδών- θηλυκό και αρσενικό. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω (μετά από μιά πραγματικά μακρόχρονια, βασανιστική μάθηση και πάλη) σε τί μπορεί να συνίσταται η πάρα πέρα διαφορά εκτός από την άγρια ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ και ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ;
    Σε χαιρετώ
    Απόστολος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *