Καμιά στήριξη σ’ αυτούς που επεδίωξαν να δολοφονήσουν την πράσινη ψήφο στο Κοινοβούλιο

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Γιώργου Περδίκη

Στις 28 Ιανουαρίου έχουμε προεδρικές εκλογές. Έχουμε την ευκαιρία και το δικαίωμα να διαμορφώσουμε – σε κάποιο βαθμό – το μέλλον της χώρας μας και του λαού μας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετά από ώριμο προβληματισμό αποφάσισε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, στη βάση μιας ενυπόγραφης δήλωσης που αφορά όλα τα κύρια θέματα, Κυπριακό, Οικονομία, Κοινωνία και Περιβάλλον (μπορείτε να βρείτε ολόκληρη τη δήλωση του υποψηφίου Προέδρου στην ιστοσελίδα μας http://cyprusgreens.org/).

Μόνο με την εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου, θα μπορέσουμε ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών να προωθήσουμε μέσω της νέας Κυβέρνησης, την υλοποίηση του προγράμματος μας. 

Σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα στον τόπο μας θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο της αναξιοπιστίας και της αδιαφορίας, θα συνεχίσει η ίδια κατάσταση πραγμάτων με τις αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη, στο Κυπριακό, στην Οικονομία και κυρίως στο Περιβάλλον.

Για όσους ευαίσθητους περιβαλλοντικά πολίτες μπορεί να έχουν ξεχάσει, καθώς προχωρούμε προς την κάλπη της 28ης Ιανουαρίου, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι:

  • Επί των ημερών της απερχόμενης Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη είδαμε να κλείνει το δασικό κολλέγιο στον Πρόδρομο, είδαμε περιοχές Natura να συρρικνώνονται / καταργούνται (π.χ. παραλία Σωτήρας) ή να μεταφέρονται / μετακινούνται (π.χ. παραλία Αγίας Νάπας). Στο βωμό της κακώς νοούμενης ανάπτυξης παραχωρήθηκαν άδειες για μεγάλα τουριστικά έργα μέσα ή δίπλα σε περιοχές Natura όπως π.χ. στο δάσος Πυκνής στην Πέγεια, στη Λίμνη Πόλης Χρυσοχούς ή στο δάσος Αγίας Νάπας. Ταυτόχρονα είχαμε συρρίκνωση των αστικών δασών αφού μια σειρά από δήθεν αναπτυξιακά έργα έχουν επιτείνει τη γενική αποψίλωση του λιγοστού πρασίνου που υπάρχει στις πόλεις μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα έργα των καταστροφικών λεωφόρων στην Αγλαντζιά, στη Λεωφόρο Λάρνακος, στο Δάσος Ακαδημίας και στο Δάσος Αθαλάσσας.
  • Επέτρεψε σκανδαλώδεις δράσεις κατά του περιβάλλοντος, όπως  το πρόσφατο περιστατικό με τις τετράτροχες μοτοσυκλέτες στη Λάρα και στον κόλπο της Πόλης Χρυσοχούς, το παράνομο ξενοδοχείο στο Λατσί, τη σχεδιαζόμενη καταστροφή του δάσους στο Πέρα Πεδί και την προσωπική εμπλοκή του Νίκου Αναστασιάδη, τον γάμο των Ρώσων στην παραλία του Άνασσα, τον αποχαρακτηρισμό του αρχαιολογικού χώρου στη Γεροσκήπου προκειμένου να διευκολυνθεί ο Αρχιεπίσκοπος, η απόπειρα να επαναλειτουργήσει το μεταλλείο στον Μαθιάτη κλπ.
  • Η Κυβέρνηση ανέχεται την κακοποίηση και δολοφονία ζώων, τις δηλητηριάσεις, τη λειτουργία παράνομων ζωολογικών κήπων και την εμπορία εξωτικών ζώων και πουλιών. Η χορηγία στα καταφύγια ζώων και στις φιλοζωικές οργανώσεις μειώθηκε. Το κονδύλι για τις στειρώσεις γάτων για χρόνια είχε εξαφανιστεί και επανέρχεται τώρα – προεκλογικά – σε μη ικανοποιητικά πλέον (λόγω του υπερπληθυσμού των γάτων) επίπεδα. Αφού αρνήθηκε για πέντε χρόνια (από το 2012 που ψηφίστηκε σχετική πρόταση των Οικολόγων) την εφαρμογή της νομοθεσίας για την Αστυνομία Ζώων, αποφάσισε προεκλογικά να ανοίξει δημόσιο διάλογο. Ταυτόχρονα προώθησε στη Βουλή σκανδαλώδεις χαλαρώσεις της νομοθεσίας για το κυνήγι, που έχουν αποθρασύνει τη λαθροθηρία, ιδιαίτερα των αμπελοπουλιών, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.
  • Η κυβέρνηση επίσης απέτυχε στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, γεγονός που έφερε βαριά ευρωπαϊκή τιμωρία. Τα πράσινα σημεία στην πλειονότητά τους συνεχίζουν να μην λειτουργούν, χωρίς να εξελίσσεται ουσιαστικά έρευνα σε βάρος Υπουργών για τις ευθύνες τους. Η Κύπρος έγινε ένας τεράστιος σκουπιδότοπος λόγω της ανεπάρκειας αυτής της Κυβέρνησης στη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, των ελαστικών, των ζωικών αποβλήτων κ.ο.κ.

Ακόμα κι αν ξεχάσουμε για μια στιγμή το Κυπριακό, τα όσα έκανε και δεν έκανε αυτή η Κυβέρνηση στον τομέα του περιβάλλοντος, οδηγούν στο σαφές συμπέρασμα ότι κάθε ψήφος που θα οδηγεί με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στη συνέχιση της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Αν θέλουμε να σταματήσει αυτή η σειρά των καταστροφικών γεγονότων έχουμε καθήκον και υποχρέωση στις 28 Ιανουαρίου, να στηρίξουμε τις δυνάμεις της αλλαγής, να στηρίξουμε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, να ψηφίσουμε Νικόλα Παπαδόπουλο.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στάθηκαν δίπλα μας τον Οκτώβριο του 2015, όταν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ ψήφισαν τον νόμο – κρεμάλα για το Κίνημα μας, το νόμο με τον οποίο θέλησαν να μας εξαφανίσουν από την πολιτική ζωή του τόπου. Ούτε μια πράσινη ψήφο λοιπόν σ’ αυτούς που επεδίωξαν να δολοφονήσουν την πράσινη ψήφο στο Κοινοβούλιο (ΔΗΣΑΚΕΛ).

Αυτήν την ώρα, μπροστά στην κάλπη δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, δεν δικαιούμαστε να ξεχάσουμε. Δεν μπορούμε να πούμε μετά τις εκλογές «με ξεγέλασαν» ή «δεν ήξερα». Τώρα ξέρουμε. Τώρα θυμόμαστε. Τώρα συνειδητά γυρίζουμε την πλάτη στο παρελθόν και κοιτάζουμε το μέλλον που φέρνει η συμμετοχή, η ελπίδα, ένα καλύτερο μέλλον για μας, τον τόπο, το λαό μας.

Με εμπιστοσύνη και αξιοπιστία λοιπόν να μην χαθεί καμία πράσινη ψήφος, στηρίζουμε τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

*Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *