Κάνουν τα χατίρια της Τουρκίας και νομίζουν ότι θα κάνουν χαΐρι

Secretary-General Briefs Press on Priorities for 2019 Headline Secretary-General Briefs Press on Priorities for 2019 Caption Description Spokesman Stéphane Dujarric (left) calls on a journalist during a press briefing by Secretary-General António Guterres on his priorities for 2019. Unique Identifier UN750356 Production Date January 18, 2019 12:00:53 PM Country United States of America City New York Credit UN Photo/Manuel Elías

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία θέλει την Ε.Ε. εκτός της αιθούσης της Πενταμερούς, εκτός του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ενδεχομένως και εκτός Ελβετίας. Και αυτό φαίνεται πως στο τέλος θα γίνει καθώς, όπως προκύπτει και από τοποθετήσεις αξιωματούχων στη Λευκωσία, το θέμα της συμμετοχής, υπό καθεστώς παρατηρητή, της Ε.Ε. στη Διάσκεψη δεν έχει ξεκαθαρίσει καθώς  η Άγκυρα εξακολουθεί να προβάλει ενστάσεις. Αυτό είναι το τελευταίο μήνυμα, που έφερε η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, την περασμένη Κυριακή στη Λευκωσία.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η κατοχική δύναμη επιδιώκει διακαώς αναβάθμιση της τελωνειακής της ένωσης με την Ε.Ε, δεν αποδέχεται τη συμμετοχή σε μια σύναξη για το Κυπριακό. Αυτό το έπραξε και στο παρελθόν, αλλά στο τέλος η Ένωση είχε παραστεί με αξιωματούχους της.

Σημειώνετα συναφώς ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει στη συνάντηση με τους Σαρλ Μισιέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πολυσυζητημένη εκείνη συνάντηση στο Παλάτι του σουλτάνου, πώς δεν χρειάζεται ευρωπαϊκή παρουσία από τη στιγμή που διαπραγμάτευση δεν θα γίνει στην άτυπη Διάσκεψη. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που δεν στέκει καθώς το ζητούμενο δεν είναι τι θα γίνει στο τέλος, αλλά γιατί επιβάλλεται να είναι παρούσα η Ένωση. Και πρέπει να είναι παρούσα επειδή η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και θα συνεχίσει να είναι και μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Η Τουρκία θεωρεί πως επειδή η Κύπρος είναι κράτος-μέλος και η ίδια όχι, η Ε.Ε. δεν θα είναι αντικειμενική! Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Άλλωστε η Ένωση στο παρελθόν δεν απέφυγε τον πειρασμό να «τετραγωνίσει τον κύκλο», για να προωθηθούν κάποιες ρυθμίσεις στο Κυπριακό, που πόρρω απείχαν από το κοινοτικό κεκτημένο. Δεν είναι, όμως, μόνο η Τουρκία που δεν θέλει την Ένωση στην άτυπη Πενταμερή ( 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη). Ούτε η Βρετανία, επίσης, λεγόμενη εγγυήτρια δύναμη δεν θέλει την Ε.Ε. παρούσα. Μάλιστα οι Τούρκοι είχαν «καρφώσει» τους Βρετανούς στους Ευρωπαίους ότι είναι αυτοί, που ξεκίνησαν το θέμα αυτό. Πάντως, το Λονδίνο την τελευταία περίοδο δηλώνει πως εάν όλοι θέλουν ευρωπαϊκή παρουσία, δεν θα φέρει ένσταση. Προφανώς γνωρίζει πως οι Τούρκοι θα επιμένουν μέχρι τέλους.

Το θέμα που προκύπτει, πάντως, είναι και το εξής: Από τη στιγμή που την άτυπη Πενταμερή την οργανώνει και τη φιλοξενεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, γιατί πρέπει να ρωτηθούν οι προσκεκλημένοι για τη σύνθεση; Κυρίως όταν στις προηγούμενες δυο Διασκέψεις, τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου στο Κραν Μοντάνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετείχε; Γιατί πρέπει να κάνουν οι διεθνείς παίκτες τα χατίρια της κατοχικής Τουρκίας; Επειδή πάντα ακόμη και για το ελάχιστο βήμα που θα κάνει η Άγκυρα, ζητά και λαμβάνει ανταλλάγματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *