Κατέβαιναν και διαδήλωναν έξω από τις «πρεσβείες του θανάτου» και τώρα έχουν μετατραπεί σε απολογητές των πολιτικών και των στρατηγικών που έβριζαν

Η σημαία της ντροπής στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο.. EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Λέμε μερικές φορές τη φράση «δεν έχει σωτηρία αυτός ο τόπος». Και συνήθως τη χρησιμοποιούμε όταν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά στον ουρανό από απόγνωση… Ε, λοιπόν, πάει γάντι στην περίπτωση του κλεισίματος των οδοφραγμάτων στην «Γραμμή Αττίλα».

Θέλω να κάνω μία ειλικρινή, όπως πάντα, τοποθέτηση πριν προχωρήσω στην ανάλυσή μου, επειδή πάντα θέλω να είμαι «εξηγημένος» με τους αναγνώστες, οι οποίοι με τιμούν διαβάζοντας τα γραφόμενά μου, ακόμα και αν διαφωνούν.

Δυστυχώς, ανάμεσα στους οπαδούς της «όποιας λύσης» έχει αναπτυχθεί μία εξτρεμιστική ομάδα, η οποία ξεκίνησε να βιαιοπραγεί. Εκεί που ησυχάσαμε από τους ψεκασμένους εθνικιστές, που αντί να συζητούν ξυλοκοπούν όποιον διαφωνεί μαζί τους, εμφανίστηκε αυτή η ομάδα της «όποιας λύσης» που μιμείται ακριβώς αυτούς: τους εθνικιστές. Στο τέλος αποδεικνύεται ότι οι ακραίοι δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά μεταξύ τους: Είναι το ίδιο ψεκασμένοι, είναι το ίδιο επικίνδυνοι, και πρέπει να αντιμετωπιστούν με τους όρους της Δημοκρατίας. Η οποία έχει κανόνες, που περιλαμβάνουν και την παραδειγματική τιμωρία.

Η κυπριακή κυβέρνηση πήρε μία καλή απόφαση με αφορμή την έξαρση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού: Να κλείσει τα οδοφράγματα, διότι το κατοχικό καθεστώς δεν έχει κανένα μηχανισμό πρόληψης. Καλώς, λοιπόν, έπραξε η αρμόδια Κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, με σχέδιο της ισλαμικής Τουρκίας είχαν αρχίσει να καταφθάνουν στα οδοφράγματα από τη μεριά του παράνομου ψευδοκράτους, μετανάστες από διάφορα μέρη του κόσμου, που δήλωναν «πολιτικά κατατρεγμένοι».

Πολύ σωστά, η κυπριακή κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει και αυτή την πολύ δυσάρεστη κατάσταση, η οποία –όπως όλοι διαπιστώσαμε με την εισβολή στον Έβρο– βασίζεται σε ένα αισχρό σχέδιο της Τουρκίας να μετατρέψει τους άμοιρους μετανάστες και πρόσφυγες σε «πυρηνικά» όπλα.

Το θέμα της επιδημίας είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ ότι νομίζουν κάποιοι ανόητοι ψεκασμένοι στην Κύπρο, που ανήκουν στην ευρύτερη Αριστερά, αλλά έχουν λατρεία για την «ιμπεριαλιστική» Αμερική και την αποικιοκρατική Βρετανία. Αξίζει κάποτε κάποιος καλός ψυχολόγος να ερευνήσει αυτό το περίεργο φαινόμενο, που μπορεί να αποδειχθεί όχι τόσο περίεργο. Πολίτες στο νησί, που ανδρώθηκαν στο κομμουνιστικό (τρόπος του λέγειν) ΑΚΕΛ και στη σοσιαλιστική ΕΔΕΚ, να έχουν δεχθεί και να έχουν μετατραπεί σε αιχμή του δόρατος αποτυχημένων πολιτικών και στρατηγικών, που σαν νεολαίοι έβριζαν. Κατέβαιναν και διαδήλωναν έξω από τις «πρεσβείες του θανάτου» και τώρα έχουν μετατραπεί σε απολογητές των πολιτικών και των στρατηγικών που έβριζαν. Όταν ένας άνθρωπος –ο οποιοσδήποτε άνθρωπος– αλλάζει τα πιστεύω του από τη μία στιγμή στην άλλη, και μάλιστα σε μεγάλη ηλικία είναι σοβαρό θέμα. Και δεν νομίζω ότι ούτε οι ίδιοι να διαφωνούν με αυτή τη θέση.

Εν πάση περιπτώσει… Κατέβηκαν στα οδοφράγματα τα μέλη της εξτρεμιστικής ομάδας που απαιτεί την «όποια λύση», και έφτασαν στο σημείο να βιαιοπραγήσουν και εναντίον εθνοφρουρών. Μέγα το ατόπημά των εξτρεμιστών και δεν έχουν την παραμικρή δικαιολογία. Να αποδεχθούν ότι έσφαλλαν, διαφορετικά –κατά την ταπεινή μου γνώμη– δεν έχουν καμία διαφορά από τους πραγματικούς εχθρούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απολύτως καμία.

Προκαλούν την ίδια ζημιά όση και οι εθνικιστές. Προκαλούν την ίδια και περισσότερη ζημιά ακόμα και από τους κατακτητές. Και ας φωνάζουν με τις παρατηρήσεις αυτές. Είναι εικόνα και ομοίωση ο ένας για τον άλλο. Διότι το βασικό τους «προσόν» είναι το μίσος για τον άνθρωπο.

Είδα ξανά και ξανά το βίντεο με τον φαλακρό φανατικό κύριο να επιτίθεται στον νεαρό εθνοφρουρό. Και είπα: Δεν σκέφθηκε ο άθλιος ότι μπορεί στη θέση του στρατιώτη να ήταν το δικό του παιδί; Μα πόσο μίσος είχε μέσα τους για να το βγάλει στον εθνοφρουρό; Δεν ντρέπεται; Αλλά ποιος να χάσει τη ντροπή για να τη βρει ο εν λόγω παλληκαράς της φακής.

Δεν καταλαβαίνει και κάτι άλλο ο φαλακρός κύριος. Και αυτός και οι όμοιοί του δεν το υποψιάζονται καν… Μας απέδειξαν ότι το ενδιαφέρον τους για λύση υπέρ του κατακτητή είναι μεγαλύτερο και από τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία μισούν. Τα ίδια δεν έκαναν και οι πραξικοπηματίες; Την Κυπριακή Δημοκρατία μισούσαν. Ήθελαν να την καταλύσουν. Να διαλύσουν το κυπριακό κράτος. Και αυτή η θέση είναι η τουρκική από το 1960 μέχρι σήμερα. Έχουν αποτύχει. Και θα συνεχίσουν να εισπράττουν αποτυχίες, φτάνει να αρνηθεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης να υπογράψει την ελεεινή συμφωνία, που του έχουν βάλει στο τραπέζι οι Βρετανοί, ως κείμενο των Ηνωμένων Εθνών! Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η δύναμη που διατηρεί ζωντανό τον Ελληνισμό της Κύπρου. Θα μείνει όρθια, διότι οτιδήποτε άλλο συζητείται είναι μία καθαρά τουρκική λύση…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μα, τον Κάρολο και την Καμίλλα αποδεχθήκατε να καλέσετε στο νησί αξιότιμε πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας; Υποβάλλω …ταπεινά ξανά το ερώτημα: Τον Κάρολο; Την Καμίλλα; Πέστε και ένα όχι κ. Αναστασιάδη στις απαιτήσεις των Εγγλέζων, διότι εκτίθεστε…

Η Βρετανία είναι η πλέον ανθελληνική χώρα στον πλανήτη. Έχει κάνει αίσχη εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας. Η επίσημη πολιτική της χώρας αυτής είναι αρκούντως αποκρουστική. Υποστηρίζουν την κατοχική δύναμη, την Τουρκία, με νύχια και με δόντια. Το μίσος τους για οτιδήποτε το ελληνικό είναι απύθμενο.

Αντί η Λευκωσία να μειώσει τις επαφές της με τους Εγγλέζους, μετά το Brexit, τις εμβαθύνει περισσότερο; Τι στο καλό γίνεται εδώ; Είναι ένας άλλος εκβιασμός, κ. πρόεδρε; Επειδή θέλει να κάνει διακοπές ο εν λόγω κύριος με την κυρία του, πρέπει η Κύπρος να του εναποθέτει κόκκινο χαλί;

Ως γνωστό… Ο Κάρολος είναι ο γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ, που ενώ μπορούσε να μειώσει την ποινή του απαγχονισμού σε ισόβια για πολλά παλληκάρια της ΕΟΚΑ, δεν το έπραξε. Εδώ θα δω τη μαγκιά του κ. Αναστασιάδη: Να προτείνει στον Κάρολο και την κυρία του κατάθεση στεφάνου στα «Φυλακισμένα Μνήματα»… Εκεί θα δούμε καρδιακά επεισόδια… Όχι μόνο από τους Βρετανούς, αλλά και από τους «Εγγλεζολάγνους» της κυπριακής ελίτ…

Αναδημοσιεύω ένα σημείο της ανακοίνωσης της βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας, διότι έχει πολύ πλάκα, αλλά πάνω απ’ όλα δείχνει και το σαθρό επίπεδο των Αποικιοκρατών:

«Οι Αυτών Υψηλότητες θα πραγματοποιήσουν την πρώτη βασιλική επίσκεψη στο νησί από το 1993, όταν Η Αυτής Μεγαλειότητα Η Βασίλισσα παρέστη στη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας. Η επίσκεψη Των Αυτών Υψηλοτήτων λαμβάνει χώρα κατά την 60ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Το πρόγραμμα θα τιμήσει τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου και των ανθρώπων τους, την κοινή μας πορεία στην Κοινοπολιτεία και τη σύγχρονη σχέση των χωρών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η επιστήμη».

Κάνουν πλάκα και από πάνω οι πανίβλακες Βρετανοί… Εναντίον ποιων πολέμησαν οι Έλληνες της Κύπρου για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους; Κάποιας χώρας στη μακρινή Ασία;

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *