Κεραυνοί Κοτζιά  για τους  χειρισμούς: Προτείνει τη λήψη μέτρων αμυντικής και διπλωματικής αποτροπής

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Να πάρει πρακτικά μέτρα αμυντικής και διπλωματικής αποτροπής μιας δεύτερης μετά το 1974 κατοχής της Κύπρου, αυτή τη φορά ως προς την Αιγιαλίτιδα, δηλαδή την Κυριαρχία στη θάλασσα, καθώς και την ΑΟΖ. καλεί την ελληνική κυβέρνηση με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς.

Σε δήλωσή του στην κυπριακή εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας πως η Αθήνα στέλνει προς την Άγκυρα μηνύματα αδυναμίας και αδιαφορίας τονίζει πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατανοεί ότι η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις απέναντι στην Κύπρο μεγαλύτερες των κενών γραμμάτων.

Στόχος της Τουρκίας, όπως επισημαίνει, είναι να εξαφανίσει την ουσία του Κυπριακού, που είναι η κατοχή θέλοντας να εμφανίσει «ως κύριο πρόβλημα του Κυπριακού την μελλοντική κατανομή εισοδημάτων από φυσικούς πόρους».

Ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει στη δήλωσή του προς το «Φιλελεύθερο» πως «τους τελευταίους μήνες η Τουρκική κυβέρνηση προχωρά σε κλιμακούμενες προκλήσεις, σε συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Επιδιώκει ο διάλογος με τις Ελλάδα και Κύπρο να γίνεται υπό  τη συνεχή χρήση ισχύος και τετελεσμένα στις κυπριακές θάλασσες. Η Ελλάδα γνωρίζει αυτή τη μέθοδο».

Όπως συναφώς επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς,

  • Η Τουρκία ξεκίνησε με την αμφισβήτηση της ελληνικότητας πολλών περιοχών του Αιγαίου.
  • Στη συνέχεια, με διάφορες απειλές, προσπάθησε να τις «ουδετεροποιήσει» και υστερότερα να τις χαρακτηρίσει ως «γκρίζες ζώνες».
  • Τέλος, μετά την προβοκάτσια στα Ίμια εμφάνισε προκλητικά τις «αμφισβητούμενες» από αυτήν περιοχές, ως δικές της.

Κύρια επιδίωξή της, σημειώνει,  παραμένει η εξαφάνιση της ουσίας του Κυπριακού, δηλαδή, την κατοχή εδάφους της Μεγαλονήσου και του ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν υπό στρατιωτικό καθεστώς. Θέλει δε να εμφανίζει ως κύριο πρόβλημα του Κυπριακού την μελλοντική κατανομή εισοδημάτων από φυσικούς πόρους, επισημαίνει.

Η Τουρκία, αναφέρει ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδος,  δοκιμάζει τις αντοχές της Κυβέρνησης της ΝΔ προσθέτοντας πως τα μηνύματα που λαμβάνει από την Αθήνα δείχνουν αδυναμία, αν όχι αδιαφορία. Η ελληνική κυβέρνηση ΝΔ, συνεχίζει,  υποβαθμίζει τις ενέργειες της Τουρκίας προκειμένου να απαλλάξει την ίδια από υποχρεώσεις και δύσκολες επιλογές.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρει στη δήλωσή του πως «η ΝΔ εγκλωβισμένη στον επικοινωνιακό της στρουθοκαμηλισμό δείχνει ανίκανη να αντιληφθεί τη σημασία όσων διαδραματίζονται. Δεν κατανοεί ότι η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις απέναντι στην Κύπρο μεγαλύτερες των κενών γραμμάτων. Μιλά για «επανεκκινήσεις» και εντέλει εννοεί ότι επιδιώκει να απαγκιστρώσει την Ελλάδα από το χρέος της απέναντι στην Κύπρο.

Οι ψευτοπατριώτες που πρόσφατα για την σλαβομακεδονική γλώσσα (την οποία οι ίδιοι είχαν αναγνωρίσει στον ΟΗΕ από το 1977) έριξαν τόνους κροκοδείλιων δακρύων και πυροβόλησαν μεγατόνους συκοφαντιών, κατάπιαν τη γλώσσα τους για το Κυπριακό. Μαζί τους σιωπά στην Αθήνα όλη η αντιπολίτευση, περιοριζόμενη, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ, σε ανέξοδες καταδίκες των τουρκικών προκλήσεων».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος αναφέρεται και σε κινήσεις/ βήματα  που θα πρέπει να γίνουν:

  • Είναι φανερή, λοιπόν, η ανάγκη, πρώτον, να κινητοποιηθεί η ελληνική κοινή γνώμη.
  • Να εξέλθει, δεύτερον, η αριστερά από τον ύπνο της για την εξωτερική πολιτική.
  • Και, τρίτον, να υπερασπιστεί πριν από όλα η Ελλάδα τα δικαιώματα του ελληνισμού ως σύνολο.
  • Να πάρει, τέταρτο, πρακτικά μέτρα αμυντικής και διπλωματικής αποτροπής μιας δεύτερης μετά το 1974 κατοχής της Κύπρου, αυτή τη φορά ως προς την Αιγιαλίτιδα, δηλαδή την Κυριαρχία στη θάλασσα, καθώς και την ΑΟΖ.

ΑΠΟΨΗ

Το κενό στη μετά- Κοτζιά εποχή

Έχει μεγάλη σημασία η τοποθέτηση ενός πρώην υπουργού, ειδικά εάν αυτός είναι ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος στη διάρκεια της θητείας του επανατοποθέτησε το Κυπριακό, έθεσε τον πυρήνα του προβλήματος, αυτού της συνεχιζόμενης κατοχής. Η δήλωσή του στο «Φ», είναι ξεκάθαρη πρωτίστως γιατί θέτει μια σειρά ζητήματα και προτείνει παράλληλα δράσεις.

  • Έχουν σημασία οι επισημάνσεις του για τις διαχρονικές επιδιώξεις της Τουρκίας, που όφειλαν να γνωρίζουν οι σημερινοί κυβερνώντες.
  • Έχουν σημασία οι διαπιστώσεις τους για την αδυναμία χειρισμών από την ελληνική κυβέρνηση, που είναι αποτέλεσμα και αδιαφορίας ( και όχι μόνο). «Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατανοεί ότι η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις απέναντι στην Κύπρο μεγαλύτερες των κενών γραμμάτων», σημειώνει με νόημα.
  • Έχουν σημασία και οι εισηγήσεις του για το τι μέλλει γενέσθαι.

Γιατί το κρίσιμο είναι η κατάθεση προτάσεων. Ο κ. Κοτζιάς όσο ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών ασκούσε πολιτική προωθώντας πρωτοβουλίες και διαμορφώνοντας πολιτικές. Γι αυτό και σήμερα διαπιστώνεται το μεγάλο κενό.

Κ.ΒΕΝ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.