Κι όμως, τα (ευρωπαϊκά) σύνορά μας είναι στην Κερύνεια…

Το λιμάνι της Κερύνειας. Φωτογραφία Αρχείου, AΠΕ-ΜΠΕ

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΣΙΜΙΛΛΗ

To να διαπιστώνεις την ύπαρξη ενός ορατού προβλήματος δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιότητα που είναι όμως απόλυτα αναγκαία για την πρόβλεψη και αξιολόγηση των επιπτώσεών του και εκτίμηση των όπoιων κινδύνων. Και η λύση του προβλήματος; Εκεί κι αν χρειάζεται ικανότητα και συλλογικότητα στις αποφάσεις, αποτελεσματική θεραπεία ή, τουλάχιστον, απάμβλυνση του προβλήματος.

Ουδείς μπορεί από μόνος του να πάρει την ευθύνη για θέματα που άπτονται της λειτουργίας, ίσως και της ασφάλειας του κράτους που την ίδια ώρα καλείται να παράσχει στήριξη όχι μόνο στους πολίτες του αλλά και, για κάποιο διάστημα, σε όσους ταλαίπωρους επιβιώσουν μέσα από μιά απεγνωσμένη προσπάθεια διαφυγής είτε από πολέμους είτε από την ανέχεια (συχνά και τα δυο μαζί) και μια παγωμένη και όχι σπάνια θανατερή πορεία σε θάλασσες φορτουνιασμένες. Κι αν πολλοί από αυτούς είναι σταλμένοι από την κατοχική Άγκυρα; Μα πέρασαν 47 – πάμε 48 χρόνια κι όλοι οι σταλμένοι, φανεροί ή κρυφοί πράκτορες και άλλοι επικίνδυνοι για το κράτος δεν εμποδίστηκαν με συρματοπλέγματα και (δήθεν) «εξωτερικά ευρω-σύνορα». Γιατί τώρα να είναι περισσότεροι ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες όλων των κατηγοριών; Αναμφισβήτητα υπάρχει η διάσταση του μεγάλου αριθμού που καταγράφεται με τις διαδοχικές εισροές. Η οικονομία δεν αντέχει, υπάρχει όμως η ευρωπαϊκή βοήθεια. Κι αν οι διαδικασίες για τους αιτητές ασύλου επιταχυνθούν, όπως δηλώνεται επίσημα, και μειωθεί το διάστημα παραμονής στην Κύπρο αλλά σε κατάλληλους χώρους και με ανθρώπινες συνθήκες ή άλλως πως τύχουν διαχείρισης κάποιες περιπτώσεις, το δικό μας πρόβλημα, μέρος του διεθνούς προβληματος, απαμβλύνεται.

Ο υπουργός των Εσωτερικών θυμάται κάθε τόσο πως η Πράσινη (δηλ. η Κατοχική) Γραμμή θα πρέπει να τύχει διαχείρισης σαν εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά καιρούς μπορεί να προσθέσει και μια απαραίτητη διευκρίνιση πως δηλ. «η Πράσινη Γραμμή δεν αποτελεί σύνορο» (βλ. συνέδριο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου – EASO, Mάλτα, 15 Οκτωβρίου 2021) αλλά δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τους επικίνδυνους συνειρμούς που αυτό συνεπάγεται, χώρια και οι προεκτάσεις ενός τέτοιου νέου στάτους κβο. Και πόσο θα χαροποιούσε την Τουρκία μια τέτοια «επιτυχία» μας που μάλλον θα μας έπαιρνε πιο κοντά στα δύο κράτη… Μπορεί η Λιθουανία να καλύπτεται από την προστασία του δικού της τμήματος εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων με τη Λευκορωσία αλλά δεν έχει ομοιότητες ή αναλογίες η Πράσινη Γραμμή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει μαζί με την Κυπριακή Κυβέρνηση την προσχώρηση ολόκληρου του νησιού στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, με την κατανόηση πως στην (τότε και τώρα) κατεχόμενη περιοχή δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στα κατεχόμενα εισρέουν κοινοτικοί πόροι για δημιουργία υποδομών και εξασφάλιση της ετοιμότητας για εφαρμογή του κεκτημένου όταν ΄φτάσουμε σε (ευρωπαϊκή) λύση. Παράλογο δεν είναι να παρεμβάλλεται μια απομίμηση εξωτερικών συνόρων; Η μη εφαρμογή του κεκτημένου δεν νομιμοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεχνά πως μέρος της ευρωπαϊκής επικράτειας εξακολουθεί να κατέχεται από τρίτη, που δεν παύει να θωπεύεται σκανδαλωδώς από τις Βρυξέλλες. Σημειώνεται πάντως πως την περασμένη Τρίτη, η νέα Πρόεδρος τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola υπογράμμισε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη (σημ.: Δεν φταίει η ίδια που δεν είπε ημικατεχόμενη). Eίπε κι άλλα σημαντικά κι ενδιαφέροντα η νέα Πρόεδρος ενάντια στην κάθε λογής διάκριση των πολιτών, που δεν ήταν καινούργια αλλά μια χρήσιμη υπενθύμιση βασικών ευρωπαϊκών αρχών…

Για το μεταναστευτικό και τις αυξημένες ροές, θα μπορούσε η Κυπριακή Κυβέρνηση να  διεκδικήσει την ανάληψη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (τον γνωστό  Frontex) ρόλου στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία. Έτσι, για την τιμή των (ειρηνικών) όπλων!

Αντίθετα, λίγο πριν φύγει για τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στη Λιθουανία, ο κ. Νουρής ήταν πολύ σαφής στη διεκδίκηση για εφαρμογή και στην Πράσινη Γραμμή των μέτρων που θα αποφασιστούν για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Δεν ρωτήθηκε επ΄αυτού ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν γνωρίζουμε αν θα απαντούσε, «κόπι πέιστ» όπως για τον κ. Κασουλίδη: «Δεν νομίζω να είναι αυτό που εννοούσε ο κ. Νουρής, ούτε και είναι θέμα σχολιασμού των ενδεχόμενα προσωπικών απόψεων που κάποια στιγμή εξέφρασε». Δεν ξέρουμε τι έχει αποκομίσει στο μεταξύ από τη σύνοδο της Λιθουανίας ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά αυτά τα «παιχνίδια» είναι επικίνδυνα και άθελα, από αμέλεια ή από αφέλεια, ενισχύουν την εδραίωση της κατοχικής γραμμής σαν συνόρου καταργώντας ακόμα και την προοπτική των «εδαφικών αναπροσαρμογών» που μονιμοποιώντας τα αποτελέσματα της κατοχής, προβάλλονται ακόμα και σαν τρόπαια νίκης σε μια συνταγή στη βάση του γεωγραφικού διαχωρισμού.

Μην μας πούνε, τώρα, κι εθνικιστές κι εχθρούς της λύσης! Τουλάχιστον όσοι είναι ενάντια στα δύο κράτη και όσοι άλλοι ειλικρινά εννοούν πως αγωνίζονται για την επανένωση, μπορούν όλοι μαζί να φωνάξουμε  πως «τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια»! Αυτό είναι και στήριγμα στους Τουρκοκύπριους που αγωνίζονται ενάντια στην προσάρτηση από την κατοχική Τουρκία…

 

ktsimillis@cytanet.com.cy

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *