Κλειδί ανάπτυξης και προόδου η αύξηση της παραγωγικότητας

Οι σημαίες της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φωτογραφία Αρχείου

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΥΔΗ

Για να πάει η κυπριακή οικονομία ακόμα πιο μπροστά όλοι οι παραγωγικοί φορείς θα πρέπει να τρέξουμε με άλλες ταχύτητες. Πιο γρήγορες και πιο αποτελεσματικές αλλά και πιο στοχευμένες, σεβόμενοι πάντοτε την ανθρώπινη εργασία, την αξιοπρέπεια αλλά και τον κοινωνικό διάλογο.

Ομοίως με άλλες ταχύτητες πρέπει να τρέξουν και τα πολιτικά κόμματα και όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Κλειδί προόδου και ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι η έντονη αύξηση της παραγωγικότητας σε όλα τα επίπεδα, κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που η Κύπρος υπέβαλε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυστυχώς ως χώρα μέχρι τώρα αποτύχαμε οικτρά στο θέμα της βελτίωσης της Εθνικής παραγωγικότητας. Είπαμε δεκάδες φορές πως χωρίς σοβαρή βελτίωση της εθνικής παραγωγικότητας δεν μπορούμε να προσδοκούμε σε τίποτε. Δυστυχώς ούτε οι εκάστοτε κυβερνήσεις ούτε και οι εργοδότες ασχολήθηκαν σοβαρά με το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αφέθηκε για πάρα πολλά χρόνια στα αζήτητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει τεράστια σημασία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθυνόμενη πρόσφατα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς αναφέρει πως: «η αύξηση της παραγωγικότητας είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης» η οποία σήμερα κινδυνεύει λόγω και της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Κύπρος ως μικρή χώρα θα έπρεπε με ταχύτητα και ευελιξία να πρωτοπορεί στα θέματα της παραγωγικότητας. Αντί αυτού είναι περίπου ουραγός στην Ευρωπαϊκή κατάταξη γιατί όλα τα πολλά προηγούμενα χρόνια επικρατούσε η ατολμία, η αναβλητικότητα, η προχειρότητα, η διαφθορά, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και κάθε άλλου είδους πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

Όποιος μπορεί να διαβάσει την απλή ανάγνωση των οικονομικών πραγμάτων θα αντιληφθεί χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία πως, η αχίλλειος πτέρνα της κυπριακής οικονομίας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα. Όποιος παρακολουθεί τα οικονομικά δρώμενα στην Κύπρο πάνω σε συνεχή βάση θα αντιληφθεί πως η Κυπριακή πολιτεία -παρά τις πιθανές καλές της προθέσεις- απέτυχε να βελτιώσει την παραγωγικότητα με αποτέλεσμα η Κυπριακή οικονομία να μην είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

Για να βελτιώσουμε λοιπόν την εθνική παραγωγικότητα θα πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία, στη ψηφιακή τεχνολογία, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, στο σπάσιμο των καρτέλ και των μονοπωλίων, στην πάταξη της γραφειοκρατίας, στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης και βεβαίως στην αλλαγή νοσηρών αντιλήψεων και νοοτροπιών. Πολιτικών, κομματικών και άλλων.

*Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.