Κωφεύουν στις Βρυξέλλες, δεν ακούνε τι λέγει ο Ερντογάν για την Κύπρο, το κράτος-μέλος τους

FILE PHOTO. Η Κύπρος από την 1η Μαΐου 2004 είναι επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Στιγμιότυπο από την έπαρση της σημαίας της ΕΕ στους εορτασμούς που έγιναν το 2004 για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια. ΚΥΠΕ/ Γιώργος Κωνσταντίνου

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της, αναμένει πρώτα την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τουρκικές ανακοινώσεις για την Αμμόχωστο, για να εναρμονιστεί. Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν καλά πως το παιχνίδι στο γήπεδο της Νέας Υόρκη δεν είναι εύκολο για τη Λευκωσία.

Οι Βρετανοί θεωρούνται οι ειδικοί για το Κυπριακό ( στην υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της λύσης) και θέλουν πάντα να καθορίζουν το πλαίσιο των κινήσεων. Έτσι, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι, που πρόσφατα απαλλάχθηκαν από τους Βρετανούς, δεν σταματούν- μερικοί εξ αυτών τουλάχιστον- να έχουν ανοικτά αυτιά για τα όσα θα πουν οι Βρετανοί.

Χθες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, Ναμπίλα Μασράλι, κλήθηκε να να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις ανακοινώσεις Τατάρ και Ερντογάν. Τι είπε; Λόγια της εύκολης πεπατημένης:

  • ΗΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Βαρώσι, και επιμένει ότι αυτά πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992).

Προφανώς και η Κομισιόν θεωρεί πως δεν έχει λόγο για το γεγονός ότι αποφάσεις ενός άλλου Οργανισμού παραβιάζονται κατάφωρα από την κατοχική Τουρκία, η οποία εφαρμόζει επεκτατική πολιτική έναντι ενός κράτους-μέλους. Θέλουν στις Βρυξέλλες να περιμένουν την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά δεν έχουν κανένα καταγγελτικό λόγο για τη συμπεριφορά της Άγκυρας. Και δεν είναι, ασφαλώς, αρκετός ο καταγγελτικός λόγος. Χρειάζονται και μέτρα, κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Αλλά αυτό το θέμα δεν φαίνεται να απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις προσπάθειες της Λευκωσίας, η οποία ενίοτε βρέθηκε μόνη να ζητά κυρώσεις. Την ίδια ώρα, που η Ένωση αποφασίζει για κυρώσεις εναντίον άλλων κρατών, όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία ενώ ασχολούνται και με χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το έκανε γενικά και αόριστα ενώ τα γεγονότα, οι παραβιάσεις, είναι συγκεκριμένες. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε. και υποχρεώσεις υποψήφιων για ένταξη κρατών-μελών.

Για άλλα θέματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει ενιαία θέση και έτσι τοποθετείται στα Ηνωμένα Έθνη. Τώρα; Θα περιμένει τις αποφάσεις και θα τις υιοθετήσει. Κάποιοι προφανώς  ελπίζουν ότι θα είναι «μαλακές» για την Τουρκία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *