Κορδέλα και ψαλίδι για να θαυμάσουν οι ιθαγενείς: Όλα τα γεγονότα, οι εξελίξεις προέκυψαν παραμονές εκλογών

FILE PHOTO. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rumen Radev προβαίνουν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, Λευκωσία 27 Νοεμβρίου 2017/ ΓΤΠ/ Σταύρος Ιωαννίδης

Του Κώστα Βενιζέλου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κρίνεται περισσότερο από τους άλλους υποψηφίους καθώς βρίσκεται στην εξουσία. Κρίνεται η διακυβέρνησή του. Οι υπόλοιποι κρίνονται για τις προτάσεις τους, από τη μέχρι σήμερα πορεία τους στην πολιτική (όσοι διαθέτουν), καθώς και από την εν γένει συμπεριφορά τους στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αν και παλιά καραβάνα στην πολιτική, φαίνεται πως  δεν συμμερίζεται το γεγονός ότι  οι πολίτες και αντίληψη έχουν και μπορούν να αξιολογήσουν πότε μια κίνηση είναι προεκλογική και πότε όχι. Είναι δυνατό να υπάρχει πολίτης σε αυτή τη χώρα, που να μην αντιλαμβάνεται πως δεν είναι δυνατόν να έχουν προκύψει όλες οι εξελίξεις στη χώρα το τελευταίο τρίμηνο πριν από τις προεδρικές εκλογές; Και οι επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στην Κύπρο, η σύγκληση συνόδων όπως είναι οι τριμερείς, οι μεταβάσεις στο εξωτερικό του Προέδρου αλλά και οι εξαγγελίες για έργα και αυξήσεις. 

Πώς είναι δυνατόν να έχουν «στριμωχθεί» όλα αυτά στο τελευταίο τρίμηνο της θητείας του;  Μπόλικη παραχολογία και πολλά, πάρα πολλά εγκαίνια. Κορδέλα και ψαλίδι για να θαυμάσουν οι ιθαγενείς. Έχει το πλεονέκτημα αυτό ο υποψήφιος που είναι και Πρόεδρος. Να αξιοποιεί το κρατικό μηχανισμό προς όφελος του. Να ανακοινώνει παροχές. «Λεφτά υπάρχουν…», όπως είχε πει και ο αμίμητος Γ. Παπανδρέου. Αυτή η ατάκα θα επαναληφθεί άραγε όταν προσεχώς θα  περνούν τα τεστ αντοχής οι τράπεζες;

Όλα αυτά, στη λογική των επιτελείων, μπορούν να θεωρηθούν ως «φυσιολογικά» και «αναμενόμενα». Δεν είναι, όμως, ούτε φυσιολογικά, ούτε και αναμενόμενα. Γιατί είτε όσα ο Πρόεδρος δεν πρόλαβε να κάνει στην πενταετία σπεύδει να τα προωθήσει τώρα, που έφθασε στο τέλος,  είτε επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Ακόμη και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ φαίνεται να έχουν «πειστεί» να αυξήσουν τις ενέργειες τους. Επί τούτου αναμένεται να επιβεβαιωθεί ή όχι η πληροφορία ότι αποτελέσματα από τις έρευνες θα ανακοινωθούν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Εάν, λοιπόν, αυτό γίνει θα είναι μια ακόμη άτσαλη κίνηση του Προεδρικού, που στο βωμό της επανεκλογής δεν θέτει όρια. Όλα για την επανεκλογή και για τα σοβαρά (Κυπριακό, φυσικό αέριο) αλλά και για τα πλακατζίδικα (εγκαίνια λούνα παρκ κ.λπ.). Πέραν από τα προεκλογικά, τέτοιες κινήσεις –για το αέριο– πρέπει να συνοδεύονται από ενέργειες που θωρακίζουν τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια. Εάν αυτό γίνεται ή όχι θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και ελπίζουμε να μην προχωρεί η χώρα με… βάρκα την ελπίδα.

Τον Μάρτιο του 2013 ο Πρόεδρος είχε δηλώσει πως εάν αποτύγχανε σε Κυπριακό και Οικονομία δεν θα διεκδικούσε δεύτερη θητεία. Πόσο έχει πετύχει στους δύο αυτούς άξονες πολιτικής αυτό κρίνεται διά γυμνού οφθαλμού. Στο Κυπριακό λύση δεν επιτεύχθηκε. Μπορεί να μην ευθύνεται καθώς είναι η τουρκική πλευρά που δεν επέτρεψε να προχωρήσει η διαδικασία, ωστόσο, άφησε στο τραπέζι όλες τις υποχωρήσεις που είχαν ζητήσει οι Τούρκοι χωρίς να εξασφαλίσει οτιδήποτε. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που είχε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία στο Κυπριακό και επιβεβαίωσε την αδιέξοδη της πορεία. Επιβεβαίωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως με αυτή την προσέγγιση λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Στην Οικονομία μπορεί να προτάσσονται οι αριθμοί, πλην όμως τα προβλήματα στην κοινωνία δεν κρύβονται κάτω από το χαλί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *