Κορωνοϊός και οδοφράγματα

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του  ΧΡΗΣΤΟΥ Χ. ΙΩΣΗΦΙΔΗ

Πλήρως αιτιολογημένη και σχετικά έγκαιρη η απόφαση της καθόλα αρμόδιας Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τεσσάρων οδοφραγμάτων.

Σκοπός και υποχρέωσή της είναι η προστασία όλων των κατοίκων του νησιού από την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού. Η Κίνα απομόνωσε σχετικά έγκαιρα ολόκληρες επαρχίες με 60 εκατομύρια ανθρώπους, χωρίς ανόητες αντιδράσεις και τώρα ο κορωνοϊός φαίνεται να υποχωρεί.

Η Ιταλία καθυστέρησε να επιβάλει έγκαιρα ανάλογα μέτρα και ο κορωνοϊός καλπάζει και θερίζει εκατοντάδες Ιταλούς και άλλους πολίτες. Η γειτονική Τουρκία ύποπτα σιωπά. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι στην Κύπρο ήταν άκρως άκαιρη και λανθασμένη η έντονη κριτική για τα οδοφράγματα που άμεσα άσκησε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και η κορύφωσή της με την καταγγελία ενώπιον των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους δύο ευρωβουλευτές του κόμματος.

  • Άκαιρη, μεροληπτική, λανθασμένη και η πρώτη ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (Ελίζαμπεθ Σπέχαρ), η οποία ασκούσε κριτική στον τρόπο με τον λήφθηκε η απόφαση από την επίσημη Κυβέρνηση του Κράτους, το οποίο τη φιλοξενεί και της επιτρέπει τη λήψη παχυλού μισθού και άλλων ουσιαστικών ωφελημάτων.
  • Αψυχολόγητη και πολιτικά ανώριμη η επίθεση πολιτών, «επαναπροσεγγιστών» και άλλων, άσχετων με την ορθή πολιτική σκέψη, εναντίον εθνοφρουρών και κρατικών οργάνων, καθηκόντως επιφορτισμένων με την εκτέλεση της κυβερνητικής απόφασης, στην οδό Λήδρας, στη Λευκωσία. Πολύ ορθή όμως η απάντηση του Προέδρου της ΚΔ στα παράπονα του κατοχικού ηγέτη, που ήθελε προσυνεννόηση και συναπόφαση μαζί του, για την αναστολή λειτουργίας οδοφραγμάτων:

Πρόκειται για απόφαση για την οποία μόνο αρμόδιο είναι το επίσημο Κράτος της ΚΔ. Εφόσον όμως η απρόσκοπτη επικοινωνία των πολιτών ενδιαφέρει σε τόσο υψηλό βαθμό τον κατοχικό ηγέτη, γιατί δεν βοηθά στη λήψη κοινής απόφασης για την ελεύθερη διακίνηση από το οδόφραγμα Αθηαίνου-Πυρόι-Αγλαντζιά και από αυτό του Λιμνίτη; Εφόσον τα οδοφράγματα είναι θέμα που κατ’ ισχυρισμό πρέπει να συζητείται μεταξύ των «δύο πλευρών» γιατί το ψευδοκράτος αποφάσισε «μονομερώς» και έκλεισε δύο πρόσθετα οδοφράγματα χωρίς καν να ενημερώσει το επίσημο Κράτος;

Η «διπλωματική» αποχώρηση του αρχηγού του ψευδοκράτους από τη συνεδρία, λίγο πριν τη λήψη της απόφασης για τα δύο οδοφράγματα, δεν πείθει κανένα. Αναμένουμε όμως την ανάλογη, έντονη καταδίκη και της απόφασης του ψευδοκράτους, ιδιαίτερα από το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού, από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και από όλους τους αδαείς, οι οποίοι ανεπιφύλακτα καταδίκασαν την αρχική, ορθή απόφαση της Κυβέρνησης της ΚΔ.

Αναμένουμε από όλους αυτούς που οχλαγωγούσαν στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία να μεταβούν και στο οδόφραγμα Στροβιλιών, μαζί με τους συναγωνιστές τους Τούρκους έποικους και να βιαιοπραγήσουν εναντίον του τουρκικού στρατού και των «αστυνομικών» του ψευδοκράτους. Άδικα όμως θα αναμένουμε. Όλοι οι πιο πάνω προτιμούν την εύκολη κριτική κάτω από την ασφάλεια που τους παρέχει το επίσημο Κράτος. Δεν κατανοούν όμως το γεγονός ότι με τις απερίσκεπτες πολιτικές δηλώσεις και πράξεις τους συνεχώς πριονίζουν το κλαδί του δένδρου πάνω στο οποίο κάθονται και προσωρινά ευδοκιμούν. Ευτυχώς κάποιοι άλλοι, πιο συνετοί, προσπαθούν να επουλώνουν τις πληγές του πριονιού και να στηρίξουν ολόκληρο το δένδρο. Το δένδρο της ΚΔ.
Ένα είναι βέβαιο: Οι εμπειρίες που θα αποκομίσουμε, όσοι βέβαια επιβιώσουμε της πανδημίας του κορωνοϊού, θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη δύναμη που διαθέτει το Κράτος, στο οποίο ζούμε, για να μας παρέχει προστασία. Παρεμπιπτόντως δε, θα μάθουμε να χειριζόμαστε πιο αποφασιστικά και τα εθνικά μας θέματα και τα οδοφράγματα. Το Κράτος χρειάζεται τη βοήθεια όλων. Κάποιοι όμως πρέπει πρώτα να απολογηθούν. Αυτό επιτάσσει η πολυπόθητη κοινωνική συνοχή.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *