ΚΟΤΕΣ ΚΑΙ…ΚΟΤΟΥΛΕΣ

File Photo: Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (R) welcomes Greek Minister of Foreign Affairs Nikos Kotzias (L), during their meeting in Moscow, Russia, EPA, YURI KOCHETKOV

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ Ας εξηγήσει κάποιος με απλά λόγια στον καθηγητή του υπουργείου των Εξωτερικών ότι ο όρος «ασέβεια» (disrespect) στην διπλωματική γλώσσα είναι εξαιρετικά βαρύς για να στηλιτεύσει μη αρεστές διακρατικές συμπεριφορές.

Και η χρήση του απολύτως αδόκιμη για να επαναλαμβάνεται σε διαδοχικές δηλώσεις και συνεντεύξεις μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Στην περίπτωση μάλιστα που ανασύρεται από εκπρόσωπο μιας εξαθλιωμένης, υπερχρεωμένης και πολλαπλώς εξαρτημένης από ξένους παράγοντες μικρής χώρας-τουριστικής αποικίας, με αποδέκτη μία από τις τρείς υπερδυνάμεις του πλανήτη, είναι και εντελώς ασύμμετρη. Για να μην πω κωμικοτραγική.

Ας ψιθυρίσει επίσης κάποιος με τρόπο στον κ. Κοτζιά ότι δεν τίθεται θέμα σεβασμού εθνικής κυριαρχίας σε μία χώρα που την έχει ήδη παραδώσει σε τρίτους, δανειστές, οικονομικούς επόπτες και πολιτικούς κηδεμόνες. Όταν χρειάζεται να πάρεις ευλογία από τον SSM για να ορίσεις διοικητή στην μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα της χώρας, άδεια από την DGcomp, για να πουλήσεις κρατική εταιρεία σε Κινεζικούς επενδυτικούς κολοσσούς και έγκριση από τον Αμερικανό πρέσβη για να παραχωρήσεις εκμετάλλευση λιμενικών εγκαταστάσεων σε Ρώσους, τα λόγια περιττεύουν. Η εθνική κυριαρχία έχει εδώ και χρόνια καταλυθεί.

Οι μονοσήμαντες λοιπόν αγριάδες και μάλιστα εις βάρος πανίσχυρων κρατών με παραδοσιακούς φιλικούς και θρησκευτικούς δεσμούς προς την Ελλάδα είναι δύσκολο να ερμηνευθούν με βάση την λογική. Είτε αποτελούν μέρος διατεταγμένης αποστολής για λογαριασμό άλλου ισχυρού διεθνούς πάτρονα που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Μόσχα, είτε ο κ. Κοτζιάς ξέχασε να φορέσει το πλατύγυρο καπέλο του σε κάποια μεσημεριανή βόλτα και τον χτύπησε η ζέστη. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αξιοθρήνητη εικόνα διπλωματικού «μικρομεγαλισμού» από μια κυβέρνηση που έχει γίνει σφουγγαρόπανο της Μέρκελ και διασκεδαστής του Αμερικανού πρέσβη, αλλά τώρα αποφάσισε να…τρίξει τα δόντια στους Ρώσους.

Η σημερινή Ρωσία του Πούτιν δεν είναι ο σοβιετικός γίγαντας με τα ξύλινα πόδια που θαύμαζε ο κ. Κοτζιάς στα νιάτα του. Είναι μία σύγχρονη χώρα με πανίσχυρη οικονομική ολιγαρχία που κυριαρχεί στο διεθνές στερέωμα και αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε πολλούς τομείς. Επιπλέον ο Λαβρόφ στον οποίο απευθύνονται όλες αυτές οι προσβλητικές νουθεσίες, δεν είναι …Γκρομίκο. Και ο Πούτιν δεν είναι Γιέλτσιν. Ας σκεφτεί λοιπόν λίγο καλύτερα ο κ. Κοτζιάς πριν ξανανοίξει το στόμα του και μιλήσει για κότες και…κοτούλες. Ειδαλλώς στον επόμενο μεσημεριανό περίπατο, ας φορέσει το καπέλλο του γιατί οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει στα ύψη…

One thought on “ΚΟΤΕΣ ΚΑΙ…ΚΟΤΟΥΛΕΣ

  1. συγχαρητήρια , ολοκληρωμένη απόδοση της πραγματικότητας .

    ο λαός λέει ότι , υπάρχουν και οι πουλάδες , ας μην συνεχίσω περί της μωρίας και της απώλειας διότι θα υποχρεωθώ σε τεκμηρίωση και θα είναι πολύ βαριά όσον αφορά τους χαλίφηδες πρωθυπουργούς και τους πάπες ( όχι πάπιες ) της μεταπρατικής πολιτικής του ελλαδικού ΥΠ.εξωτερικών.

    25/07/2018 nik.p.tsesmelis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *