Κρατά τις εκπλήξεις για τη θλιβερή επέτειο της εισβολής ο Ερντογάν: Προετοιμάζει το έδαφος για σημαντικές εξαγγελίες για Κύπρο και την περιοχή

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ποια θα είναι άραγε το μήνυμα που θα θέλει να στείλει από την κατεχόμενη Κύπρο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 20 Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής; Τι είναι αυτό που θα «περιμένει» δυο μήνες; Τι απέμεινε να κάνει η κατοχική δύναμη στην Κύπρο και δεν το έκανε ή δεν το εξήγγειλε; Μήπως θα ανακοινώσει προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία; Αυτό μπορεί να είναι στους σχεδιασμούς της Άγκυρας αλλά όχι στις προτεραιότητες της. «Αν θέλει ο Θεός, στις 20 Ιουλίου θα είμαι στην Κύπρο. Αν θέλει ο Θεός θα δώσω προς όλο τον κόσμο τα απαραίτητα μηνύματα από την βόρεια Κύπρο. Η παρουσία μας στην βόρεια Κύπρο, τα μηνύματα που θα δώσουμε ενδιαφέρουν όλο τον κόσμο, όχι μόνο το νησί. Αν δεν δείξετε αυτή την αποφασιστικότητά σας, αν δεν επιδείξετε αυτή την στάση σας, κανείς δεν θα σας υπολογίζει. Κάνουμε τα βήματά μας διευρύνοντάς τα στο νησί…», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Προφανώς προετοιμάζει το έδαφος για μια εξαγγελία, που ενδεχομένως  να παραπέμπει σε νέα τετελεσμένα. Ή και εδραίωση άλλων ενεργειών που έγιναν στο παρελθόν, όπως η περίκλειστη περιοχή. Η όποια εξαγγελία δεν θα αφορά, όμως, μόνο την Κύπρο αλλά σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Σε μια από τις χθεσινές αναφορές του Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλία του, έδωσε γενικά το στίγμα των προθέσεων της κατοχικής Τουρκίας. Το στίγμα των ευρύτερων σχεδιασμών του στην περιοχή του. Είναι, ωστόσο, προφανές πως οι σχεδιασμοί αυτοί περνούν μέσα από την Κύπρο.

Ο Έρντογαν ανέφερε τα  και εξής:

  • «Για εμάς η Τουρκία δεν είναι 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για εμάς Τουρκία είναι το κάθε μέρος. Γι’ αυτό υπάρχουμε στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Ιράκ. Αν τα πρόσωπα που μας υποβάλλουν τώρα αυτές τις ερωτήσεις, η αντιπολίτευση βρίσκονταν αυτή την στιγμή στην εξουσία, η κατάστασή μας στην Ανατολική Μεσόγειο θα ήταν καταστροφή. Τώρα, αν θέλει ο Θεός, παίρνουμε ωραίες χαρμόσυνες ειδήσεις. Αν θέλει ο Θεός, αν σύντομα πάρετε την είδηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μην εκπλαγείτε. Αυτή την στιγμή, ο κόσμος μας ζηλεύει. Και έχουν δίκαιο να ζηλεύουν, ας ζηλεύουν. Γιατί ενοχλείται η νότια Κύπρος; Διότι τα πλοία μας είναι εκεί…» ( μετάφραση ΓΤΠ).

Έχει, δηλαδή, σχέδια και… όραμα για ολόκληρη την περιοχή. Και είναι σαφές πως θέλει να αυξήσει την επιρροή της Τουρκίας αλλά και τα εδάφη της. Είναι το «όραμα» του ενόψει το 2023, χρονιά που θα συμπληρωθούν 100 χρόνια τουρκικού, αλλά και χρονιά εκκλογών.

Αναφέρθηκε και στη  στρατιωτική βάση που κατασκευάζεται για χρήση και  είπε πως «υπάρχουν δύο αεροδρόμια στην Κύπρο. Το ένα είναι το Ερτζιάν ( Τύμπου) και το ένα είναι ένας χώρος που υπήρχε εκεί προηγουμένως. Όπου έλαβαν θέση τα ένοπλα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα μας και τα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα μας, ωθώντας το μέρος εκείνο σε αλλαγή με ένα νέο όνομα. Άραγε γιατί τα κινητοποιούμε τόσο πολύ αυτά; Πρέπει να είμαστε ισχυροί σε οποιανδήποτε επίθεση που θα μπορούσε να γίνει στην περιοχή».

  • Το θέμα της βάσης δεν είναι καινούργιο, είναι καιρό που προετοιμάζεται αλλά όταν τελειώσει προφανώς και θα αλλάξουν πολλά. Κι αυτό δεν μπορεί να υποβαθμιστεί ποσώς.

Όλα αυτά δεν μπορεί παρά να αξιολογηθούν στη Λευκωσία αλλά και στην Αθήνα καθώς διαμορφώνουν νέα δεδομένα και νέα τετελεσμένα από τουρκικής πλευράς. Οι εξελίξεις ενδεχομένως να είναι ραγδαίες και σοβαρές και εάν δεν υπάρξουν κινήσεις, σε όλα τα πεδία, ενδεχομένως να μας προσπεράσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.