Κράτος ασυστόλων και στημένων ρόλων: Πολλές και μεγάλες οι πληγές σε όλα τα μέτωπα

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για θέματα επικαιρότητας που αφορούν τον τομέα της υγείας, Λευκωσία 17 Μαΐου 2018.

Της Ελένης Θεοχάρους

Μια παραλλαγή των γνωστών στίχων του Σαββόπουλου που αν μπουν στην αυθεντική τους μορφή πιθανόν να ενοχλήσουν τους καθωσπρέπει, περιγράφει επακριβώς το κράτος μας. Κράτος με αγκυλώσεις το χαρακτήρισε προσφυώς ο ΠτΔ, κράτος ανεπαρκές και ανεπρόκοπο και με πολλές συγγενείς διαμαρτίες λέμε εμείς. 

Το κυπριακό πρόβλημα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, μέσα στο κάθιδρο άγχος κάθε συνειδητού πολίτη που αγωνιά για τα παιδιά του δηλαδή το μέλλον του, αλλά και για τους προγόνους του, την ιστορία του, το παρελθόν του. Επειδή η λύση του Κυπριακού θα καθορίσει την επιβίωση του Ελληνισμού στη γη των πατέρων του. Τώρα το Κυπριακό δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας αν και το βαθύ ανανικό κράτος δεν κοιμάται ποτέ. Μετά δε την ανακοπή που υπέστησαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, διεφάνη ότι η έλλειψη εναλλακτικών επιλογών της ελληνικής πλευράς, νομοτελειακά αφήνει στην Τουρκία την επιλογή να μας εκβιάζει, θέτοντας το δίλημμα: είτε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετατροπή της σε τουρκικό προτεκτοράτο, είτε λύση δύο κρατών, με δική της επικυριαρχία και στο «νότιο κρατίδιο».

Ελλείψει λοιπόν εξελίξεων στο Κυπριακό, έρχονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος σοβούντα και χρονίζοντα προβλήματα του κυπριακού κράτους. Έρχεται στο προσκήνιο πλήθος  κοινωνικών, οικονομικών, τραπεζικών και άλλων «αναταράξεων», που απασχολούν τη δημοσιότητα.

Ζητήματα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας, της διαφθοράς, της εγκληματικότητας, των εξαρτήσεων, της καταστροφής του περιβάλλοντος. Αντιμετωπίζουμε απεργίες και «άτσαλο συντεχνιασμό», όπως νομίζω ήθελε να πει ο ΠτΔ. Που αποκαλύπτουν την αδυναμία της Κυβέρνησης και του κόμματος που τη στηρίζει να δράσουν αποτελεσματικά.

Όπου βεβαίως αδυνατούν να δράσουν, να αντιδράσουν και ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να βρουν λύσεις. Δεν μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση διότι στο δυναμικό του κράτους και μάλιστα σε καίρια πόστα, σε θέσεις-κλειδιά υπάρχουν ανεπαρκείς, αδιάφοροι, αφιλότιμοι, ανίκανοι και αχαΐρευτοι που μοναδικό προσόν έχουν την κομματική αφοσίωση. Αυτοί βραχυκυκλώνουν τους συνεπείς υπαλλήλους.

Φυσικά το τι συμβαίνει στην Εθνική Φρουρά και την Άμυνα του τόπου απέναντι στην τουρκική κατοχή, δεν αναλύεται… αφού και τα κοκόρια μας, τα σφάξαμε για να κοιμόμαστε ήσυχοι τα πρωινά. Αλλά, το θέμα της ασφάλειας δεν είναι ζήτημα, που αφορά στην τουρκική κατοχή μόνο, αλλά και στην εγκληματικότητα. Ντόπια και εισαγόμενη. Φοβάται ο πολίτης και η ευθύνη βαραίνει την ηγεσία της Αστυνομίας και το αρμόδιο Υπουργείο.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο θέμα της υγείας. Για ποιο ΓεΣΥ μιλούν; Αυτό που δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν ποτέ, γιατί απλούστατα οδηγούν σε ευθανασία τις βασικότερες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας του κράτους; Εδώ δεν μπορούν να επιλύσουν απλά προβλήματα που υπάρχουν στα κρατικά νοσοκομεία, πώς θα φτάσουν στην εφαρμογή και λειτουργία του ΓεΣΥ; Ένα κράτος που δεν μπορεί να παρέχει ασφάλεια και επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον πολίτη, αποκαλύπτει τη γύμνια του, την παρακμή του. Στον τομέα της οικονομίας, τα κόκκινα δάνεια είναι μια διαρκής ωρολογιακή βόμβα πέραν των 10 δις ευρώ, ενώ ο Συνεργατισμός πωλείται για να γλιτώσει από τα λάθη του υπουργού των Οικονομικών και της παρέας του, που τελικά, άλλα μας υποσχέθηκαν, άλλα έπραξαν.

Στην παιδεία; Όπου είμαστε οι τελευταίοι στην ΕΕ; Ποια μεταρρύθμιση, ποια δημόσια σχολεία, ποιο αδιάβλητο των εξετάσεων και των προσλήψεων; Τα προβλήματα είναι συνεχή, απροσπέλαστα, ανυπέρβλητα. Και οι αρχές και αξίες του πολιτισμού και της ιστορίας μας που θα έπρεπε να αποτελούν τη βάση μιας ανθρωπιστικής παιδείας, τον ακρογωνιαίο λίθο της εκπαίδευσης, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της ΕΕ, αλλά και εκτός αυτής, όπως στη Νορβηγία, την Ελβετία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, απορρίπτονται μετά βδελυγμίας από συμπλεγματικούς εκσυγχρονιστές.

Στα ναρκωτικά και στα «αναψυκτήρια» αλωνίζουν οι φατρίες του υποκόσμου, κυβερνούν ως Κράτος εν Κράτει και έχουν συνεργούς μέσα στο ίδιο το σύστημα. Η Κυβέρνηση παρακμάζει. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της εκτός από το ρουσφέτι και την εξόφληση στα βερεσέδια που έχει στους υποστηρικτές της. Το βόλεμα των ημετέρων σε διάφορες θέσεις, ειδικά μόλις οι ρυθμοί ανάπτυξης «ανεβαίνουν», λόγω των θυσιών του απλού πολίτη και της υπομονής και της αντοχής του.

Αλλά η Κυβέρνηση δεν είναι νεοεκλεγείσα. Δεν μπορεί να της δοθεί περίοδος χάριτος, παρεκτός για την τακτοποίηση αυτών που τη στήριξαν στις τελευταίες εκλογές. Η Κυβέρνηση είναι συνέχεια της προηγούμενης. Τα κενά και τα προβλήματα που παρατηρούν έξαρση είναι αποτελέσματα της κακής διοίκησης και διαχείρισης της Κυβέρνησης Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας. Κρυβόντουσαν κάτω από το χαλί των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού. Όπου, αν υπήρχε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, όλα τα άλλα θα σβήνονταν μέσα στην πάνδημη λήθη που διαγράφει και όλα τα σκάνδαλα.

Αλλά και στο Κυπριακό, δυστυχώς το μόνο που μας  έμεινε, είναι το λεγόμενο κεκτημένο των συνομιλιών, δηλαδή η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελπίζουμε ότι κράτος μας δεν θα το  διαλύσουν οι ένθερμοι θιασώτες της λύσης των δύο κρατών, πρώην εοκαβητατζήδες, ελληναράδες και τάχα ενωτικοί και οι φανατικοί της ΔΔΟ. Αφού άλλωστε αυτός ήταν και ο στόχος από την αρχή και όχι η Απελευθέρωση και η Ένωση. Έχουμε ακούσει τόσο πολλά ψέματα και τόσες πολλές αθλιότητες, τι θα τους κοστίσει άλλη μία;

Ας λέγει ο Πρόεδρος πως δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί το κράτος σε συνδικαλιστικό φέουδο και πως πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι υπάρχει Σύνταγμα και υπάρχουν νόμοι και θα πρέπει να τους σεβόμαστε.

Ποιοι παρανομούν και ποιοι δεν σέβονται το Σύνταγμα Πρόεδρε;

*Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη

Πηγή: philenews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *