Κυπριακό: Οι πάντες να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων αντιμετώπισης των νέων δεδομένων

FILE PHOTO. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί./ ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου

Του Νίκου Κατσουρίδη
Έληξε άδοξα μια ακόμα προσπάθεια για να ανοίξει ο δρόμος προς επίλυση του Κυπριακού. Η προσπάθεια σε ένα ακόμα ελβετικό θέρετρο δεν απέδωσε. Αυτό που για μια ακόμα φορά απεδείχθηκε πλέον περίτρανα ότι το εμπόδιο για λύση του Κυπριακού ήταν και παραμένει το ίδιο. Η τουρκική αδιαλλαξία.

Μια τόσο άγαρμπα εκδηλωθείσα αδιαλλαξία που εκνεύρισε και τον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στο τελικό δείπνο στον Κραν Μοντάνα, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου αρνιόταν να εκφράσει τις θέσεις της χώρας του στο κεφάλαιο Ασφάλεια – Εγγυήσεις, πράγμα το οποίο οδήγησε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να πει ο ίδιος τις θέσεις που κατ’ ιδίαν του εξέφρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ ότι π.χ. είναι έτοιμος να συζητήσει την κατάργηση του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος και άλλα. 

Πράγμα το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τσαβούσογλου, ο οποίος υποχρεώθηκε τότε να τοποθετηθεί λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η θέση μας, είπε, είναι διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων μας και αναθεώρηση της παραμονής των στρατευμάτων μας μετά από δεκαπέντε (15) χρόνια. Αυτή ήταν η κίνηση της Τουρκίας μετά τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη!

Έμεινε αμετακίνητη στις πιο αδιάλλακτες θέσεις της. Θεωρώ ότι αυτή η στάση της Τουρκίας αποδεικνύει μια εκτίμηση που είχα κάνει πριν από λίγες μέρες. Ότι η Τουρκία δεν πήγε στην Ελβετία με καλή θέληση, ούτε με πρόθεση να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης.

Προσήλθε στο Κραν Μοντάνα με στόχο το ναυάγιο. Εξού και οι καθημερινές δηλώσεις Τσαβούσογλου και Ακιντζί, ότι αυτή είναι η τελική διαδικασία, η τελευταία ευκαιρία κ.ο.κ. Στάση την οποία δυστυχώς ενδυνάμωναν παρόμοιες δηλώσεις όπως π.χ. του κ. Γκιούνκερ, Προέδρου της Κομισιόν.

Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται και από την πρώτη-πρώτη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ μετά το ναυάγιο. Η Τουρκία, είπε, θα αναθεωρήσει την αντιμετώπιση του Κυπριακού στα πλαίσια της προσφοράς των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ και θα ψάξει την επίλυσή του μέσα σε άλλες παραμέτρους.

Αυτή η δήλωση είναι η πλέον απογοητευτική στις πρόσφατες εξελίξεις του Κυπριακού.  Δήλωση η οποία πρέπει να τύχει ενδελεχούς μελέτης από τα κόμματα, την Προεδρία της Δημοκρατίας, τις ομάδες που ασχολούνται με το Κυπριακό και βέβαια το Εθνικό Συμβούλιο.

Είναι δήλωση-πρόθεση αναζήτησης άλλου δρόμου προώθησης, όχι βέβαια λύσης αμοιβαία αποδεκτής (αν το ήθελε αυτό, θα το έκανε 43 χρόνια τώρα), αλλά αναζήτησης τρόπου επιβολής των δικών της αντιλήψεων περί της λύσης του Κυπριακού.

Θα αναζητήσει πιθανότατα τρόπους νομιμοποίησης και μονιμοποίησης της κατοχής όπως π.χ. αναβάθμιση του ψευδοκράτους και άλλα χειρότερα. Η Τουρκία κατέδειξε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, με την παρούσα στάση της, ότι το μόνο που δεν δέχεται είναι το κύριο ζητούμενο για επίλυση του Κυπριακού. Τον τερματισμό της κατοχής και του επικυριαρχικού της ρόλου!

Αυτή ήταν και είναι η ουσία των πραγμάτων. Οτιδήποτε άλλο προβληθεί ως δικαιολογία για την αποτυχία της διαδικασίας στον Κραν Μοντάνα, είναι δευτερεύον και δεν βοηθά στον αγώνα για λύση του κυπριακού προβλήματος.

Αυτή τη στιγμή στο κύριο που θα πρέπει οι πάντες να επικεντρωθούμε είναι η προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων αντιμετώπισης δύο δεδομένων. Πρώτον της απίστευτης τουρκικής αδιαλλαξίας και επεκτατισμού και δεύτερον της δεδηλωμένης πρόθεσής της να κινηθεί εκτός των παραμέτρων των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Αυτή η προσπάθειά μας πρέπει να είναι καρπός μελέτης, σχεδιασμού και κατά το δυνατόν ενιαίας δράσης όλων όσων σχετίζονται με τη διαχείριση του Κυπριακού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *