Κυπριακό: Πρέπει να μην βλέπουν μόνο τις σημερινές προοπτικές αλλά και τις πολύ μακρινές επιπτώσεις

FILE PHOTO. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας. ΚΥΠΕ/ ΓΤΠ/Χ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Του Λουκή Γ. Λουκαΐδη
Από τα σημεία των καιρών φαίνεται ότι υπάρχει προσπάθεια από την κατεύθυνση του ΟΗΕ και των άλλων ενδιαφερομένων χωρών να σπρώξουν για λύση του Κυπριακού στην προσεχή Γενεύη, υλοποιώντας τις πιέσεις και τις συναφείς προτροπές για οριστική λύση των βασικών πτυχών του Κυπριακού. Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος για μια λύση και οπωσδήποτε μια λύση βιώσιμη.

Τους ξένους δεν τους ενδιαφέρουν οι όροι και οι προϋποθέσεις της ρύθμισης του Κυπριακού. Φτάνει να κλείνει το πρόβλημα με τη συμφωνία των μεγάλων, και ιδίως της κατέχουσας δύναμης, προς την οποία θα δώσουν υποσχέσεις και δώρα για να δεχθεί, έστω και επιφανειακά, μιαν διευθέτηση για να ζητωκραυγάσουν, όπως και το 2004 με το σχέδιο ΑΝΑΝ, ότι ορίστε, λύσαμε το Κυπριακό. 

Πολλές φορές είπαμε και εμείς και οι Πρόεδροι μας ότι δεν θα δεχτούμε πιέσεις για μια άσχημη λύση και ότι θα επιμένουμε σε αρχές και αξίες. Αυτά τα λόγια κατά την πορεία των συνομιλιών αποδείχθηκαν λόγια του αέρα και από τη μια υποχώρηση στην άλλη προχωρούσαμε σε αποδοχή των τουρκικών απαιτήσεων, με τις γνωστές διπλωματικές πιέσεις των μεγάλων. Τελευταίως ακούστηκε και μια καθαρή φωνή για τα δίκαια μας από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τον κ. Κοτζιά.

Όσοι πιστεύουν σε λύση όπως-όπως, αδιαφορώντας για τις επόμενες γενεές, αντέδρασαν αρνητικά στη φωνή αυτή. Όμως οι Ελληνοκύπριοι στο σύνολό τους, εφόσον ενημερωθούν σωστά για οποιοδήποτε άσχημο σχέδιο λύσεως, δεν θα το δεχτούν. Εκείνο που έχει σημασία στο παρόν στάδιο είναι πώς θα χειρισθεί το θέμα η πολιτική μας ηγεσία. Κρίνοντας δε από τις απότομες αλλαγές πολιτικής προς τα κάτω (για να μην φαινόμαστε και κακοί) πολύ φοβούμαι ότι οι αντιστάσεις μας έχουν μειωθεί.

Πλησιάζουμε στις Προεδρικές εκλογές. Κάποιοι θα πουν ότι αυτό και μόνο θα αποτρέψει τους δικούς μας πολιτικούς από το να δεχτούν σε αυτό το στάδιο διαπραγμάτευση τελικής λύσης. Άλλοι μπορεί να πουν ότι ο νυν Πρόεδρος, θα ήθελε να προωθήσει τη λύση για να φανεί ότι δεν απέτυχε στη θητεία του στην προσπάθεια να λύσει το πρόβλημα μας. Εδώ όμως χρειάζεται πολύ περίσκεψη διότι πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, η οποιαδήποτε λύση δεν είναι για σήμερα και αύριο, αλλά για πάντα, για τους τωρινούς κατοίκους και τους μελλοντικούς Ελληνοκυπρίους της πατρίδας μας. Όλα αυτά θα πρέπει να τα μελετήσει προσεχτικά η πολιτική μας ηγεσία πριν πει το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ.

Και παραφράζοντας εδώ τα λόγια του Καβάφη, λέγω τα εξής: «Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος το ‘χει έτοιμο μέσα του το Ναι ή το ΟΧΙ, και λέγοντας το πέρα πηγαίνει στην πεποίθησή του. Ο αρνηθείς δεν μετανιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Το ναι, αν λέχθηκε, για καταστροφική λύση θα καταβάλλει εκείνον και τους ομοϊδεάτες του εις όλη τους την ζωή». Παραφρασμένο για να προσαρμοστεί στα δεδομένα του προβλήματος μας, με βάση την πολιτική και τις γνωστές δηλώσεις Προέδρων μας.

Τα λόγια αυτά στέλνουν το μήνυμα σε όσους είναι γνώστες και κριτές των εξελίξεων. Είναι τεράστια λοιπόν η ευθύνη όσων θα απαντήσουν στις προτάσεις τελικής λύσης του Κυπριακού. Πρέπει να μην βλέπουν μόνο τις σημερινές προοπτικές αλλά και τις πολύ μακρινές επιπτώσεις της απόφασής τους. Κάτι που σήμερα είναι η μόνη διέξοδος, ίσως να είναι και η μόνη μόνιμη φυλάκιση του ελληνοκυπριακού πληθυσμού, των αρχών και των αξιών του. Αν κάνω λάθος -και μακάρι να κάνω λάθος- τότε το ναι είναι αναπόφευκτο. Αν όχι, τότε οποιοδήποτε Ναι θα κατατρέχει τους υπευθύνους για την προσπάθεια τους να αποφύγουν το τωρινό αδιέξοδο πλήττοντας όλη την κυπριακή ιστορία και καταστρέφοντας όποιον Ελληνισμό θα παραμείνει στο νησί μας. Δεν θα διαστρεβλώσει απλώς την Κυπριακή Δημοκρατία τερματίζοντας τη δημοκρατική της δομή και λειτουργία αλλά θα καταργεί την ελληνικότητα και τους αγώνες του λαού μας μαζί με δίκαιά του.

*Πρώην Δικαστής ΕΔΑΔ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *