Κυριάκος Μάτσης: σύμβολο ήθους και αρετής, ένας αγνός ιδεολόγος, ένας γνήσιος ανθρωπιστής, ένας πραγματικός πατριώτης

Από τα βιβλία που ξεχώρισαν το 2017 είναι και το βιβλίο της Δόξας Κωμοδρόδρου «Κυριάκος Μάτσης: Η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ»/ ΓΤΠ/ Χ. Αβρααμίδης

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος

Όσα και να πει κανείς για τον βίο και την πολιτεία του Κυριάκου Μάτση είναι λίγα για να αποτυπώσουν το μεγαλείο της θυσίας και της προσφοράς του στην κοινωνία, την πατρίδα και το έθνος ευρύτερα.
Η απεριόριστη αγάπη του για τον άνθρωπο, την ατομική ελευθερία και την πατρίδα, τον οδηγούν σε μια έντονη κριτική στάση έναντι του κομμουνισμού και του κομματικού εκφραστή του στην Κύπρο που απαρνιόταν την ιδέα της πατρίδας, που καταργούσε την ατομική ελευθερία και μετατρέπει τον άνθρωπο σε μηχάνημα έτοιμο να εκτελεί τις άνωθεν διαταγές.
Μίλησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα μεσούντος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έξι χρόνια πριν από την έγκριση από τον ΟΗΕ της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όντας μαθητής του γυμνασίου, πιστοποιώντας τη σοφία που τον διακατείχε από τη νεαρή του ηλικία.


Με τον βίο και την πολιτεία του, ο Μάτσης απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ήταν ένας αγνός ιδεολόγος, ένας γνήσιος ανθρωπιστής, ένας πραγματικός πατριώτης. Με ένα όνειρο έζησε, με έναν πόθο θυσιάσθηκε: να δει την αγαπημένη του Κύπρο ενωμένη με τον μητρικό κορμό. Ο αθεράπευτος πόθος του για απελευθέρωση από τον αγγλικό ζυγό, εκδηλώθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της φοιτητικής του δράσης στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτούς που του αντιπρότασσαν το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι φτωχή και καταστρεμμένη, ενώ η Αγγλία είναι μια πλούσια αυτοκρατορία, απαντούσε: «Προτιμούμε τα ράκη της μητρός, παρά την πορφύραν της μητρυιάς».
Με την περάτωση των σπουδών του στη Θεσσαλονίκη, η εμπλοκή του στη διαφώτιση του αγροτικού κινήματος ήταν ενεργός. Εργάσθηκε με ζήλο για την άνοδο της κυπριακής αγροτιάς και εργατιάς. Περιόδευε στα χωριά κάνοντας διαλέξεις και διδάσκοντας τους γεωργούς σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους. Η δράση του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, και τα θαυμαστά έργα του στον καθημερινό στίβο, αντικατοπτρίζουν το στίγμα και το μέτρο των εθνικών μας προσανατολισμών.
Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της ηθικής παρακμής, της πνευματικής πενίας, της οικονομικής χρεοκοπίας, της κοινωνικής κατάπτωσης και του εθνομηδενισμού, ο βίος και η πολιτεία του Κυριάκου Μάτση αποτελούν μοναδικό φάρο.
Η σκληρά δοκιμαζόμενη Κύπρος, η δεινοπαθούσα Ελλάδα και ο Ελληνισμός ολόκληρος μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερες μέρες αν η σκέψη και το έργο του Κυριάκου Μάτση γίνει βίωμα και οδηγός. Είναι δε βαθύτατη η πεποίθησή μου ότι ο βίος και η πολιτεία του θα πρέπει να διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία. Ευτυχώς υπάρχει αρκετό υλικό καταγραμμένο σε αξιόλογα βιβλία στα οποία μπορεί να ανατρέξει ο κάθε ενδιαφερόμενος για να μυηθεί στους στοχασμούς και στους οραματισμούς ενός γενναίου ανδρός, με πρωτοποριακές αντιλήψεις για την ανθρώπινη ύπαρξη, την πατρίδα και εν γένει την ανθρωπότητα, με κορωνίδα το κολοσσιαίο «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής».

*Δημοσιογράφος – πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού. www.iep.org.cy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.