Κυρώσεις στην Τουρκία και μπλοκάρισμα σχέσεων ΝΑΤΟ-Ε.Ε.: Έναρξη διαλόγου με Ελλάδα και Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ

Το παράδοξο είναι ότι ενώ είμαστε υπό κατοχή στην ξηρά! Και ενώ δεχόμαστε και εισβολή στην θάλασσα εξακολουθούμε να έχουμε πολιτικούς που τους ενδιαφέρει το κομματικό ποσοστό ...θεωρούν δεδομένο ότι έχουν δίκιο επί παντός επιστητού...και πράττουν ανάλογα...ακόμη λίγο δεν θα τους αντέχουμε ούτε με αναισθητικό! ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Είναι αλήθεια πως αυτής της εμβέλειας στρατηγικό άνοιγμα προϋποθέτει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό υλοποίησης αλλά και αποτροπής τουρκικών ενεργειών. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Ξεκίνησε ένας σχεδιασμός για διαμόρφωση και προώθηση ενεργειακού προγράμματος, αφήνοντας στους τρίτους, τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, την τύχη του.

Εκείνο που προφανώς γινόταν πάντα είναι η αντιμετώπιση των εξελίξεων όταν αυτές εκδηλώνονται. Σήμερα υπάρχουν νέες κρίσιμες εξελίξεις: Εισέβαλε το τουρκικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει σταθμεύσει με σκοπό να προχωρήσει σε γεώτρηση. Πριν την άφιξη του γεωτρύπανου έγιναν διπλωματικές κινήσεις αποτροπής χωρίς αποτέλεσμα. Τι μπορούσε να γίνει;

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει στρατιωτικές δυνατότητες παρεμπόδισης του γεωτρύπανου. Θα μπορούσε, όμως, στην περιοχή να στείλει μια φρεγάτα η Ελλάδα, η παρουσία της οποίας θα προκαλούσε μιαν ελεγχόμενη, διαχειρίσιμη κρίση.

Μια τέτοια εξέλιξη σαφώς και θα ενεργοποιούσε Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ καθώς δεν θα ήθελαν μια σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, από τις φραστικές καταδίκες θα περνούσαν στις ουσιαστικές παρεμβάσεις. Εκτός κι εάν δεν τους ενδιαφέρει μια σύγκρουση.

Στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε μόνο εάν αποτραπεί η γεώτρηση και απομακρυνθεί ο «Πορθητής» θα έχουν σημασία οι παρεμβάσεις, οι δικές μας και αυτές των τρίτων. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα επιβάλει νέα τετελεσμένα και δύσκολα θα μπορεί η Λευκωσία να προχωρήσει στην επέκταση των ενεργειακών της σχεδιασμών και στην περιοχή δυτικά της Κύπρου. Δεν θα ενδιαφερθούν εταιρείες, οι οποίες δεν θα ήθελαν να δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή, όπου θα κάνει παράνομα και ετσιθελικά γεωτρήσεις η Τουρκία. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως αμφισβητείται η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να προκαλέσει την παρέμβαση τρίτων. Παρέμβαση ουσίας και όχι φραστική.

  • Θα πρέπει να μπλοκάρει τον διάλογο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ. Και να επιμένει σε αυτή της την απόφαση μέχρι να αποχωρήσει από την περιοχή η Τουρκία.

Θα πρέπει να… αισθανθούν και άλλες χώρες και Οργανισμοί την κρίση που προκαλεί η Άγκυρα.

Έχει προ πολλού αποφασιστεί η κατάθεση συντεταγμένων για τεμάχια δυτικά και βόρεια του νησιού. Τούτο έγινε τα τελευταία 24ωρα και μετά την «εισβολή» του «Πορθητή». Θα μπορούσαν να γίνουν πολλά στο πεδίο αυτό. Μονομερείς κινήσεις και όχι μόνο. Πόσα χρόνια εκκρεμεί η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου; Συζητείται δεκαετίες το ζήτημα αυτό. Η Αθήνα δεν θέλει να το συζητήσει καθώς προφανώς φοβάται την τουρκική αντίδραση. Φοβούμενη, όμως, την Τουρκία και ως αποτέλεσμα τούτου επιλέγοντας διαχρονικά την  τακτική της ακινησίας, η Άγκυρα αξιοποίησε τη στάση αυτή και  προχωρεί στο γκριζάρισμα ζωνών και στην επιβολή τετελεσμένων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα πρέπει αμέσως να προχωρήσουν σε διάλογο για καθορισμό ΑΟΖ στην περιοχή δυτικά της νήσου, που συναντώνται θαλάσσια οι τρεις χώρες. Τότε, θα προχωρήσει η Κύπρος και στον καθορισμό θαλασσοτεμαχίων.

Το θέμα δεν είναι στρατιωτικό. Δεν στρατιωτικοποιείται το θέμα που προέκυψε. Από αυτό το σημείο μέχρι να αντιμετωπίζεται το ζήτημα τούτο φοβικά, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη. Ακόμη και όσοι επένδυσαν σε στρατηγικούς εταίρους, πρέπει να γνωρίζουν πως όλα αυτά δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις. Πρέπει να υπάρξουν δράσεις.

Αυτή την εβδομάδα συγκαλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να απαιτήσει και να διασφαλίσει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας από την Ε.Ε. Όπως έπραξε η Ένωση για περιπτώσεις χωρών, που δεν είναι κράτη-μέλη. Πρέπει να παγώσουν πάραυτα όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Τουρκία.

Εάν χαθεί αυτή η μάχη, θα υπονομευθεί σοβαρά η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *