Κυβέρνηση Eθνικής Ενότητας: Πρέπει να επικρατήσει ο πραγματικός πατριωτισμός

FILE PHOTO. Ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη/EPA

Του ΛΟΥΚΗ Γ. ΛΟΥΚΑΙΔΗ

Η Κύπρος σήμερα διέρχεται μια περίοδο σοβαρής πολιτικής κρίσης. Πρέπει να εθελοτυφλεί ένας για να μην το πρόσεξε και να μην τον προβλημάτισε. Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τουρκική κατοχή 43 χρόνια που συνεχίζει χωρίς να υπάρχουν σοβαρά δείγματα απελευθέρωσης. Οι πολιτικές ηγεσίες δοκίμασαν να λύσουν το Κυπριακό με συνομιλίες με την κατοχική δύναμη μέσω των, υπό τον έλεγχο Τουρκίας, Τουρκοκυπρίων.  Η πολιτική αυτή απέτυχε.

Κατά τη γνώμη μου ήταν καταδικασμένη από την αρχή διότι δεν υπήρχε ισότητα μεταξύ των δύο συνομιλητών, ούτε η Κύπρος είχε συμμάχους με δύναμη και επιρροή. Η θεωρία των ενδοκυπριακών συνομιλιών προωθήθηκε αμέσως μετά την εισβολή από τους συμμάχους της Τουρκίας ως πολιτική διέξοδος σε ένα πρόβλημα το οποίο δεν είχαν τη διάθεση να λύσουν δυναμικά με βάση αρχές. Στην παγίδα αυτή πέσαμε και εμείς με την ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παραγνωρίζοντας ότι αποκλείεται σε μια τέτοια διαδικασία συνομιλιών να πάρουμε λύση πραγματικής απελευθέρωσης εφόσον θα επικρατούσε ως κυρίαρχος η Τουρκία με τους δυνατούς συμμάχους της.

Άλλοι που εναντιώνονταν σε αυτές τις συνομιλίες διότι έβλεπαν τα μειονεκτήματα χαρακτηρίζονταν ως απορριπτικοί διότι δήθεν δεν ήθελαν λύση. Και τώρα βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη γραμμή της κυπριακής ιστορίας. Ή δεχόμαστε συνέχιση συνομιλιών υπό τους όρους της Τουρκίας ή μένουμε μετέωροι και ανυπεράσπιστοι, διότι η πολιτική ηγεσία επιλέγοντας τις συνομιλίες δεν άσκησε ποτέ τη σωστή πολιτική πιέσεως της Τουρκίας. Μπροστά μας έχουμε τον κίνδυνο νομιμοποίησης της κατοχής ή και υποταγή ολόκληρης της Κύπρου στην Τουρκία.

Πλησίασαν οι προεδρικές εκλογές για νέο Πρόεδρο της Κύπρου που θα χειριστεί το Κυπριακό όπως είναι καθιερωμένο. Έχουμε πολιτικό στην Κύπρο που θα έχει τη δυνατότητα να πάρει στους ώμους του το κυπριακό πρόβλημα σε αυτή τη φάση και να το χειριστεί αποτελεσματικά; Βλέποντας τους ενδιαφερομένους και το παρελθόν όλων δεν πιστεύω πως υπάρχει τέτοιος πολιτικός. Τι γίνεται τότε; Οι συνθήκες που επικρατούν, επιβάλλουν μια και μοναδική αντιμετώπιση. Αυτήν της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ή Εθνικής Σωτηρίας. Τέτοιες κυβερνήσεις έχουν δημιουργηθεί και στην Ελλάδα, και στην Αγγλία, και στο Ισραήλ, και στην Ιταλία και σκοπός τους είναι να αντιμετωπίσουν ένα οξύ πρόβλημα της χώρας χωρίς κομματικές αντιπαλότητες. Στην Ελλάδα υπήρξαν τέτοιες κυβερνήσεις από το 1926 και έπειτα το 1944, 1974, 1989 και 2011.

Μπορεί να μην πέτυχαν στην αποστολή τους αλλά ήσαν χρήσιμες για την αποτροπή ορισμένων ζημιογόνων για τη χώρα συγκρούσεων και διαφορών. Στην Αγγλία έγινε Εθνική Κυβέρνηση με το κόμμα του Τσώρτσιλ και το αντίπαλο του Άττλη προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ναζιστική απειλή.

Εμάς η απειλή μπορεί να μην είναι ναζιστική, είναι όμως τουρκική που θα καταλήξει, αν πετύχει, στον αφανισμό των Ελλήνων της Κύπρου. Συνεπώς, ας αφήσουν τις προσωπικές φιλοδοξίες τους οι υποψήφιοι ή τους συνασπισμούς τους για να πάρουν την καρέκλα του Προέδρου και συναισθανόμενοι επιτέλους την κρισιμότητα των συνθηκών στην Κύπρο με τα σημερινά δεδομένα ας συνεργαστούν για μια εθνική κυβέρνηση σωτηρίας της Κύπρου στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων χωρίς να αποκλείονται και άλλες προσωπικότητες Κυπρίων από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Η πατρίδα μας, η Κύπρος μας, βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού και δεν σώζεται ούτε με συνομιλίες, ούτε με προσευχές. Χρειάζεται δυναμική πολιτική ηγεσία να ξέρει να χειρίζεται τα ηνία της κυβέρνησης αποτελεσματικά. Για να μην πέσουμε στον γκρεμό. Αυτή είναι η πρόταση που προβάλλω. Ελπίζω να τη συμμεριστούν όλοι οι πολιτευόμενοι και ενδιαφερόμενοι για τη σωτηρία της Κύπρου και να υποτάξουν τις παροδικές λαχτάρες τους για προεδρική εξουσία σε μια χώρα που καίγεται πολιτικά και οικονομικά σε σημείο επικίνδυνο και ας δώσουν το χέρι μεταξύ τους για μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας.

Έτσι θα αποβάλουν τις κομματικές επιδιώξεις τους και θα επικεντρωθούν συλλογικά και ανεξάρτητα κομματικής προέλευσής τους, στον ιερό σκοπό της σωτηρίας της πατρίδας μας. Εύχομαι να επικρατήσει ο πραγματικός πατριωτισμός παραμερίζοντας τις επιδιώξεις προσωρινής ευημερίας.

  • Ο Λουκής Λουκαΐδης είναι πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *