Λαθρεμπόριο στα όρια της προδοσίας

Το οδόφραγμα της Δερύνειας. ΚΥΠΕ, Κάτια Χριστοδούλου

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΥΔΗ

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια όσοι νοιαζόμαστε για τη νομιμότητα σ’ αυτό τον τόπο αλλά και για την ευρωστία των δημοσίων οικονομικών, βγάζαμε κραυγή τεράστιας αγωνίας για το λαθρεμπόριο που κάποιοι πάνω σε οργανωμένη βάση, έκαναν και κάνουν με τα κατεχόμενα.

Ένα λαθρεμπόριο τεραστίων και ανεξέλεγκτων διαστάσεων που γίνεται από κάποιους που κρύβονται πίσω από τον κανονισμό της πράσινης γραμμής.

Τα όσα ακούστηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου στις 16 Νοεμβρίου 2021 από όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, που υφίστανται το κόστος της παρανομίας είναι φρικτά, απαράδεκτα και επικίνδυνα.

Και δεν είναι μόνο το λαθρεμπόριο που γίνεται με τα καύσιμα. Υπάρχουν και άλλα σοβαρά θέματα που αφορούν την υγιεινή των τροφίμων που μας έρχονται από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές, γεμάτα φυτοφάρμακα εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ενώ στην αγορά υπάρχουν προϊόντα μαϊμού σε όλους τους τομείς. Από είδη ένδυσης φάρμακα, τσιγάρα κ.λ.π.

Η διαιώνιση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης με πρωταγωνιστές όσους έχουν εξοικειωθεί με την τουρκική κατοχή και τον Αττίλα, (που τρίβει τα μουστάκια του από ικανοποίηση), είναι απαράδεκτη και πρέπει πάση θυσία να σταματήσει. Να σταματήσει χθες…

Και θα σταματήσει όταν:

(α) Η Πολιτεία, (Κυβέρνηση και Βουλή), αποφασίσουν να βγουν από το λήθαργο, την αδιαφορία και την απάθεια και να προστατεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία με αυστηροποίηση των ελέγχων και των ποινών.

(β) Η Αστυνομία και οι τελωνειακές Αρχές αποφασίσουν να γίνουν επιτέλους Αστυνομία και τελωνειακές Αρχές και να συλλάβουν τους λαθρεμπόρους και όσους αθλούνται στην παρανομία.

Να τους οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης και με τεκμηρίωση και απόδειξη να τους επιβληθούν οι πιο αυστηρές ποινές και να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα τους.

(γ) Να αποταθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζητήσουμε αυστηροποίηση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ώστε να κλείσουν ερμητικά τα παράθυρα της παρανομίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να βρει τον τρόπο και τους μηχανισμούς να προστατεύσει τον εαυτό της από το θεριό της παρανομίας που τόσα χρόνια αναγιώθηκε μέσα στον κόρφο της. Με την ανοχή, τη σιωπή και την αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνώντων.

Και κάτι τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: επειδή πρέπει να προστατευθεί η νομιμότητα και το εμπόριο ποιοτικών αγαθών στις ελεύθερες περιοχές, θα πρέπει όσοι τιμωρούνται για θέματα λαθρεμπορίου κ.λ.π. από τα δικαστήρια να χάνουν όλα τα ωφελήματα που δικαιούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι οξύμωρο και τραγικό να ζητάς από μια Δημοκρατία να σου παράσχει παιδεία, υγεία, κοινωνικές παροχές και περίθαλψη και εσύ να ροκανίζεις με τη συμπεριφορά σου την ύπαρξη της.

Υ.Γ.: Μήπως όσοι έχουν εξοικειωθεί τόσο πολύ με την τουρκική κατοχή, σκέφτονται από τα κέρδη του λαθρεμπορίου να κτίσουν στις ελεύθερες περιοχές και κανένα άγαλμα του Ετζεβίτ, του πρωθυπουργού της εισβολής; Λέμε, μήπως το σκέφτονται;

*Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *