Μακριά από τον κορνιαχτό και τα λασπόνερα, οι ενεργοί πολίτες μπορούν να αναγνωρίσουν αυτούς που θα συμβάλουν στη σωστή κατεύθυνση

Οι Κύπριοι πολίτες προσήλθαν την Κυριακή στα εκλογικά κέντρα, στις ελεύθερες περιοχές του νησιού και άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα για τις Δημοτικές Εκλογές, Λευκωσία 18 Δεκεμβρίου 2016. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΣΙΜΙΛΛΗ
Η μέρα των νέων εκλογών έφτασε κι είναι σήμερα η τελευταία (κυριακάτικη) ευκαιρία για μια κουβέντα γι’ αυτές. Ήταν πολλά τα θέματα που έπρεπε να συζητηθούν, σε μια περίοδο όπου ο ευρωπαϊκός ορίζοντας είναι θολός κι ας μην πολυφαίνεται. Ίσως γιατί πιο θολός είναι ο ορίζοντας λίγο έξω από την Πάφο.

  • Ποια είναι τελικά η πορεία της Ευρώπης, πώς πορεύονται τα 26 «φυσιολογικά» μέλη της. Εξαιρούμε το ιδιότροπο Ηνωμένο Βασίλειο που νόμισε πως ήθελε να φύγει, χωρίς να ξέρει γιατί και, τώρα, μάλλον θέλει να μείνει αλλά δεν ξέρει πώς! «Αφήνει πίσω του συντρίμμια», βάσεις κυρίαρχες, λέει, και ενοίκια πενήντα έξι τόσων χρόνων αναιδώς απλήρωτα.

Είναι κι άλλοι που πολύ φυσιολογικοί δεν είναι αφού υψώνουν σιδερόφρακτα σύνορα για να ανακόψουν τους μετανάστες. Ούτε αυτοί ούτε και οι πιο φιλόξενοι, κάνουν οτιδήποτε για να σταματήσει η προσφυγιά κι η μετανάστευση…Έχουμε εξαιρέσει και την Κυπριακή Δημοκρατία που φυσιολογικό κράτος δεν είναι, μα θέλει να είναι και έτσι λέει πως την θέλει και ο διεθνής παράγοντας.

Μόνο που η Κύπρος, ακόμα κι αν δεν ήταν Ευρωπαία, δεν θα έπρεπε να δεχτεί λύση ρατσιστική με μόνιμη την καταπάτηση των ανθρώπινων και των πολιτικών δικαιωμάτων μας. Είναι φανερό πως ατυχώς η κρατούσα αντίληψη, όπως τουλάχιστον εκφράζεται από τα εναλλασσόμενα στην εξουσία κόμματα, είναι πως τα «συνιστώντα κρατίδια» θα είναι δυο, περίπου όπως τα ξέρουμε, με «εδαφικές αναπροσαρμογές» – ωσάν να ήταν κράτη που θα αναπροσάρμοζαν τα σύνορά τους. Τούτη μάλιστα η διευθέτηση θα νομιμοποιηθεί, με «απεκεί» τους Τουρκοκύπριους και τους (νομιμοποιούμενους) έποικους κι «απεδώ» τους Ελληνοκύπριους.

  • Τώρα πού το βρήκε το ΑΚΕΛ, που υποστηρίζει την πιο πάνω συνταγή, πως θα πρέπει Ε/κ και Τ/κ να συνεργάζονται στη βάση των πολιτικών τους θέσεων και όχι της εθνοτικής τους καταγωγής, είναι κι αυτό από τα παράξενα! Ούτε σαν προεκλογικό σύνθημα δεν ξεγελά αφού και ο Τ/κ υποψήφιός του (έμπρακτη απόδειξη αυτής της συνεργασίας), για τη διζωνοσυνταγή μιλά κι αυτός σε κάθε ευκαιρία…
    Περιμέναμε (και δικαιολογημένα) περισσότερα από μια οριακά εκφρασθείσα αλληλεγγύη κι ας είπε ο Γιούνκερ το πολύ σημαντικό «σ’ αυτό το θέμα είμαι Κύπριος»!

Χρήσιμο το μήνυμα και συμβολικό, ακόμα κι αν φαίνεται να περιορίζεται στην τελευταία τουρκική εισβολή, αυτή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας! Ιδιαίτερες οι έγνοιες μας, σοβαρές οι ευθύνες κι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αρκεί να πει πως δεν την θέλει την Τουρκία, όπως συμπεριφέρεται. Αυτή η χώρα κατέχει τη μισή Κύπρο, χώρα μέλος της Ένωσης. Είναι πολλαπλή η εισβολή κι η κατοχή του τόπου, του εδάφους, του αέρα, της παραλίας, των φυσικών πόρων, της κληρονομιάς, τώρα και της ΑΟΖ.

  • Τα ευχολόγια για να είναι λιγότερο άτακτη (αλλά με ανοχή στην από το 1974 κατοχή) προσβάλλουν την ίδια την Ευρώπη…
  • Για μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη Ευρώπη είναι που πρέπει να αγωνιστούν και οι Κύπριοι βουλευτές.
  • Για την καταγγελία της φανερής και κρυφής κατοχής, για τη δημοκρατία και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, για την παιδεία και την υγεία, ενάντια στον κάθε φασισμό και τον κάθε ρατσισμό, για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή μας και την Ευρώπη, ενάντια στα πυρηνικά, τα κοντινά μας και τα παραπέρα, ενάντια στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, για την ενθάρρυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την υλοποίηση των υποχρεώσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή, για άρση των αιτίων που οδηγούν στην εξαθλίωση και τη μετανάστευση, για την ευρωπαϊκή συλλογικότητα στη διαμόρφωση των αποφάσεων μα και για την ισότητα των κρατών στη διαχείριση των δικών τους δικαιωμάτων και της πολιτιστικής τους ταυτότητας, συστατικό της «πολυπολιτισμικής βιοποικιλότητας», για τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης…

Ήταν βαρύ το κλίμα τις τελευταίες εβδομάδες… Μακριά, όμως, από τον κορνιαχτό και τα λασπόνερα, οι ενεργοί πολίτες μπορούν να αναγνωρίσουν αυτούς που θα συμβάλουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι κι αυτό μια ουσιαστική ελπίδα για την επόμενη μέρα!
ktsimillis@cytanet.com.cy

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *