Με κρίσιμα διλήμματα και αδιέξοδα θα ξημερώσει η επομένη των εκλογών

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Σάββα Ιακωβίδη

Δύο μόνον εβδομάδες απομένουν μέχρι την πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών. Οι υποψήφιοι γι την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδίδονται σε ασυγκράτητη προεκλογική εκστρατεία. Υπόσχονται και δεσμεύονται για τα πάντα. Ιδιαίτερα στο Κυπριακό και στην οικονομία. 

Οι σκεπτόμενοι πολίτες με καχυποψία και κριτικό πνεύμα αντιμετωπίζουν την ακατάσχετη δηλωσολογία και υποσχετολογία τους. Σε όλους τους πολίτες αιωρείται το μέγα ερώτημα: Ποιον υποψήφιο να υποστηρίξουν και γιατί; Το ερώτημά τους συναρτάται προς την επομένη των εκλογών. Όταν τα συνθήματα, οι υποσχέσεις, οι δεσμεύσεις και τα ψεύδη θα καταλαγιάσουν, ο νέος Πρόεδρος θα τεθεί ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων και αδιεξόδων στο Κυπριακό.

Τρεις είναι οι κύριοι υποψήφιοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν πιθανότητες να εκλεγούν. Κατ’ αρχήν, είναι ο σημερινός Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης. Θεωρείται ως εν δυνάμει να επανεκλεγεί. Όμως, όπως έλεγε ο μέντοράς του, μ. Γλ. Κληρίδης, «η ττενέκκα» (η κάλπη) «θα αποφασίσει». Ο δεύτερος υποψήφιος είναι Ν. Παπαδόπουλος και ο τρίτος είναι ο Στ. Μαλάς.

Εάν επανεκλεγεί ο Ν. Αναστασιάδης, η πορεία του Κυπριακού είναι προδιαγεγραμμένη: Η επόμενη φάση των συνομιλιών θα ξεκινήσει «από εκεί που έμειναν» στο Crans-Montana (με την αποδοχή από τον Αναστασιάδη των τουρκικών αξιώσεων) και στη βάση του πλαισίου Γκουτιέρες, το οποίο Αναστασιάδης και Μαλάς θεωρούν ότι είναι το εφαλτήριο, διά του οποίου το Κυπριακό θα εκτιναχθεί προς την λύση του. Ερώτηση: Ποιος εμπιστεύεται έναν εν παντί αναξιόπιστο και επικίνδυνο Αναστασιάδη;

Ο δήθεν ανεξάρτητος Στ. Μαλάς, υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, είναι ακόμα πιο ένθερμος θιασώτης της επανέναρξης των συνομιλιών «από εκεί που έμειναν» επειδή, τάχα, αν δεν συνομιλήσουμε θα επέλθει η διχοτόμηση. Είναι ο γελοίος μπαμπούλας με τον οποίο ΑΚΕΛ και Μαλάς επιχειρούν να εξαπατήσουν όσους πολιτικά αφελείς και αμαθείς περί την τουρκική πολιτική. Η Τουρκία – να το ξαναπούμε προς ανιστόρητους – δεν θέλει διχοτόμηση αλλά τον πλήρη έλεγχο και επανάκτηση της Κύπρου. Γιατί  Αναστασιάδης-Μαλάς έκαναν παντιέρα το πλαίσιο Γκουτιέρες, χειροκροτούμενοι από το ΔΗΣΑΚΕΛ; Διότι περιλαμβάνει τις θέσεις τις οποίες Αναστασιάδης, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ προώθησαν, αποδέχτηκαν και υποστηρίζουν. Ποιες είναι αυτές;

Πενταμερής διάσκεψη (έστω και αν ο Ν. Αναστασιάδης, ψευδέστατα, εξαπατά αφελείς μιλώντας περί δήθεν… πολυμερούς). Εκ περιτροπής προεδρία, η οποία βάναυσα καταργεί και ποδοπατεί την διεθνώς παραδεδεγμένη αρχή, «ένας άνθρωπος, μία ψήφος». Παραμονή όλων των εποίκων. Δηλαδή: Αναστασιάδης, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τσιμεντώνουν την σίγουρη τουρκοποίηση της Κύπρου, διά της υπογραφής τους – αν τους αφήσει ο λαός. Βέτο της τ/κ μειοψηφίας σε όλες τις αποφάσεις του μελλοντικού ομόσπονδου κράτους. Παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στα 80 εκ. των Τούρκων. Με απλά λόγια, η διά της υπογραφής τους αρπαγή και κατάποση της Κύπρου, όπως ακριβώς συνέβη στην δυστυχή συριακή Αλεξανδρέττα, το 1938.

Παραχώρηση κατά προτεραιότητα του δικαιώματος ιδιοκτησίας στους εποίκους, κλέφτες ε/κ κατεχόμενων περιουσιών. Δηλαδή: Αναστασιάδης, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ νομιμοποιούν ένα διεθνές έγκλημα πολέμου και ταυτόχρονα αναγνωρίζουν δικαιώματα στους κλέφτες. Παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά από πιθανή λύση. Και το κερασάκι στην τούρτα των υποχωρήσεων Αναστασιάδη: Οι εξωφρενικές και ολέθριες δηλώσεις του για την κυπριακή ΑΟΖ και η οιονεί αναγνώριση ΑΟΖ στο κατοχικό μόρφωμα με δικαίωμα ερευνών στην Τουρκία.

Από την άλλη, ο τρίτος υποψήφιος, Ν. Παπαδόπουλος, απορρίπτει διαρρήδην τα πιο πάνω. Αποφεύγει να αναφέρεται σε διζωνική ομοσπονδία – με σωστό ή λάθος, περιεχόμενο – και υποστηρίζει ότι διά της ομοσπονδιακής μετεξέλιξης η Κυπριακή Δημοκρατία θα διατηρηθεί. Εάν εκλεγεί ένας εκ των δύο, Αναστασιάδης ή Μαλάς, η πορεία του Κυπριακού και της Κύπρου είναι προδιαγεγραμμένη. Και οι δύο θεωρούν ότι ο κατευνασμός και η εξημέρωση του τουρκικού θηρίου είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί το πρόβλημα με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Πλανώνται πλάνην οικτράν ως επικίνδυνοι μαθητευόμενοι πολιτικοί μάγοι! Δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα τις επεκτατικές διαθέσεις του σουλτάνου ο οποίος απαιτεί να ελέγχει το νησί διά της υπογραφής μας.

Από την άλλη, ο Ν. Παπαδόπουλος, αν εκλεγεί, θα βρεθεί ενώπιον επαχθέστατης πολιτικής κληρονομιάς την οποία θα του αφήσει ο απερχόμενος Ν. Αναστασιάδης. Με βάση τις διακηρύξεις του, πρέπει να ανατρέψει πλήρως τη βάση, τη δομή και το περιεχόμενο των συνομιλιών, να απορρίψει όλες τις υποχωρήσεις Χριστόφια-Αναστασιάδη, να αντισταθεί στην Τουρκία, να της προκαλέσει κόστος και να εφαρμόσει την νέα στρατηγική που ευαγγελίζεται. Με ποιες δυνάμεις; Με ποιες δυνατότητες; Με ποιες προοπτικές επιτυχίας όταν το έδαφος και το περιβάλλον που καλλιέργησε ο Ν. Αναστασιάδης ισοδυναμούν με καυδιανά δίκρανα; Η επομένη των εκλογών δεν θα είναι ημέρα χαράς ή… νίκης ούτε για τον νέο Πρόεδρο ούτε για τους πολίτες. Αυτές οι εκλογές ξεκάθαρα ισοδυναμούν με δημοψήφισμα επιβίωσης ή τουρκοποίησης του κυπριακού Ελληνισμού. Ο καθείς και η ψήφος του.

*Δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *