Με ποια πολιτική πρόταση θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού Προεδρικό και ΔΗΣΥ;

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε συνάντηση με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Ann Doherty/ ΚΥΠΕ

Toυ Μιχάλη Δαμιανού

Στον απόηχο του ναυαγίου των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα και ενόψει μιας περιόδου που θα μας οδηγήσει στις προεδρικές εκλογές του 2018 προκύπτουν συγκεκριμένα πολιτικά μηνύματα και συμπεράσματα για το σημερινό σκηνικό.

Η ορθή ανάλυση αυτών των δεδομένων, μακριά από εμμονές και προσεγγίσεις παρωχημένων εποχών, μπορεί να προσφέρει καθαρές λύσεις, αυτές που ζητά και χρειάζεται η κοινωνία. 

Το πρώτο συμπέρασμα, που επαναβεβαιώθηκε το τελευταίο διάστημα, είναι ότι η πολιτική που ακολούθησε η πλευρά μας την τελευταία δεκαετία έχει ξοφλήσει.

Οι πολίτες και κυρίως οι πρόσφυγες έχουν κουραστεί να ακούνε για δήθεν πρόοδο και δήθεν άσκηση πίεσης προς την Τουρκία. Η αναγκαιότητα για μια δίκαιη, βίωσιμη και λειτουργική λύση κινδυνεύει να ξεθωριάσει στην πάροδο του χρόνου.

Επίσης, είναι καταθλιπτικό να λέμε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως την ευθύνη για το αδιέξοδο φέρει η Τουρκία, αλλά κανένας δεν βγαίνει να την κατηγορήσει δημόσια. Η πολιτική του καλού παιδιού από τους Χριστόφια και Αναστασιάδη απέτυχε και αυτό κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Ένα άλλο συμπέρασμα της τελευταίας περιόδου είναι πως η αναπτυξιακή και η κοινωνική πολιτική δεν μπορούν να έχουν προεκλογικό χαρακτήρα και ούτε να χρησιμοποιούνται ως κεφάλαια μιας προεκλογικής εκστρατείας.

Αλήθεια, πόσο πείθουν τους πολίτες οι ξαφνικές εξαγγελίες του Προέδρου Αναστασιάδη για νέα αναπτυξιακά έργα και οι αποφάσεις που ήταν κρυμμένες στα συρτάρια για να βγουν έξω την κατάλληλη στιγμή; Αυτή η πρακτική αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας του λαού. Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουν το Προεδρικό και ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι με ποια πολιτική πρόταση θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού.

Η εσωτερική διακυβέρνηση είναι υποχρέωση και καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται στη λήξη της θητείας απλά και μόνο για να πάρει το χαρακτήρα εισιτηρίου για μια νέα πενταετία.

Στο άλλο μεγάλο στοίχημα της κάθε κυβέρνησης, αυτό της οικονομίας, το μήνυμα της κοινωνίας είναι ξεκάθαρο και διαχρονικό.

Δεν φτάνει να ευημερούν οι αριθμοί, σημασία έχει να μπορεί αυτή η μαθηματική εξίσωση να επηρεάζει θετικά τις ζωές των ανθρώπων. Η προσέγγιση ότι περάσαμε και χειρότερα δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν άλλοθι για τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα. Η ουσία είναι αυτό που υπάρχει σήμερα και πως μπορούμε να το βελτίωσουμε στο μέλλον.

Μέσα από αυτό τον φακό, το κύριο μήνυμα και απαίτηση της πλατιάς μάζας των πολιτών είναι να υπάρξουν καθαρές λύσεις σε όλα τα ανοικτά ζητήματα. Χρειάζονται ανατροπές, πολιτικό θάρρος, διεκδικητική πολιτική, ανθρωποκεντρική προσέγγιση και σύγχρονες αντιλήψεις. Πρακτικές και πολιτικές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν πρέπει να μείνουν στο παρελθόν.

*Μέλος Ε.Γ. ΔΗΚO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *