Με «θολό τοπίο» στην Ουάσιγκτον, αυξημένες πιθανότητες για τουρκική δράση κατά Ελλάδας και Κύπρου

US President Joe Biden listens during a St. Patrick’s Day event in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, on 17 March 2022. EPA, Al Drago, POOL

Του Πανίκου Παναγιώτου

Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, είναι πολύ πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να βιώσουν ξανά ένα γνώριμο σκηνικό, με άμεσες επιπτώσεις στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Αν οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, είτε του ενός από τα δυο σώματά του, τότε αναμένεται να προκύψει «πολιτική παραλυσία» στην Ουάσιγκτον.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα είναι «εγκλωβισμένος» του διχαστικού κλίματος, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024 και ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών θα έχει μια διαρκή αγωνία για την αμερικανική δημοκρατία.

Όταν στην Ουάσιγκτον δεν θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία ή για μια πιθανή επιθετική ενέργεια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το διεθνές σκηνικό θα γίνεται ακόμα πιο ασταθές.

Με βάση τα όσα βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα (με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την απειλή της Κίνας κατά της Ταϊβάν, τις συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, τις τουρκικές επεκτατικές ενέργειες στην περιοχή, τις σοβαρές επιπτώσεις του πληθωρισμού και με αρκετούς άλλους υπαρκτούς κινδύνους), η επιστροφή των ΗΠΑ σε μια κατάσταση «αναγκαστικής εσωστρέφειας» θα αποτελεί μια επιπλέον αρνητική εξέλιξη για τη διεθνή κοινότητα.

Οι ενδιάμεσες εκλογές αφορούν τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, τις 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, τους 36 από τους 50 κυβερνήτες, καθώς και άλλα πολιτειακά, δημοτικά και τοπικά αξιώματα.

Οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την οικονομία, τον πληθωρισμό και την εγκληματικότητα, τρία μεγάλα προβλήματα που για τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους αποτελούν τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας τους.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών προβάλλεται το δικαίωμα στην άμβλωση και υπογραμμίζεται ο κίνδυνος για «επιστροφή του Τραμπ», θυμίζοντας τι έγινε στις 6 Ιανουαρίου 2021, με την εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του τότε προέδρου της χώρας.

Σε δημοσκόπηση της Gallup, η οικονομία εξακολουθεί να κατατάσσεται ως το κορυφαίο θέμα, με το 85% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να λέει ότι θα είναι «εξαιρετικά» ή «πολύ σημαντικό» για την ψήφο τους. Δεύτερο θεωρείται το έγκλημα, με το 71% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να υποστηρίζει ότι είναι εξαιρετικά είτε πολύ σημαντικό για την ψήφο τους. Τρίτο κατατάχθηκε το ζήτημα της άμβλωσης με το 66% να αναφέρει ότι θα είναι «αρκετά σημαντικό» για την ψήφο τους.

Μετά από τέσσερεις δεκαετίες, πάνω από τα 3/4 των ψηφοφόρων θεωρούν ότι το βίαιο έγκλημα αποτελεί μείζον πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Politico/Morning Consult, καταδεικνύοντας γιατί το θέμα θεωρείται καθοριστικό στη μάχη για τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Οι Δημοκρατικοί συνδέουν την εγκληματικότητα με τη βία των όπλων και οι Ρεπουμπλικανοί με την παράνομη μετανάστευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν για «καταστροφική πολιτική».

Η εγκληματικότητα έχει πολιτικές και οικονομικές αιτίες, αλλά η «ιδεολογία των όπλων» είναι βαθιά ριζωμένη στην αμερικανική κοινωνία.

Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις και τις εκτιμήσεις αναλυτών, από την 1η Ιανουαρίου 2023, που θα αναλάβουν καθήκοντα σε Βουλή και Γερουσία όσοι υποψήφιοι κερδίσουν την εκλογική μάχη της 8ης Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει μία νέα «προβληματική περίοδος» για το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τον υπόλοιπό κόσμο.

Και με «θολό τοπίο» στην Ουάσιγκτον, θα υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για τουρκική δράση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *