Με την κατάθεση λευκής πετσέτας, το εκλογικό Σώμα έστειλε στον δεύτερο γύρο Μαλά και Αναστασιάδη

Ψηφοφόροι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις Προεδρικές Εκλογές 2018, Λεμεσός 28 Ιανουαρίου 2018. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του Πέτρου Ασσιώτη

Στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία συντελείται μεγάλη «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για λύση του κατοχικού ζητήματος. Πρώτα με τον πρώην Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, όπου στις συνομιλίες του με τον Ταλάτ καταγράφηκαν από τον τότε εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, Αυστραλό Ντάουνερ, αριθμός «συγκλίσεων». Βέβαια η χρήση της λέξης «συγκλίσεις» χρησιμοποιείται σε αυτή την περίπτωση παραπλανητικά καθώς η τουρκική πλευρά δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τις θέσεις της. Αντίθετα ο τότε Πρόεδρος μετακινήθηκε προς τις τουρκικές θέσεις, δηλαδή η λέξη «σύγκλιση», αν δεν επρόκειτο να χρησιμοποιείται για παραπλάνηση των πολιτών, θα ονομαζόταν «παραχώρηση». 

Άρα στην ουσία δεν υπήρξε καθόλου πρόοδος καθότι δεν υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις, μόνο από τη δική μας πλευρά. Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης το 2013, που αν και δεσμευόταν στο προεκλογικό του πρόγραμμα να αποδεσμευτεί από τις συγκλίσεις/υποχωρήσεις του προκατόχου του, τις προχώρησε παραπέρα. Έτσι στις 14 Φεβρουαρίου 2014, μαζί με τον αντιπρόσωπο της Τουρκίας, Έρογλου, κατόπιν επίσκεψης στην Κύπρο και προτροπής της κυρίας Νούλαντ, βοηθού ΥπΕξ στο αμερικανικό State Department, συνομολόγησε το Κοινό Ανακοινωθέν. Του οποίου βασικό χαρακτηριστικό του ήταν η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αλλαγής της με κάποιου τύπου ομοσπονδία. Ανύπαρκτη οπουδήποτε στον πλανήτη Γη, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, βασισμένη σε εθνοτικά και θρησκευτικά στοιχεία.

Ως Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε ακόμα ένα βήμα αποαναγνώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις πενταμερείς που αποδέχθηκε, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν απούσα. Στην τελευταία δε πενταμερή του Κραν Μοντάνα ο Νίκος Αναστασιάδης κτύπησε τα ρέστα του. Έδωσε και τα τελευταία δώρα στην Τουρκία, εκ περιτροπής προεδρία, βέτο στους εποίκους και Τουρκοκύπριους σε όλα, χείριστο δε, αποδέχτηκε και την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεων, απλά δεν συμφώνησε ακόμα τον αριθμό τους. Να είμαστε βέβαιοι πως όπως βαπτίστηκαν οι υποχωρήσεις σε συγκλίσεις θα βρεθούν πάλι ωραίες λέξεις να περιγράψουν την παραμονή τουρκικού στρατού και εγγυήσεων. Την πολιτική Αναστασιάδη στις υποχωρήσεις/συγκλίσεις υποστήριζε, πέρα από τον ΔΗΣΥ, και το ΑΚΕΛ που είχε ήδη εμπειρία σε υποχωρήσεις από την Προεδρία Χριστόφια.

Στις 28 Ιανουαρίου, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς/ΑΚΕΛ, δύο άνθρωποι που θέλουν ο ένας να επανεκλεγεί Πρόεδρος και ο άλλος για πρώτη φορά, με στόχο τη διάλυση του κράτους που θέλουν να ηγηθούν!!! Αντιμέτωπός τους ο Νικόλας Παπαδόπουλος με πρόταξη τη διατήρηση και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως έχει. Δυστυχώς ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχασε τις εκλογές από λάσπη που εδέχθη, Δούρειων Ίππων, αλλά και πριμοδότησης προς τον κύριο Μαλά από Βρούτους και Βρούτες καλά οργανωμένους. Βέβαια άμοιρος ευθυνών δεν ήταν ο ίδιος, καθώς περιστοιχιζόταν από κομματικά του στελέχη που μάλλον δεν είχαν την εμπειρία να οργανώσουν τέτοιας έκτασης προεκλογική εκστρατεία.

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν περίπου σαν ένας αγώνας μποξ. Στη μια γωνιά Αναστασιάδης/ΔΗΣΥ -Μαλάς/ΑΚΕΛ, με ακριβώς με την ίδια γραμμή στο εθνικό μας θέμα. Μια γραμμή που δεν διασφαλίζει ποσώς την επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου με την τρισχιλιετή παρουσία, στη γη των πατέρων του. Στην άλλη γωνιά ο Νικόλας Παπαδόπουλος με μια άλλη γραμμή που θα μας έδινε ίσως ανάσες μέχρι να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Ζητήθηκε από τους θεατές, δηλαδή το εκλογικό Σώμα, να αποφασίσουν για τον νικητή. Τότε έριξαν λευκή πετσέτα στον Νικόλα Παπαδόπουλο για να αποχωρήσει από τον αγώνα.

Με την κατάθεση λευκής πετσέτας, το εκλογικό Σώμα έστειλε για τις εκλογές της Κυριακής 4ης Φεβρουαρίου τους Μαλά/ΑΚΕΛ και Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ. Όποιος από τους δύο κερδίσει τις εκλογές, δεν έχει σημασία πλέον ποιος, θα προχωρήσει σε μια νέα πενταμερή όπου θα κλείσει το Κυπριακό με μια ενδιάμεση συμφωνία που θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή. Όταν το εκλογικό Σώμα αντιληφθεί πως δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα για έγκριση της ενδιάμεσης λύσης, αλλά αργότερα για επουσιώδη ζητήματα που δεν θα έχει σημασία αν ψηφίσει ναι ή όχι, θα είναι πολύ αργά πλέον. Δεν θα έχει λευκή πετσέτα να του ρίξει, τη μία και μοναδική που είχε τη χρησιμοποίησε για τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

*Πρόεδρος της Κίνησης Προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.