Με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις κερδίζουμε το μέλλον: Η Κυβέρνηση προωθεί σημαντικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια

FILE PHOTO. Συνεδρία της Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων/ ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου

Του Νίκου Χριστοδουλίδη

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης στο Ετυμολογικό του Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας παραπέμπει στην αρχαία εποχή για να δώσει την προέλευση και τη σημασία της λέξης μεταρρυθμίζω. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, (σ. 848), από την αρχαία εποχή η λέξη μεταρρυθμίζω σημαίνει «αναμορφώνω, βελτιώνω, διορθώνω».

Οι μεταρρυθμιστικές  δράσεις, δηλαδή, στόχο έχουν να διορθώσουν κακώς έχοντα και να βελτιώσουν μια κατάσταση πραγμάτων η οποία δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Αν επιχειρήσουμε τηλεγραφικά να παραθέσουμε τους λόγους που μας αναγκάζουν να αναμορφώσουμε κάποιο θεσμό, ένα κυβερνητικό εργαλείο, μια παρεχόμενη υπηρεσία, μια δεδομένη κατάσταση, αυτοί δύνανται να είναι η πάροδος του χρόνου και αδυναμία πλέον να ανταποκρίνεται στα δεδομένα και προκλήσεις της εποχής, στρεβλώσεις που οφείλονται στην περίοδο εισαγωγής, γενικότερη κρίση θεσμών όπως επίσης και ανάγκη συμπόρευσης και υιοθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων. 

Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω και των στρεβλώσεων και σημαντικών αδυναμιών που σχετίζονταν με τις ίδιες τις πρόνοιες των Συμφωνιών ίδρυσης του κράτους, αλλά και του συνταγματικού κειμένου, σε συνδυασμό με  την ιδιόμορφη κατάσταση πραγμάτων που προκλήθηκε μετά την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, ποτέ δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση και δεν λήφθηκαν τολμηρές αποφάσεις για σοβαρές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Στην πράξη, η υιοθέτηση θαρραλέων μεταρρυθμιστικών δράσεων προσεγγιζόταν ως κάτι που είτε οι ιδιάζουσες συνθήκες στο νησί δεν επέτρεπαν, όπως τα χαρακτηριστικά της μετά εισβολής Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε αναστέλλονταν εξαιτίας των φόβων και ανησυχιών κάποιων από ενδεχόμενες αλλαγές στην κρατούσα κατάσταση πραγμάτων.

Η ενταξιακή και εναρμονιστική διαδικασία και ακολούθως η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση επέδρασε μεν θετικά δεν ήταν όμως επαρκής ώστε να αντιμετωπισθούν χρόνιες και συστημικές αδυναμίες που είχαν ήδη συσσωρευτεί. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η θέση των Βρυξελλών ήταν ότι ναι μεν η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε σημαντικά βήματα και ήταν πρώτη στις επιδόσεις υποψήφια προς ένταξη χώρα, αλλά μακροπρόθεσμα, εάν δεν υιοθετούνταν τολμηρές μεταρρυθμίσεις, τα Κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, που βρίσκονταν επίσης σε ενταξιακή διαδικασία μαζί με την Κύπρο, θα βρίσκονταν σε πιο ευνοϊκή θέση λόγω του γεγονότος ότι στις χώρες αυτές όλες οι δομές και θεσμοί χτίζονταν εξαρχής σε σύγχρονες, στέρεες και δυνατές βάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής.

Στην ουσία δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για υιοθέτηση τολμηρών εκσυγχρονιστικών δράσεων, σε κάποιες των περιπτώσεων είτε έκρυψε, είτε ενίσχυσε συστημικές στρεβλώσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λόγω και της προαναφερθείσας κατάστασης αλλά και έλλειψης πολιτικής βούλησης να ληφθούν αναγκαίες και τολμηρές αποφάσεις, το 2013 η χώρα μας, ως φυσική εξέλιξη μπορεί να ισχυριστεί κάποιος αλλά και λόγω άλλων παραμέτρων, κατάρρευσε σχεδόν ολοκληρωτικά με τις γνωστές σε όλους δραματικές συνέπειες.

Η παρούσα διακυβέρνηση, βρισκόμενη τότε στην εξουσία για λιγότερο από δύο εβδομάδες, είχε κληθεί τον Μάρτιο του 2013 να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη και πρωτοφανή κατάσταση πραγμάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διαμορφωθείσα κατάσταση, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, στη βάση και της ιδεολογικής της προσέγγισης αλλά και αφουγκραζόμενη τις απαιτήσεις της Κυπριακής κοινωνίας, η ανοχή της οποίας δικαιολογημένα είχε εξαντληθεί, μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία υιοθετώντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που στόχο είχε, ανάμεσα σε άλλα, τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που να μπορεί να ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της εποχής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης, έγιναν, σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και πάνω από όλα με την ενθάρρυνση του κυπριακού λαού, ιστορικής σημασίας μεταρρυθμίσεις που στο παρελθόν κανείς, όχι μόνο δεν μπορούσε να σχεδιάσει αλλά ούτε και να συζητήσει στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου ή έστω ως μέρος ενός ευρύτερου προβληματισμού.

Σήμερα, ανάμεσα σε άλλα, μπορούμε να μιλούμε για πετυχημένες μεταρρυθμίσεις στους τομείς:

  • της Δημόσιας Υπηρεσίας, όπως για παράδειγμα σειρά μέτρων που αφορούν στη διαχείριση του αξιόλογου ανθρωπίνου μας δυναμικού, τη διασύνδεση του μισθολογίου με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, την αναδιοργάνωση κλιμάκων και την κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων,
  • της Υγείας, με κορυφαία μεταρρύθμιση την υλοποίηση του ΓΕΣΥ που έχει ήδη τροχοδρομηθεί,
  • της Παιδείας, με την ψήφιση μετά από 26 χρόνια ατέρμονων συζητήσεων του νόμου που εισάγει το νέο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών, την υιοθέτηση νέων κανονισμών λειτουργίας των σχολείων που βελτιώνουν την καθημερινή λειτουργία των σχολικών μονάδων, την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού του Ενιαίου Λυκείου και την αντικατάστασή του από ένα σύστημα με κατεύθυνση επιλογής μαθημάτων,
  • της διαχείρισης των Δημόσιων Οικονομικών, όπου πετύχαμε από το 2014 να λειτουργούμε με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και με σημαντικό ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος,
  • της Κοινωνικής Πρόνοιας, με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο συνιστά μία ριζική αναθεώρηση του τρόπου άσκησης της κοινωνικής πολιτικής,
  • στον τομέα των Μεταφορών με τη λειτουργία του Λιμανιού Λεμεσού υπό νέο καθεστώς και την ανάληψη της διαχείρισής του από εταιρείες κολοσσούς και την πολύ μεγάλη ανάπτυξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου,
  • στους τομείς της Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Ναυτιλίας με την κατάθεση νομοσχεδίων που προνοούν τη σύσταση σχετικών Υφυπουργείων,
  • στη δραστική αντιμετώπιση της Διαφθοράς και την ταχεία απονομή Δικαιοσύνης, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, βιώνουμε την ουσιαστική αντιμετώπιση των φαινομένων κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος,
  • στον τομέα της Άμυνας, και πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τη δομή δυνάμεων της ΕΦ, με ανακατεύθυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών και συναφή μείωση της υποχρεωτικής θητείας από τους 24 στους 14 μήνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά πλέον στην ενίσχυση του αξιόμαχου της ΕΦ,
  • σε τομείς που άπτονται της καθημερινής επαφής του πολίτη με τη Δημόσια Υπηρεσία και γενικότερα τη λειτουργία του Κράτους με την ενίσχυση των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη και τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης των Αγροτών.

Όλες οι προαναφερθείσες –ενδεικτικές μόνο– εξελίξεις αδιαμφισβήτητα τυγχάνουν θετικής αποδοχής από την κοινωνία, η οποία ορθώς απαιτεί από όλους μας σοβαρότητα και συγκεκριμένες δράσεις που να αποδεικνύουν στην πράξη, μέσα από αποφάσεις αυτών που έχουν την ευθύνη, ότι γίνονται κατανοητές οι καθημερινές της ανάγκες. Στο ίδιο αυτό πλαίσιο η ουσιαστική ανταπόκριση στην ανάγκη και απαίτηση για υιοθέτηση μεταρρυθμιστικών δράσεων συμβάλλει στο να αντιμετωπιστεί και η δικαιολογημένη κρίση αξιοπιστίας για την πολιτική και τους πολιτικούς που βιώνουμε σήμερα.

Συνεχής η διαδικασία

Ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμιστικές δράσεις συμβάλουν στην προσπάθεια για θετική προβολή της εικόνας της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στις κατά καιρούς αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και γενικότερα στην προσπάθεια μας για να ενισχύσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου.

Οι μέχρι σήμερα αποφάσεις που έχουν ληφθεί αναμφίβολα δεν είναι ούτε το τέλος του δρόμου ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως ολοκλήρωση των σχετικών με το θέμα κυβερνητικών σχεδιασμών. Η πολιτική μεταρρυθμίσεων και βεβαίως η αποτελεσματική εφαρμογή τους πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία, ενώ την ίδια στιγμή απαιτείται ευελιξία αφού η πορεία υλοποίησης τέτοιων σημαντικών δράσεων ενδεχομένως να προκαλέσει δυσκολίες και προβλήματα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση, πιστή στην πολιτική της για εκσυγχρονισμό του κράτους και αφουγκραζόμενη τις απαιτήσεις της κοινωνίας, θα προωθήσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων σημαντικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια. Ευχή και προσδοκία μας είναι όπως τα εν λόγω νομοσχέδια υιοθετηθούν και δεν θυσιαστούν στον βωμό της εξυπηρέτησης προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

* Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.