Με τις συγκλίσεις συμφωνήθηκε ΣΥΝομοσπονδία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν χαιρετίσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Του Πέτρου Θ. Παντελίδη

Το τελευταίο φρούτο της παραπληροφόρησης του λαού είναι ο όρος αποκεντρωμένη ή χαλαρή ομοσπονδία. Όμως οι συγκλίσεις Χριστόφια – Αναστασιάδη ήδη δημιουργούν μια Συνομοσπονδία.

Οι τρεις βασικές ελευθερίες, (Ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση, νομή της περιουσίας σε όλη την επικράτεια) είναι ουσιώδες συστατικό ενός Ομόσπονδου Κράτους. «Η άσκηση αυτών των τριών ελευθεριών είναι η πεμπτουσία του κάθε Ομοσπονδιακού καθεστώτος Στην πραγματικότητα, η ελεύθερη άσκηση αυτών των τριών «βασικών ελευθεριών» είναι το μέτρο, ο γνώμονας και η λυδία λίθος του αν ένα καθεστώς είναι «Ομοσπονδία» ή αν πρόκειται για «Συνομοσπονδία», μεταξύ δύο ή περισσοτέρων Κρατών» (Τάσσος Παπαδόπουλος, Τα σχέδια για το Κυπριακό…, σελ 225)..  Είναι άραγε οι τρεις ελευθερίες (διακίνηση, εγκατάσταση, περιουσία) συστατικό του κράτους που διαπραγματεύεται ο ΠτΔ. Φυσικά Όχι. Για τούτο λέμε ότι διαπραγματεύεται Συνομοσπονδία και όχι Ομοσπονδία.

«Από τα 34 διάφορα Ομοσπονδιακά συστήματα που σήμερα λειτουργούν στον Κόσμο δεν υπάρχει ούτε ένα «ομόσπονδο» Κράτος, στο οποίο οι πολίτες του δεν δικαιούνται να κυκλοφορούν ελεύθερα σε αυτό, να εγκαθίστανται όπου θέλουν και να νέμονται την περιουσία τους, οπουδήποτε και αν βρίσκεται αυτή, μέσα στα σύνορα ενός Ομόσπονδου Κράτους» (Τάσσος Παπαδόπουλος, Τα σχέδια για το Κυπριακό…, σελ 225) Θα συμβαίνει άραγε αυτό στη μελλοντική Ομόσπονδη Κ.Δ.; Όχι φυσικά. Γιατί στις συγκλίσεις περιλαμβάνονται περιορισμοί στην εγκατάσταση Ελλήνων στο συνιστών κρατίδιο. Επομένως και πάλι έχουμε Συνομοσπονδία και όχι Ομοσπονδία.

  • «Η έννοια της «κυριαρχίας», συνεπάγεται το αποκλειστικό δικαίωμα μόνο της Κεντρικής Κυβέρνησης (όχι των «περιφερειών») να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες με άλλα Κράτη, (αυτή είναι η λεγόμενη «διεθνής προσωπικότητα», να διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, και ελευθερίες (human rights and freedoms) σε όλους τους πολίτες του, έστω και σε αντιπαράθεση ή κατά «επιβολή» πάνω στις περιφερειακές διοικήσεις, έχει ευθύνη για την άμυνα του Κράτους, χορηγεί την «υπηκοότητα» του Κράτους, επιβάλλει αυτόνομη και δική του φορολογία, πέρα και υπεράνω των φορολογιών που επιβάλλουν οι περιφέρειες, εκδίδει ένα και μοναδικό νόμισμα του Κράτους και διατηρεί τα συναλλαγματικά αποθέματα, και διατηρεί Ομοσπονδιακά Όργανα (Ανώτατο Δικαστήριο, στρατό, ομοσπονδιακή αστυνομία κ.λπ.) για επιβολή του σεβασμού στο Ομοσπονδιακό Σύνταγμα, πάνω στις Επαρχίες» (Τάσσος Παπαδόπουλος, Τα σχέδια για το Κυπριακό…, σελ 229). ‘Εχει αυτά τα συστατικά η κυριαρχία της Δ.Δ. Ομοσπονδίας, που διαπραγματεύεται ο ΠτΔ, Φυσικά Όχι. ‘Αρα και πάλι έχουμε Συνομοσπονδία.

Η κυριαρχία έχει διχοτομηθεί, η μία ιθαγένεια είναι διπλή και η μία διεθνής προσωπικότητα έχει καταργηθεί, αφού τα συνιστώντα κρατίδια θα μπορούν να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες για διάφορα θέματα που έχουν καθοριστεί. Θα μπορούν άραγε να υπογράφουν και στρατιωτικές συμφωνίες;

Αν προσθέσουμε στα πιο πάνω και τις απαράδεκτες υποχωρήσεις του ΠτΔ στον Γκραντ Μοντάνα, που τις κατέγραψε ο Γ.Γ. στο πλαίσιο Γκουτέρες, τότε η Συνομοσπονδία προβάλλει ολόλαμπρη και σημαιοστολισμένη. Είναι η χαλαρή ή αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, όπως τη μετονόμασε ο ΠτΔ, δίνοντας τροφή για σκέψη, για να προετοιμάσει τον λαό να δεχτεί τα χειρότερα.

Ας σταματήσουν να μιλούν για χαλαρή Ομοσπονδία. Ας την πουν καθαρά με το όνομά της. Είναι Συνομοσπονδία δύο κρατών. Αυτή είναι η επανένωσή τους.

  • Καλά κάνει ο κ. Αβέρωφ να κλείσει το παράθυρο της ευκαιρίας. Δεν είναι ευκαιρία. Είναι τσουνάμι διάλυσης. Δεν είναι παράθυρο επανένωσης. Είναι λεωφόρος της διάλυσης και κατάργησης της Κ.Δ. Είναι Συνομοσπονδία δύο κρατών.

Ας αφήσει το λαό στις επάλξεις του αγώνα για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι. Εκτός αν λογαριάζουν να παρακάμψουν και το δημοψήφισμα, για να είναι σίγουροι για την «επανένωση» που λογαριάζουν. Από αυτούς όλα να τα περιμένεις.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *