Μεγάλες στιγμές – Μικροί ηγέτες

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΧΡΥΣΟΥ ΤΟΥΛΟΥΠΗ

Σε κάθε χρονική περίοδο υπάρχουν οι σημαντικές ευκαιρίες τόσο πολιτικά, επαγγελματικά, οικονομικά, προσωπικά που κάποιος μπορεί να εκμεταλλευτεί. Μία τέτοια νομίζω χάσαμε σαν Ελληνισμός πριν 20 μέρες.

Με την επέμβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία έχω την άποψη ότι χάθηκε μία χρυσή ευκαιρία για τον Ελληνισμό (Ελλάδα-Κύπρος) για κήρυξη Α.Ο.Ζ. μεταξύ των δύο χωρών. Θεωρώ ότι θα ήταν κίνηση-ματ και ίσως καμία άλλη ευκαιρία δεν θα παρουσιαστεί τα επόμενα χρόνια. Την στιγμή που Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ήθελαν την ομογνωμία και την ενότητα του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα, οι δύο χώρες του Ελληνισμού έπρεπε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να κηρύξουν Α.Ο.Ζ. σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Κάποιοι «καλοθελητές» και παντοτινοί ευθυνόφοβοι θα αντιπαραθέσουν το επιχείρημα ότι θα αντιδρούσε η Τουρκία. Λογική τοποθέτηση, θα μπορούσε, θα επιτύγχανε;

Η απάντηση κατά την άποψή μου είναι όχι και εξηγώ, γιατί:

1) Πιθανή αντίδραση της Τουρκίας εναντίον του Ελληνισμού θα διχοτομούσε το ΝΑΤΟ και αντί απέναντι στη Ρωσία να υπήρχε μία ενωμένη συμμαχία, θα υπήρχε μία συμμαχία με δύο από τα μέλη της να είναι σε πόλεμο και την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ να κατέρρεε σαν χάρτινος πύργος με απρόβλεπτες συνέπειες για όλες τις χώρες της περιοχής.

2) Οι Αμερικάνοι θα έτρεχαν πίσω και από τις δύο χώρες (Ελλάδα-Τουρκία) για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο.

Εξάλλου δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι το 1974 η Τουρκία με μία πραξικοπηματική κυβέρνηση στην Κύπρο δίχως καμία διεθνή αναγνώριση πήρε την έγκριση των Η.Π.Α. αφού πρώτα οι Αμερικάνοι διασφάλισαν ότι δεν θα υπάρξει Ελληνο-Τουρκικός πόλεμος.

3) Για όσους δικαιολογημένα ανησυχούν, η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για CASUSBELLI, είναι για την επέκταση των 12 μιλίων και όχι για την κήρυξη Α.Ο.Ζ.

Μία άλλη παράμετρος που είναι ενισχυτική της άποψής μου είναι ή σπουδή των Αμερικανών για άμεση συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και η καλλιέργεια δήθεν εποικοδομητικού κλίματος φιλίας και κατανόησης.

Τελειώνω με μία διαπίστωση, δυστυχώς για ακόμη μία φορά στην ηγεσία του ελληνισμού βρίσκονται μικροί ηγέτες για να διαχειριστούν μεγάλες στιγμές και γεγονότα της ιστορίας.

*Πολιτικός Μηχανικός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *